Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Hezký den,
mám u dcery (3,5) podezdření na přecitlivělost na histamin. Projevuje se to rudýma skrvnama na zádech a v obličeji a vyrážkou v obličeji. Vysype se už po půl kostičce čokolády a vydrží to půl dne až den, pak to zmizí. Zatím jsem nepostřehla, jestli je to i po jiných potravinách, ale okolo roku se vysypávala po rajčatech a čokoládě, pak to vymizelo.
Než to budu řešit s doktorkou, kam se dostanu až v lednu, chtěla jsem se jen zeptat, jestli to může být nějakým způsobem nebezpečné? Tabulku čokolády ji určitě sníst nenechám, ale víte, co dokážou malé děti.
To nebude ta intolerance histaminu, to by měla problémy i po většině jiných jídel. Hodně dětí má problémy s čokoládou jako takovou, hlavně exematici, děti s atop. exémem, po čokoládě se vždy zhorší. Jinak na tu intoleranci existuje test z krve, ale dělají to asi spíš na alergologii.
Příspěvek upraven 21.12.12 v 16:28
My jsme ve fázi hledání, z čeho všeho to má. Je to trochu komplikované docházkou do školky, ale kakao a čokoláda je to 100%.
To ano, ale to bude alergie nebo intolerance něčeho konkrétního, histaminová intolerance je mnohem složitější.
Hlavně histamin se vyskytuje hlavně v rybách, sýrech atd… Navíc čokoláda se řadí mezi alergeny, takže má asi chudinka alergii jen na tu čokoladu ![]()
@miua A já se zas dočetla, že alergie na kakao je vzácná a většinou reakce na ní jsou jen přecitlivělost na histamin, stejně jako je to u kopřivky po jahodách. Rozuzlí to asi jen doktorka, ale tam jdeme až v lednu.
@Karleon je pravda, že na histamin je častější, ale určitě by byla hrozná náhoda, že v každé čokoládě, kterou dáte by byl histamin…uvidíte co na to dr. přeji ať to dopadne co nejlépe ![]()
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat a pochytit pár rad.
Už tak cca 3 roky mám podrážděný jazyk a mandle z nějakého jídla. V prosinci min. roku mi natekly mandle (jako hodně moc) po číně z čínské restaurace, která byla den odleželá v lednici. Na základě toho mi dělali test na potravinovou alergii a zjistili alergii na mrkev, celer, jahodu, lískáče a jablko. Asi před 5 týdny jsem začala v krku natékat po nektarince a před 2 dny po rybí polévce, kterou jsem jedla už 2dny předem (domácí vařená), tudíž také odleželá.
Nevím co mám jíst. Potvrzený HIP nemám, a jsou z toho strašně vystresovaná. Co se tedy může a co ne? Máte někdo zkušenost? Alergolog nyní na dovolené… Moc děkuji!
V pubertě jsem měl těžkou intoleranci na histamin a začínalo to podobně jak pišeš, až tak za rok, dva asi ve 12 letech se k tomu přidaly silné křeče břicha, omdlivání hrozné bolesti hlavy. Po vyšetření se to potvrdilo a musel jsem mít dost přísnou dietu. Po pár letech se to dost zlepšilo a postupně jsem mohl zařazovat zpět další a další potraviny až na prahu dospělosti jsem mohl jíst zas vše. Musel jsem jíst maso jen čerstvě, ne mražené, celkově jídla vždy čerstvá. Nesměl jsem oříšky, plísňové sýry, tvrdé zrající sýry, rajčata, čokoládu, kysané zelí, citrusy, kakao, uzeniny, banán, jahody, vajíčka (bílek), ryby jen čerstvé a sladkovodni, ne nic z moře, žádné rybičky v konzerve, uzené, žádné ovocné sirupy, kolu a další. Zkus jíst čerstvé potraviny, vyhni se pro začátek hlavně čokoládě, rajčatům, uzeninám a červenému vínu a uvidíš, zda pocitíš nějaké zlepšení.
@Ja-rekk díky moc! Takže je lepší si s ním nezahrávat, může být hůř jo…
Jak jsi to dělal třeba na dovolené? Já už teď nevím co mám jíst… A mražené maso tedy taky ne?
