Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Chtěla bych poprosit o váš názor. Můj syn 3měsíce od narození preferuje pravou stranu, v 6týdnech jsem na to upozornila doktorku, řekla že ho mám motivovat na druhou, ale přes veškerou snahu, pořád chce spát na pravé, i když hlavu doleva otáčí. Už nevím co dál, jsem z toho zoufalá, protože má tu pravou stranu sleželou. Ach jo, máte s tím někdo taky takový trápení? ![]()
Ahoj, doporučuji „vydupat“ si u dětské doktorky doporučení na neurologii. Rehabilitací (Vojtova metoda) se tenhle problém dá vyřešit. My cvičili od 8 týdnů do 9 měsíců, ale byly k tomu přidruženy i jiné problémy. Dnes je ok, na hlavičce je sležení ještě dost patrné, ale prý by se to mohlo časem srovnat. Jo a čím dřív se začne cvičit, tím líp.
Tak to jsi mě moc nepotěšila, myslela jsem, že se ta hlavička srovná. Ach jo ![]()
Ahoj. Ja te uklidnim. Nas maly taky preferoval od narozeni jednu stranu (uz si nepamatuju kterou). A navic se mu hlavicka vubec nechtela zvedat, kdyz byl na brisku. Hlavu mel i hodne zplostelou na te strane, kterou preferoval. Na tu druhou stranu hlavu VUBEC neotacel. Kdyz jsem mu tam ukazala hracku apod., otocil se jakoby cely, ale hlavu neotocil.
Byla jsem z toho uz dost zoufala a vystrasena, ale dr.ho prohledl, rekl, ze s krci pateri nic nema a ze se nemam bat, ze se to casem srovna. Jen porad motivovat, vecer, kdyz spi, snazit se prendavat hlavu atd. A taky jsem s nim obcas cvicila na mici - to je hlavne kvuli zvedani hlavicky. Vsechno se casem opravdu samo srovnalo. ![]()
jj to jsmě měli taky-furt motivovat motivovat
a furt to nešlo,tak mě ve 3 měsíccích poslala na rehabilitaci a do týdne motal lavu na obě strany
Jestli mas dobrou dr., verila bych ji. Jestli tvuj maly jednu stranu preferuje prakticky jen pri spani a normalne s hlavickou otaci, tak bych nevidela zadny velky problem (max. s tim, ze nebude mit hlavicku uplne jak kulicku
).
jj to jsmě měli taky-furt motivovat motivovat
a furt to nešlo,tak mě ve 3 měsíccích poslala na rehabilitaci a do týdne motal lavu na obě strany
Tak já mám také zkušenost. Starší syn, také ležel jen na jedné straně. Přitom hlavičku otáčel, ale v postýlce preferoval jen tu jednu. My jsme tedy kvůli špatným poporodním hodnotám 2,8,9 museli docházet na neurologii. Dr. nás poslala na rehabilitace. Kde nám tedy bylo ukázáno jak cvičit cviky, který jsme pak doma cvičili a chodili na kontroly. Praktická nám také poradila dát na tu stranu kartáč pod látkovou plínu, aby ho to nutilo otáčet jí i na tu druhou stranu. Každopádně cvičení pomohla a kluk je úplně zdraví a hlavu má v pořádku. Určitě nezanedbat a držím pěstičky, ať se to u vás spraví.
Jo a ikdyž ležel tak aby koukal na nás a na dění v domácnosti, tak stejně tu hlavu měl otočenou na druhou stranu a koukal do zdi, místo aby tu hlavu otočil za zvuky.
Moc děkuji za rady,budu ho muset podkládat asi i v noci,i když se budí, aby si zvykl spát i na levý, ve 3měsících na kontrole mě doktorka řekla,že se ta hlavička lepší, ale mně se to nezdá, tak nevím, co mám dělat.
měli jsme stejný problém, cvičili votovku a brzy se to srovnalo, pokud te tam nechce poslat doktorka jdi sama bez doporuceni, oni te nevyhodi. Slezela hlava se srovna, trva to dyl, ale nás 13m už ji má hezky srovnanou
my od 3,5měs, s tou preferneci jedne strany se u nás pojilo i špatné pasení koníku, měl u toho křivá záda. Do měsíce bylo všechno srovnané a byl klid, dokonce mu to pomohlo i v přetáčení na bříško, které zvládl ve 4měs ![]()
mabit píše:
jj to jsmě měli taky-furt motivovat motivovata furt to nešlo,tak mě ve 3 měsíccích poslala na rehabilitaci a do týdne motal lavu na obě strany
Jenže nm právě ve třech měsících říkala, že jí krásně otáčí, ale spát na ní nechce, když ho podložím, tak se budí.
merett píše:
my od 3,5měs, s tou preferneci jedne strany se u nás pojilo i špatné pasení koníku, měl u toho křivá záda. Do měsíce bylo všechno srovnané a byl klid, dokonce mu to pomohlo i v přetáčení na bříško, které zvládl ve 4měs
A to bych měla zajít na neurologii, tam mě ale bez doporučení nevezmou né? Dějuji za odpovědˇ.