Před 26lety... termín porodu?

Anonymní
15.6.23 22:15

Před 26lety... termín porodu?

Zdravím chtěla bych se zeptat a vědět přiblíží datum porodu já narozená o něco dříve před 26lety první týden v 7měs mamka ale už si přesní termín narození nepamatuje a svého praktického lékaře se upřímně stydím zeptat já slavím (narozeniny 23.6)ale zajímá mě to pokud já odhadem dobře počítám termín by byl na začátek září?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35729
15.6.23 22:19
@Anonymní píše:
Zdravím chtěla bych se zeptat a vědět přiblíží datum porodu já narozená o něco dříve před 26lety první týden v 7měs mamka ale už si přesní termín narození nepamatuje a svého praktického lékaře se upřímně stydím zeptat já slavím (narozeniny 23.6)ale zajímá mě to pokud já odhadem dobře počítám termín by byl na začátek září?

K čemu to potřebuješ? Kdy měla termín je jedno, záleží kdy jsi se narodila skutečně. To snad víte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Vesnickaholka
15.6.23 22:27
@JancaS84 píše:
K čemu to potřebuješ? Kdy měla termín je jedno, záleží kdy jsi se narodila skutečně. To snad víte.

Tak jestli je ve hre nejaky druhy otec, tak muze byt termin porodu pomerne zasadni, respektive ne termin porodu, ale z toho vydedukovane datum poceti..

• Citovat
  • Upravit
74217
15.6.23 22:30

Taky jsem se narodila skoro o 2 měsíce dřív. Můj datum narození je jedna určitá celosvětově známá událost. Mi na tom nejvíc fascinuje, že už tehdy byla možnost zachránit tolik nedonošené dítě a bez poškození.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
15.6.23 22:48
@Anonymní píše:
Zdravím chtěla bych se zeptat a vědět přiblíží datum porodu já narozená o něco dříve před 26lety první týden v 7měs mamka ale už si přesní termín narození nepamatuje a svého praktického lékaře se upřímně stydím zeptat já slavím (narozeniny 23.6)ale zajímá mě to pokud já odhadem dobře počítám termín by byl na začátek září?

Ještě lze zapátrat v archivu porodnice. Tam by měla být uložena i těhotenská průkazka.
Nebo u dětského lékaře by měla být uložena úplně první Tvoje zpráva z porodnice a tam by mělo být napsáno přesně v jaký týden a den ses narodila, podle toho to dopočítáš.

Nevím, čeho se bojíš. Moje sestra si složitě dohledávala v archivech v kolik hodin přesně se narodila k vůli tomu, že si nechávala dělat podrobný horoskop. Mamka si to taky nepamatuje. Blbé jí na tom nebylo nic.
Bohužel, budu mít podobný problém s nejmladší dcerkou. Seběhlo se to hodně rychle, byla jsem pod vlivem opoidních analgetik(vyvolávaný porod v termínu na mé přání) a narodila se zrovna ve chvíli, když muž odjel na otočku domů zkontrolovat starší děti. V té chvíli, co jsem ho poslala domů, to na porod fakt nevypadalo. Na sále jsem měla 2 porodní asistentky a ty se nemohou shodnout v jedné minutě a lékařka do záznamů bohužel napsala ještě o 10 minut později. To byl téměř jistě překlep. Neřešila jsem to.

Dnes není nic blbého na tom si tyto přesnosti z různých důvodů dohledávat. Normálně se zeptej a zapátrej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76458
15.6.23 22:49
@Kelsey píše:
Taky jsem se narodila skoro o 2 měsíce dřív. Můj datum narození je jedna určitá celosvětově známá událost. Mi na tom nejvíc fascinuje, že už tehdy byla možnost zachránit tolik nedonošené dítě a bez poškození.

tak ty jsi mlaďoška, to už byly funkční inkubátory,
ale žijí lidé ve věku kolem 80 let, kteří se narodili dřív a dopékali je doma v troubě :palec:
a dřív prý se hodně stávalo, že dítě narozené v 7. měsíci přežilo bez ztráty kytičky, ale dítě narozené v 8. měsíci buď umíralo nebo bylo hodně postižené

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14609
15.6.23 22:52

Takže ses tedy narodila ve 28. týdnu? Pak by porod v termínu vycházel cca na půlku září.
@Kelsey Moje teta rodila v 25. tt, rok 84, chlapeček přežil jen tři dny… Občas na to myslím, že dnes už by třeba měl šanci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
15.6.23 22:54
@stinga píše:
ale žijí lidé ve věku kolem 80 let, kteří se narodili dřív a dopékali je doma v troubě :palec:
a dřív prý se hodně stávalo, že dítě narozené v 7. měsíci přežilo bez ztráty kytičky, ale dítě narozené v 8. měsíci buď umíralo nebo bylo hodně postižené

Jj, taky znám z povídání starších generací a i se to objevilo v knihách péče o dítě, které měla moje mamka, že narodit se v 7. měsíci je prý lepší a bezpečnější než v 8. měsíci :think:

O dopékání v troubě znám taky z vyprávění. Ne každé miminko přežilo.

Inkubátory v té době(začátek 90.let) vypadaly jako veliká skleněná akvária, otvíraly se zvrchu. Dodnes si to živě pamatuji. V 5 letech jsem byla na vážnější operaci vrozené vady a vedle našeho oddělení bylo novorozenecké. Sledovala jsem, jak sestřičky otvírají ta akvária a o miminka pečují.

Příspěvek upraven 15.06.23 v 22:55

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4943
15.6.23 22:55

Tak pokud jsi k praktickému lékaři přesouvala kompletní dokumentaci od pediatra, tak tam ve složce bude mít i propouštěcí zprávu z porodnice. Nějak nevidím důvod pro to stydět se ho zeptat.
Jinak já mám podobně starého syna, taky narozeného o pár týdnů dřív. Schválně jsem se teď šla podívat, jestli by se k původnímu termínu porodu dalo něco najít v dokumentaci, co máme doma (já si to teda pamatuju). V očkovacím průkazu (značně salátovém teda, knížka formát A5 s rozpadající se kroužkovou vazbou) jsem našla založený papír z ortopedie z kontroly kyčlí, kde se výslovně uvádí, že dítě se narodilo v 35+1 TT. Takže doporučuju zapátrat podobně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
16.6.23 04:45
@stinga píše:

Mlaďoška. No jsem starší, než píše tady slečna :mrgreen:. Prý jsem byla malý králík.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1292
16.6.23 07:24
@Anonymní píše:

7. Měsíc začíná v 26+5tt, takže ses narodila asi někde 27./mohna 28. Týden, ale otázkou je, zda i před 26lety se to takto počítalo…každopádně z toho vyjdi :think: termín porodu se pocita dle MS nebo dle velikosti plodu ve 13tt (což před x lety určitě určit nešlo).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
16.6.23 08:16
@Perníček22 píše:
7. Měsíc začíná v 26+5tt, takže ses narodila asi někde 27./mohna 28. Týden, ale otázkou je, zda i před 26lety se to takto počítalo…každopádně z toho vyjdi :think: termín porodu se pocita dle MS nebo dle velikosti plodu ve 13tt (což před x lety určitě určit nešlo).

Představ si, že už v takovým pravěku byly kvalitní ultrazvuky, určovalo se to úplně běžně a těhotenský týdny se tak počítaly normálně. Fakt jsme se v té době neléčili přikládáním pijavic….. :roll:

• Citovat
  • Upravit
Janli
16.6.23 08:20
@Anonymní píše:

Pokud ses narodila předčasně, tak ve všech lékařských zprávách do tří let to budeš mít zmíněno i s gestačním věkem. Stačí pátrat. V porodnici, kde ses narodila, to budou mít v archivu, takže bych se obrátila tam. Ale netuším úplně, jaká je doba skartace, takže bych to hledala co nejdřív.

• Citovat
  • Upravit
4943
16.6.23 09:08
@Perníček22 píše:

Před 26 lety nebyl pravěk. Mám podobně starého syna, UZV byl úplně běžný, velikost plodu se měřila úplně stejně jako o deset let později, kdy jsem čekala dceru (jen to zobrazení pak bylo lepší). Týdny těhotenství se taky počítaly stejně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Zzz97
16.6.23 10:32

8o :roll: :roll:

Příspěvek upraven 16.06.23 v 10:43

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie