Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj, mám 9-ti týdenní holčičku a od mala trpí na prdíky. V noci často pláče a budí se i po hodině - takže ani ona ani já se moc nevyspíme. Zkoušíme všechno - nahřívat bříško, točit nožičkama i bříško mažeme mastičkou (myslim, že se jmenuje Flatulin) a před týden nám paní doktorka napsala nějaké kapky Sab Simplex a moc nepomáhají také. Problém bude asi v tom, že malá pije hodně hltavě a dost mlaská, tak si myslim, že nasává vzduch - ale s tím já nic moc neudělám.
Také holčička v noci moc nespí - ale stále doufám, že se to někdy upraví a bude spát v kuse alespoň 4 hodiny. A jaké máte zkušenosti vy? Máte spavá miminka? A co děláte, když má Vaše miminko prdíky? Díky za zkušenosti. Elinka
Ahoj Elinko,
já mimi teprve čekám
, tak nemůžu radit z vlastní zkušenosti. Ale nedávno jsem četla, že se v lékárně prodává krém na prdíky od firmy Altermed, jmenuje se krém na bolavé bříško. Tak ho zkus vyzkoušet a uvidíš. Tady v nedávné diskusi také někdo radil používat rektální trubičku-mají jí také v lékárně.
Tak ať to malé pomůže
.
Berča
S tím se ptýkáme doted a máme už půl roku, no radím trpělivost a přečíst starší diskuze o prdících. je tam vše. nám pomohly masáž+pocvičit+vyhřát v šátku vlastním tělem. Máme řemínky a tak zbyly jen kapičky na noc, jinak je to o moc lepší. Hlavně vydrž, časem se to lepší.
Ahoj,
máme 7 týdenního chlapečka a jsme na tom úplně stejně, nejím nic co by ho mohlo nadýmat, hltavě pije a v tom je ten problém.
Jediné řešení u nás je rektální rourka, koupila jsem si menší a když to na broučka přijde, namastím ji do půlky Rybilkou a zavedu do konečníku. Někdy se nestačím divit, co z něj vyletí. Pomáhá mu to i na kakání a vždycky je na chvíli pokoj. Zkus to.
Soňa
Ahoj hoky ![]()
taky si jeste pamatuji na plac a bolesti briska nasi maly. Musim rict, ze mi prislo, ze nepomahalo skoro nic (masticky, masaze, sabik..), proste kdyz se mala zacala pretacet, pomalu to preslo a tak vydrzte!!!!
Simona
Ahoj,
my jsme se s prdikama taky potykali dlouho. Pani doktorka nam predepsala SAB kapicky - bohuzel moc nepomahaly. Mala porad brecela a vubec nespala a nebylo mozne ji dlouho uklidnit. Uz jsme malem koupili i rektalni rourku..... Pak mi znama mi poradila fen - musim rict ze jen diky nemu jsme to prestali bez ujmy. Nejdriv jsme zacvicili s nozickama a pak jsme male fenem nahrali brisko (misto prikladani teple plinky) a za chvili se krasne vyprdikovala ........... navic ten monotoni ton mimina uklidnuje .......... takze se rychle mala uklidnila a usnula. Sice to nevyleci ale urcite nam to pomohlo prestat ty prvni 4 mesice. Prijde mi to setrnejsi nez rektalni rourka. Zkus to treba to zafujguje i u vas.
Katka
Ahojky,
my jsme zkoušeli taky všecko všecičko a nepomohlo nic. Michal rudl tlačil a řval… Takže první 3 měsíce prořval. Prostě pomůže až čas. Ten sab dávej, pyj fenyklový čaj, ale spíš jsou to takový berličky.
Nám to přestalo asi týden po 3. měsíci úplně ze dne na den. Prostě jednu noc furt tlačil a řval a další noc naprosej klid - kdybysme neměli monitor dechu tak bych furt chodila kontrolovat jestli žije.o)
Ještě ted u jídla se kroutí a tlačí, ale dělá to jen u jídla - v noci spí nádherně klidně
tak vydrž
Ahoj, mame 3.-tydenni mimi a na prdiky nam pomaha fenyklovy caj - tedy piju ho ja a mala chvili tlaci a prdiky litaji, obcas taky pomaha teplomer namazany rybilkou na chvilku do zadecku.
Radka
Ahoj holky,
u nás taky pomohl jen a jen čas.A mohla jsem se třeba stavět na hlavu a malá plakala a plakala.Přestalo to tak ve 3,5m.I když jí teď taky občas prdíky potrápí-spíš,když si maminka dopřeje něco zakázanýho,ale už je vytlačí a vyprdím se sama.
Pevné nervy a vydržte!!!Bude líp. ![]()
Pa L.
Ahoj Elinka,
mam uplne rovnako staru holcicku
a tiez trpi na prdiky. Presne to co popisujes ako by som pisala ja ![]()
My sme skusali uz tiez uplne vsetko. Co nam pomaha najviac je. Polohovanie-cez den sa snazim stale menit poholy, nosim ju v klubicku v polohe tygrika, davam ju na brusko…
Rektalni rourka-to jedine vlastne zaberie hned, no vraj sa nema pouzivat casto, tak sa to snazim obmedzit.
Feniklovy caj-davam ho jej. Ked som uz bola zufala skusila som to (na radu mojej mamky) a ono to fakt zabralo. davam ho zo striekacky „pomocou malicka“posledny tyzden sme uz na tom lepsie. Klop klopA ze vraj holcicky nemaju prdiky, he he he ![]()
Nech Vas bolave brusko co najskor prestane trapit!
Nás taky prdíky dost potrápily-začalo to už v porodnici a skončilo kolem 4.měsíce.Mazali jsme břicho olejem na prdy z Bubchenu-to nám docela pomáhalo,jinak nic moc nezabíralo.A to jsem vůbec nejedla pečivo a ani nadýmavé věci.Teď už jím všechno a je to OK-malý je divočák,neustále v pohybu a tak je to fajn.
Teda akorát nam skončily prdíky a začaly zuby
Už máme dva a další dva rostou ![]()
Gabka a Štěpík
ahoj holky,
naší malé je téměř 14m a na prdíky trpí doteď,nejhorší to bylo tak do 10-11m.nejvíc zabíral masážní fenyklový olejíček od hádka a po čase jsem na radu mojí kamarádky por.asistentky začala dávat malé mezi jídlem trošku fenyklového čaje a pila jsem ho i já.nejhorší bylo,co vše se u kojení nesmí jíst a pít.ani džus…po čase přišel nový problém,prdíky se nám rapidně zhoršily…moje dr. mi poradila ať vynecháme ten fenyklový čaj,že v určitém věku ty prdíky zase zhoršuje.
luka
Ahojky,
nedávno jsem tu založila obdobné téma. Máme 2-měsíčního chlapečka, kterého trápí prdíky i koliky. Zkoušeli jsme úplně všechno a v největším zoufalství jsme použili i rektální rourku (minulý týden - to byl fakt vrchol, úplně jsem s malým probrečela 3 dny). Pak jsem zoufale hledala na internetu, co bych pro něj ještě mohla udělat a narazila jsem na výčet možných dráždidel, které mohou nadýmat či způsobovat koliku. A ejhle - byl tam mimo jiné i meloun, který jsem si jako jednu z mála dobrůtek dopřávala téměř každý den a ten minulý týden obzvlášť, protože bylo děsný vedro a studený meloun miluju. Už týden (ŤUK, ŤUK, ŤUK) se nám křeče vyhýbají a jen sem tam tlačíme prdík a s tím si hravě poradíme (podle mě hlavně díky gelům na bříško proti nadýmání, měníme často polohy a já už jím jen pár jídel a piju jen vodu a čaje pro podporu trávení a kojení)…
Kdyžtak mi napiš na email, mám spoustu aktuálních poznatků a zkušeností… ![]()
Prdíkům zdar!
Peťula
My jsme od doktorky dostali Sab Simplex, dávala jsem Kitině 10 kapek při každém pití a od té doby jsme měli klid ![]()