Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den, jak mnoho z vás reagovalo v mém „deníčku“ opravdu se stěhuji ponehorázně obrovské hádce s mou matkou.
Jen teď ať hledám jak hledám nemám tušení jak to bude.
Trvalé bydliště si ještě teď měnit nechci, protože bych musela za 4měsíce zase.
A proto se chci zeptat, zda některá z vás nemá skušenost.
Nejspíš bych si tam dala u přítele prozatím, přechodné bydliště. Jenže netuším, jestli se dá vyřídit rodičák, porodné a rodný list v tom místě přechodného bydliště, nebo musím v místě trvalého.
Děkuji předem za vaše názory
Já mám za to, že přechodné bydliště už nejde nikde hlásit, že to zrušili ![]()
Sisi, přechodné bydliště už neexistuje, ale není problém si zažádat o rodičák a porodné poštou, dělala jsem to tak taky. Na netu jsem si našla info, zašla na úřad tady - i když trvalák mám jinde, pomohli mi to sepsat a poslalo seto, nebyl s tím nejmenší problém ![]()
A poštu jsem řešila odnáškou, vyzvedávala jsem si jí na poště kousek od domu, je to jediná neplacená služba a málokdo o ní ví ![]()
A rodný list jsme taky vyřizovali na matrice tady, už je naštěstí vůbec nezajímá, jestli jsi třeba z jiného kraje ![]()
@tatranka1 píše:
Můžeš zajít na ÚMO do ohlašovny pobytu, aby ti měla kam chodit pošta atd.,ale stejně si rodičák a porodné musíš vyřidít na úřadechj dle trvalého bydliště.
Tak na ohlašovnu pošta chodí jenom, když tam máš trvalé bydliště, jinak ne.
Ale lze si na matrice v místě trvalého bydliště nahlásit adresu pro doručování, tu oni zapíšou do evidence obyvatel a veškerá úřední pošta ti tam bude chodit, nebo si zřiď datovou schránku.
Jinak přechodné bydliště už leta neexistuje.
@Mrkvetka píše:
A rodný list jsme taky vyřizovali na matrice tady, už je naštěstí vůbec nezajímá, jestli jsi třeba z jiného kraje
Rodný list se vyřizuje na matrice v místě narození dítěte.
@Mrkvetka píše:
A poštu jsem řešila odnáškou, vyzvedávala jsem si jí na poště kousek od domu, je to jediná neplacená služba a málokdo o ní ví
Copa to je? A jak to chodí?
Odnáška je služba, kdy veškerou poštu(dopisy, balíky atd.) dosílají zdarma na pobočku, kterou si vybereš. Doporučené dopisy atd mám s jednodenním zpožděním na poště vedle baráku:) Kdybych si to nechala dosílat přímo domů, tak to stojí 100,– měsíčně…
@tatranka1 píše:
jé, já to napsala blbě, já byla ohlásit místo pobytu a na tu adresu, kterou jsem jim uvedla, chodila pošta
Jo, tak to je ta doručovací adresa v evidenci obyvatel, ale chodí tam jenom úřední pošta, soukromá ne.
@Mrkvetka píše:
Odnáška je služba, kdy veškerou poštu(dopisy, balíky atd.) dosílají zdarma na pobočku, kterou si vybereš. Doporučené dopisy atd mám s jednodenním zpožděním na poště vedle baráku:) Kdybych si to nechala dosílat přímo domů, tak to stojí 100,– měsíčně…
Tak to je super služba.
@Mrkvetka píše:
Tak to děkuju za info. Za pár dní se stěhuju a potřebovala jsem vyřešit doručení doporučených dopisů, co mají přijít později na původní adresu. Ještě dneska se na poště stavím a zařídím toto. ![]()
Přišla jsem na to náhodou, jak je něco zadarmo, tak se o tom moc nemluví
Naopak datovka mě zklamala, půlka institucí na ní stejně nic neposílá a zveřejnění osobních údajů na internetu se mi zdá poněkud něšťastné… Uživatele zveřejňují automaticky aniž by na to upozornili, syčáci…
Gratuluji ke stěhování. Než se odstěhuj, mamce řekni, že ji moc ráda uvidíš, ale že jsi dospělá a jdeš za svým mužem. Neboj, ona to časem zkousne. Stěhuješ se v rámci naší republiky, nebo do ciziny?