Přechod z rodičáku na mateřskou - potvrzení

1352
19.5.06 21:49

Přechod z rodičáku na mateřskou-potvrzení

Ahoj holky,
od 1.6. nastupuju na mateřskou z rodičáku. Na sociálce po mě chcou nějaké potvrzení od zaměstnavatele od kdy do kdy budu od nich pobírat mateřskou. Zaměstnavatel (a velký ČD) o ničem neví a tak mě nic nedali. Mě se to teda zdá upřímně taky nějaký divný. Zvlášť když mě vznikne ještě nárok na dovolenou, kterou budu nastupovat po ukončení MD. Nemáte s tím někdo zkušenosti? Existuje nějaké takové potvrzení? Díky moc Blanka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2793
19.5.06 21:54

Potvrzení o nástupu na MD ti vypíše gynekolog,s vypsaným papírem si zajdeš do práce,a pokud vím,vše by za tebe v práci měli vyřídit a mateřskou by měli i vyplácet.Pokud bys byla zaměstnancem malé organizace,s papírem bys musela na ČSSZ a oni by ti také vypláceli peněžitou pomoc v mateřství.
A myslím,že ten samý papír od gynekologa by měl sociálce stačit,tam bude datum,od kdy budeš pobírat mateřskou.Do kdy ji budeš brát,vč proplacení dovolené,jim musí zatím být jedno,až budeš končit těch 28 týdnů,stejně si budeš muset znovu zažádat o rodičák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19.5.06 21:57

Ahoj,
tak já si MYSLÍM, že by Ti měl dát doktor papír, že nastupuješ na mateřskou (6-8 týdnů před předpokládaným datem porodu), ten odevzdáš u svého zaměstnavatele na mzdovce a ta Ti může dát potvrzení, že končíš RD a nastupuješ na MD. Ale myslela jsem, že takové to potvrzení, kde je MD od do a výše denní dávky PPM se dává až na konci MD při žádosti o RP. Čerpání dovolené po MD nemá pro sociálku na nic vliv, prostě po skončení MD plynule bez přerušení přejdeš na rodičovský příspěvek.

Tož tak si to myslím, že to budu v půlce srpna dělat i já.

Míša

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
966
19.5.06 22:02

Jak psala Hana-Zana, gynekolog ti dá papír a s tím jdeš k zaměstnavateli. Tam potvrdí tu druhou půlku papíru, okopčí si to a origoš můžeš donést na sociálku, nebo naopak, origoš si nechaj a kopii pro sociálku. Zřejmě by sociálka uznala i kdyby ti to napsali na nějakej jinej blanket a potvrdili.

Makýš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2619
19.5.06 22:05

Ahojky,

ja jsem v breznu taky nastupovala na materskou z rodicovske. Papir o nastupu na materskou od gyndr jsem dala v praci a na socialku jsem dala jen oznameni, ze od toho a toho nastupuji na materskou dovolenou, tak aby mi odebrali rodiovsky prispevek na to prvni dite. Sice mi to „rvalo srdce“ ;-), ale lepsi, nez ho pak vracet :-)

Hezky zbytek tehotenstvi!

Mata

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1352
19.5.06 22:07

To jo to vím, ten papír už jsem v práci odevzdala, mě jde o to, že oni chcou na sociálce potvrzení od zaměstnavatele od kdy tu mateřskou budu brát. A nikdo o tom potvrzení nic neví, tak nevím kdo kecá jestli sociálka nebo zaměstnavatel. Sociálka tvrdí, že potvrzení potřebuje, naše osobní oddělení mě žádný nechce vydat, protože prý neexistuje. Ofotila jsem sociálce aj ten papír na mateřskou co jsem odevzdala v práci, ale oni chcou potvrzení. Tak jsem z toho jelen.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1352
19.5.06 22:11

Ale stejně díky holky za reakce :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
868
19.5.06 22:13

… mažu … raději :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
868
19.5.06 22:16

tak jsem si to přečetla ještě jednou ---- po pohledu na Tvé metříky :lol:

a SORRY, jsem mimo :lol: … ale kdoví, jestli nejsou mimo i na sociálce, páč takový formulář jsem tam nenašla :lol: :lol: :lol:

Peťula

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
20.5.06 08:07

Mateřská se vyplácí od nástupu na MD a to datum je přece napsané na tom papíru od gynekologa, tak nechápu, ale paní na sociálce tomu asi moc nerozumí si myslím…zašla bych tam znova a pokud s ní nebude řeč, vedoucí…
 GaB

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
420
20.5.06 18:57

Já na tvém místě bych požádala sociálku, ať ti přesně řeknou, co na tom papíře má být napsáno… a pak to nechat orazítkovat v práci. My jsme měli podobný problém s potvrzením (pro sociálku) od cizinecké policie, že je manža v Čechách legálně - na CP taky koukali, cože to má jako být. :roll:
A ode mne teď sociálka pro změnu chce, abych po porodu 2. mimi přinesla potvrzení, že žádnou mateřskou od bývalého zaměstnavatele ani odjinud pobírat nebudu (a to je teprv horror!). :lol:

Takže paní požádej, ať ti pěkně slovo od slova řekne, co má na tom papíru být, a pak si to nech v práci potvrdit. Lepší, než se hádat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
20.5.06 19:08

Potvrzeni opravdu potrebujes a to o denni vysi PPM - kvuli pripadnemu dolpatku do vyse RP :) Vyda ti ho tvoje mzdovka v zamestnani.
Hele, bud v klidu, uplne stejne potvrzeni po tobe budou chtit na konci MD - a to, ze ho tam uz jednou maji je nijak nezajimalo. At zije papirovani :D
 L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
20.5.06 19:13

Ty nastupujes na MD 1.6.? Promin, ale to je uplne nejblbejsi mozny termin.
Bud nastup o par dni driv - at mas od zacatku roku min nez 100 neodpracovanych pracovnich dni (a tim ziskas narok na proplaceni cele dovolene - tuisim, ze to vychazi kolem 26.5. - ale to si musis spocitat presne pro tento rok) nebo nastup az 2.6. at ziskas narok na CELY RP za cerven - budes mit tri a pul tisice vic a to se s detma hodi, ne?
 L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
420
20.5.06 19:36

Lesino, já se bojím, že ten RP se za celý měsíc už nevyplácí, myslím, že to stopli loni (už tu na to byla nějaká diskuse) .

Tady je o tom článek od MPSV… :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
420
20.5.06 19:36
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie