Zátěžový test multialergie KB, nechce vůbec nic

Silky123
11.12.12 22:52

Zátěžový test KB, nechce vůbec nic...

Ahoj mamky,

prosím o pomoc. Malá (17 měsíců - podezření na multialergie - KB, ryby, vejce) po kontrole na gastru, primař řekl, že je čas podstoupit zátěžový test. Maličká zvládla velmi dobře vaječné těstoviny a tvrdý sýr eidam 48% (vše doporučeno gastro primařem), teď mám do března zařadit zbytek - převařené mléko, přejít z NADC na obyč Nutroš (už se mi to podařilo, trvalo to skoro 14 dni), zkusit vejce, ryby ještě ne, nejdřív ve dvou letech.

Takže jogurt jsem zkoušela stylem jako při přechodu na obyč Nutroš, přesnídávka a do toho trochu jogurtu, takový plivání, vytahování z pusy (několikrát za sebou odzkoušeno). Problém je, že cca do 14 měsíců měla maličká velmi tvrdou dietu, takže nesnáší přesnídávky, z ovoce trochu sní banán a jablko, vyjímečně hrušku. Syrovou zeleninu vůbec. Ve vařeném stavu (husté polévky) ano. Dnes poprvé jsem dala do omáčky mléko a převařila, doporučení gastra. Docela to baštila. Jsem zvědavá, co na to stolice, můsím udělat test, jestli nemá krev ve stolici…

Jenže já mám spíš problém se svačinama. Dopoledne ten banán nebo jablko (vždy kousek), ale odpoledne skončí vždyky suchým rohlíkem nebo houskou. Žervé jsme už taky zkoušely, absolutní propadák (také několikrát za sebou).

Zatím mi to přijde, že do konce života bude jíst jen banán, jablko, chleba s máslem a marmeládou, křupinky a masozelenina + příloha. Nechce nic nového.

Z jogurtů jsem zkoušela Holandii, to se třásla takovým odporem, že jsem to zkusila jen 3×. Primař doporučil bílou Activii, taky hrůza, tak fakt nevím, jaký dál. Mám připravený řecký jogurt, jestli do toho dát tu marmeládu, kterou má ráda. Přesnídávku ne, nesnáší je. Obilný kaše taky nemá ráda, protože lepek může až od 13 měsíce, tak si zvykla jen na chleba a rohlík.

Není to stížnost, ale u nás v rodině nikdo ničím takovým neprocházel, tak už si tak nějak nevím rady.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13141
11.12.12 23:14

Co se týká jogurtů, malý bílé nikdy nechtěl. Ošklíbá se nad nima ještě teď, 2r. Kupuji Hollandii s příchutí a nebo do bílého jogurtu či tvarohu míchám domácí marmeládu. Netuším teda, jestli je to v souladu s vaší dietou, ale u normálního 17m dítka bych v tom neviděla problém. :nevim:

Hele a jiné ovoce nemá ráda nebo ho třeba nemůže?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
11.12.12 23:19

Dcera taky měla podezření na BKM. Po jogutrtu měla také krev ve stolici. Teď už nemá, ale nic mléčného moc nechce. trochu jogurt k snídani, jinak 50 ml mlíka, vyjímečně sýr. Nenutím, nedá se nic dělat, možná ví, proč to nechce. :nevim:
Další varianta mi napadá, že potřebuje čas. Říká se, že dítě potřebuje 10× něco ochutnat, než to přijme.
Jinak mám zkušenost, že co může dítě samo, z ruky kousat, to spíš sní. Ale na nic mléčného, pro mě přijatelného do ruky jsem nepřišla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silky123
11.12.12 23:19

@omites

Díky, ona to jiné ovoce prostě nechce. Ještě toleruje meloun (jak zdravotně, tak „psychicky“, ale teď bych na něj asi neměla…)

Dostala jsem „povolení“ zkoušet i citrusy, taky nic. Dřív aspoň ochutnala víckrát, teď to zkusí jednou a když to není pro ni dobré, tak mi příště neotevře pusu…

• Citovat
  • Upravit
Silky123
11.12.12 23:21

@Lama Lama

Díky, budu zkoušet dál, jen maličká nechce zkoušet, prostě jednou a dost…

• Citovat
  • Upravit
13141
11.12.12 23:21

Víš, já někde četla, že co neochutnají do roka a půl, to pak moc nechtějí. :? Vy jste sice na hraně, ale ona toho zatím moc nezkusila, že.
Ještě se hloupě zeptám, BK je kravská bílkovina?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2528
11.12.12 23:24

Ahoj, pokud ti to odmítá, tak bych chvíli počkala a zkusila znovu, náš malý ted už 4 roky, taky jogurty nejedl a vydrželo mu to do ted.Ono se to primáři lechce řekne :zed:,ale návod jak to do ní dostat nedá :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silky123
11.12.12 23:27

@omites

Jj, kravská bílkovina. Prostě to je ten problém. Teprve na roce jsme zkoušely NADC (jinak Neocate), zelenina, maso, rýže, brambory, kuskus, bulgur, červená čočka, jáhly, přesnídávky, jablka, banány, hrušky, křupky a „kačenky“, sušenky z DM bez vajec, mlíka, vyrobený z jablek. Dostane jednu, když sní trochu oběd. Vůbec nechápu, že je takový cvalda, ona toho opravdu teď moc nesní (myšleno množstevně), zhruba do roka baštila v klidu, teď je to jedna velká hitparáda šaškáren…

Na 17ti m. mám zkoušet vejce, mlíko, jogurty a ostatní potraviny. To mě asi šlehne. Jsem z toho dost unavená (ono je toho totiž trochu víc, než „jen“ jídlo), takže si o jídlo říká sama, jinak to nemá cenu. Občas se jí zeptám, jestli chce hamat, když ano, tak fajn, když ne, tak nenutím…

Momentálně chce pořád mlíko, při tom cca ve 13ti měsích už to vypadalo, že je konec.