Dobry den, nedavno mi diagnostikovali histaminovou intoleranci, laktozovou intoleranci a vadi mi i lepek. Zajimalo by me jestli je to naporad nebo jestli je nejaka moznost lecby? Drzim niskohistaminovou dietu a beru Xados. Projevy byly rudnuti v obliceji, svediva kuze, chybejici menstruace, suche oci, blefaritida, paleni skrabani oci. Nemate nekdo zkusenost s nejakou i alternativni lecbou? Bylinky homeopatika, lecitel atd? Dekuji.
@Anonymní píše:
Dobry den, nedavno mi diagnostikovali histaminovou intoleranci, laktozovou intoleranci a vadi mi i lepek. Zajimalo by me jestli je to naporad nebo jestli je nejaka moznost lecby? Drzim niskohistaminovou dietu a beru Xados. Projevy byly rudnuti v obliceji, svediva kuze, chybejici menstruace, suche oci, blefaritida, paleni skrabani oci. Nemate nekdo zkusenost s nejakou i alternativni lecbou? Bylinky homeopatika, lecitel atd? Dekuji.
Je to na vzdy, ale bude se to zlepsovat a zlepsovat ![]()
Soužití s histaminovou intolerancí (zkráceně HIT) je během na dlouhou trať…
Sama mám HIT už 4 roky - střídavě jsem na tom lépe, jindy hůře, a to v souvislosti nejen s momentálním psychickým rozpoložením, ale třeba i s aktuálním ročním obdobím (v zimě bývá boj nejnáročnější, protože je omezena tvorba vitamínu D v těle - pomůže jej doplňovat v kombinaci s rybím olejem).
HIT má obrovské množství variant: někomu dělá problémy laktóza, někomu řepný cukr, někomu lepek, někomu vejce a někomu kombinace vícero skupin potravin (pozor i na uzená či nečerstvě mletá masa a nakládané či jinak zpracovávané potraviny). Je to silně individuální a je nutné vyřazovací metodou přijít na „osobní“ problémové potraviny (mně kupříkladu vadí i vepřové maso).
Pro začátek doporučuju se seznámit s blogem Histaminové Kašulky (https://aspoonofhistamine.com/), který může pomoci se zorientovat v problematice HIT ![]()
A teď trochu souvislostí ze somatologie, tedy vědy spojující psychiku s tělesnou schránkou: jakékoliv trávicí potíže jsou spojeny s potlačovaným strachem! Zkuste zapátrat, čeho se dlouhodobě bojíte a jaké strachy Vás silně omezují ![]()
Zpětně mohu zhodnotit, že u mně nemoc způsobil několik let potlačovaný strach o zdravotní stav mého manžela… Pár měsíců před jeho smrtí se moje nemoc nesrovnatelně zhoršila, přestože bylo jaro a naopak se mi mělo ulevit (spolu s narůstající intenzitou slunečního svitu). Nakonec se mi ale „ulevilo“ až po smrti manžela (tedy alespoň po fyzické stránce - ta psychická na tom byla hrozně).
Přestože to už budou pomalu dva roky, co manžel zemřel, nemohu napsat, že jsem zdravá… Stále musím dodržovat omezující dietu (i když už zdaleka ne v takové míře, jako dříve), ale už aspoň vím, kudy vede cesta k uzdravení. Je nutné se vyrovnat se svými strachy (a jejich následky) a najít svůj klid a psychickou pohodu ![]()
Přeju Vám hodně sil a odvahy k tomu postavit se čelem svým strachům - nejkratší cesta totiž kolikrát vede přímo a ne naokolo ![]()
P. S.: Na závěr ještě mohu dodat, že následky prohřešků vůči mému jídelníčku (provázenými střevními křečemi a „nevysvětlitelnou“ únavou) mně pomáhá zvládat chlorella a zelený ječmen (nemohu však uvést konkrétní značku, abych nikomu nedělala reklamu).
P. P. S.: Prosím o zachování anonymu z důvodu zveřejnění mého a manželova zdravotního stavu.