• Citovat
  • Upravit
Silky123
11.12.12 23:30

@zikado

Tak nějak ;), zatím má malá z čeho trávit, ale je to boj. Jedla by jen suchý chleba a rohlík. Jo a máslo a marmeládu. Samotný chleba a máslo ani náhodou… Kromě jiného nechce vůbec maso, zkoušela jsem znova mixovat, mini kostky, velké kostky - nic, takže abych jí mohla dát aspoň něco, tak jsem koupila dětskou šunku bez chemie a nakrájela jí do jídla jedno kolečko, sice to není dobré, ale ona ty bílkoviny potřebuje, zatím by jedla jen uhlohydráty…

• Citovat
  • Upravit
13141
11.12.12 23:35

Marně přemýšlím, jak ti pomoci.
A když to jíš ty, ona o ty jídla nejeví zájem? Malý, když vidí, že něco jím, hned chce kousnout a ochutnat.
Ještě me zaráží, že skrz alergii na BKM nemohla skoro nic. Myslela jsem, že se vynechává jenom ta bílkovina, jinak se jí normálně :nevim: Ale já té vaší alergii nerozumím, má ji jenom ségra a to až v dospělosti. Já mám pylovou alergii, takže malý je potenciální alergik a od své alergoložky jsem měla doporučený na zkoušení lepku mezi 4 - 6m a zařazovat příkrmy normálně, dokud se něco alergicky neprojeví, naštěstí ne.

Víš ono je problém, že v těhlě měsících má už svoji hlavu, a taky po roce prej děti už tolik nepotřebují jíst, jak před tím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3743
12.12.12 06:23

Naši jsou také na dietě, byli na nutrilonu pro alergiky, poté měli přejít na nějaké alternativní mléko a zkrátka nepřešli. Jeden se na „mléko“ podívá a prohlásí, že nechce, druhý to aspoň vyzkouší. To samé se třeba se sýry v zátěžovm období, jedno dítě sní pouze 2 druhy sýru.
Někde jsem četla a dělám to tedy u jiných druhů potravin (co můžou, ale nechtějí), že dítě má okusit jídlo alespoň 20× než mu zachutná - většinou při 3-5 pokusu, ho začnou jíst.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
61
12.12.12 07:30

Ahoj, mě zaujala věta, že momentálně chce jen mlíko - ono to mlíko ji zasytí, a pak nemá potřebu jíst něco dalšího. Mám jednoho nejedlíka - 5,5 roku, a mlíko teď už normální by pila furt, přitom když byla malinká tak vůbec, kaše nechtěla nikdy. A k tomu pak už nic nechce. Maso nechce (v řízku ano). Mě se zdá hubená, ale všichni říkají že je ok(má 120 a 20kg, samé žebro).
Samozřejmě u Vás záleží kolik ho vypije. Je fakt že v 17 m, už se tolik nejí a hlavně asi vymýšlí všechno okolo.
POdle mě ta svačina - rohlík s máslem a džemem je ok (malý to ještě jí, a to jen jahodový, velké už zase ne).
Možná ještě bych zkusila sýr Lučina pro děti (jako kiri), nevím jestli můžete podívej se na složení, je to kousací a teda nechápu proč jim to chutná, ale jí to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silky123
12.12.12 20:05

@omites

No, měli a mají stále podezření na multialergie takže to je kromě lepku (lepek malá zvládla), KB, vajec, ryb, citrusů… Proto tak okrouhnutý jídelníček.

Dřív chtěla to, co my, dneska ne, když to nezná, ďofne si, když nechutná už na to neotevře pusu. Hraju s ní hru, že to nechám u ní a že si jen odskočím, dřív to vždycky snědla, teď, když ví, že to je třeba jogurt, tak to odsune na stranu a hotovo…

• Citovat
  • Upravit
Silky123
12.12.12 20:06

@-Evka-

Díky, uvídme, třeba máš pravdu (3 - 5) pokusů u některých potravin máme, a nic…

• Citovat
  • Upravit
Silky123
12.12.12 20:13

@IvaLe

Mně by snad ten džem nevadil, ale má ho k snídani, jedla by ho i na sváču a s gustem i k večeři. Mlíko začala vyžadovat až teď, co je na obyč Nutrilonu, dokud byla na Neocatu, tak to bylo dobrý cca do toho 10. měsíce, pak Nutrilon ADC chvilku, jak už vyzkoušela na příkrmy různý chutě, tak ty „hořčáky“ už moc nechtěla. Teď ten obyč Nutroš má ráda, tak asi proto.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek