Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky předčasně narozených dětí.
chtěla bych poprosit o vaše zkušenosti s vývojem miminek, jak moc predčasně se narodily, jak se vyvíjely, zda byly v něčem pozadu a když ano, kdy to dohnaly. Díky moc ![]()
Ahoj, dcera se narodila 35+0 a měla 2070g, takže nic moc hrozného. Podle doktora v půl roce už nebyla nedonošenost poznat. Jen se ji vlivem nezralosti nedovřela chlopeň na srdíčku, ale v roce už to bylo taky skoro v pořádku.
@elfans
A jak ji sel vyvoj? Jako paseni, pretaceni, lezeni, chuze atd? Ridil se tam doktor korigovanym nebo realnym vekem? Dik
jinak ja mam holku 35+5, 2230g
Mě se narodila dcera ve 33tt, 2220g a asi jsme měli velké štěstí, protože krom toho, že to byl neuvěřitelný drobek a drobnější je dodnes, tak žádné následky nedonošenosti nemá. Dnes je jí 3,5
Jediné co nás trochu zlobilo byly kyčle a pak taky chvíli upřednostňovala jednu stranu, takže jsme pár týdnů cvičili vojtovku. Ale jinak se vyvíjela podle mě normálně. Doktorka jí věk nijak nekorigovala, vždy sledovala jestli umí to co třeba jiné děti ve 3 měsících, půl roce atd…nikdy nijak nezhohledňovala, že je nedonošená. Na to koukali jen v centru vývojové péče kam jsme docházeli. Pást se jí moc nechtělo
Přetáčet se na obě strany na bříško začala myslím někdy kolem 5. měsíce. Lozit začala někdy kolem 8. a v 10. měsících si začala stoupat. Pak teprve si sama sedala a ve 13. měsících začala sama chodit. Pak já teda kolem dvou let plašila, že se jí nechce mluvit
Ale to mě dr uklidňovala, že má času dost. A dneska jí ta pusa jede od rána do večera a mluví moc pěkně. Uvidíme jestli se něco neprojeví později, třeba ve škole, ale tak doufám, že ne ![]()
@griet01
Mne se prave zacla pretacet v 6,5 mesicich, ted je ji 7 a jeste se netoci z briska na zada. Doktorka mi rekla, ze je to ok, protoze je ji vlastne korigovane teprv 6. Pasla krasne uz ve dvou mesicich a prave mi dr rekla, ze nedonosenata, se vyvijej takhle skokove casto, ze v necem jsou napred a neco zas delaj pozdejc ![]()
Moje dcera se narodila v 31.tt, vývoj prvních pár měsíců v pohodě, pak začala zaostávat, tak jsme začaly rehabilitovat a rehabilitujeme dodnes, trvalý následek předčasného porodu má, ale naštěstí nic hrozného. Vždycky byla posuzována podle korigovaného věku. Teď ve dvou letech je jen lehce opožděná motoricky, psychicky je na úrovni běžných dvouleťáků.
Ahojík naše Domulase narodila ve 36tt s váhou 2730g a to šla ještě Kp…všechno hezky dohnala a zachvili nebylo znat že byla o měsíc dřív…Jen sme měli problé s pasením a otačeím na bříško.. se vším byla cca měsíc pozadu..ale pak to šlo raz za ráz jak začla lez tak to byla rychlost chvili potom začla chodit..ted už ji budou příští měsíc 2 roky…a je to naš dáblík všude vyleze vše prozkoumá ![]()
@randr JJ, my jsme to měli taky všechno děsně skokově. Podle mě každé prtě ať nedonošené nebo donošené potřebuje svůj čas. Každé do těch jejich tabulek přesně nezapadá…Být tebou, tak se tím nestresuji, zvlášť když je i doktorka v klidu ![]()
Ahojky, my se narodili v 34+4tt, ale s vahou 3560g a 53cm
podle mudr bychom v terminu meli kolem 5kg…takze nejak malej rozhodne nebyl ![]()
Past konicky zacal ve 3tim mesici, pretacet na brisko zacal na konci 5teho mesice, zpatky se mu moc nechtelo, ale casem to taky zacal delat
lezl v 11m, po 4rech zacal na roce, ve 14ti mesich uz obchazel nabytek a chodil za ruku, pustil se a zacal uplne sam chodit kolem 19teho mesice…kdyz odectu tech 6tydnu, tak vlastne zacal chodit kolem 17teho mesice…:)Jinak je hrozne sikovny na ruce, kolem 4teho mesice si sam drzel lahvicku s pitim a pil, nekde 3 mesice uz ji sam i priborem, krasne uhledne drzi tuzku na psani, papirky a veskery bordel nosi sam do kose, vi ze to tam patri
dost mu to pali, clovek ho jen tak neoblbne ![]()
Rekla bych, ze na nem nedonosenost neni znat, ze nektere donosene deti na tom jsou vyvojove hur a pomalejc
![]()
Dvojcata byly 30 plus 4, neurolozka se pri posuzovani vyvoje ridila korigovanym vekem do dvou, nemuseli jsme ani cvicit, vzdycky do urcite doby se naucily vsechno co mely.. deti dohnaly vsechno, nemaji vubec zadne nasledky, jen mely neuzavrene dirky v srdicku, trochu nedomykavou chlopen, vsehcno se upravuje, dceri ted sebrali i prukaz prevence infekcni endokarditidy, jen je sleduji a nemely by delat vrcholovy sport.. chodime na ocni, to je zatim v norme.. prislo mi, ze vyvojove byly i dopredu pred jinymi detmi, syn se postavil, kdyz mu bylo korigovane sest mesicu.. jsou i vyssi nez vrstevnici, akorat dost hubeny.. a dcera ma trochu drazdivou nervovou soustavu uz od miminka, je trochu vztekla a ujecena, asi i hyperaktivni, ale to jsou veskere nasledky.. nastesti.. s tim se da zit
@randr Byla úplně tabulková, v půl roce se přetáčela, v 8m plazila, v 10m lezla a seděla a v roce začala chodit. Doktor karogival věk akorát kvůli očkování, jinak ne. Neboj, určitě má ještě spoustu času.
Ahoj, tak syn byl 28.týden s váhou 1030 g. Vojtovku jsme cvičili, ale asi jen 3 měs.,potom už to nebylo zapotřebí. Vyvíjel se normálně, okolo 5 měs. se začal přetáčet, v 8.měsících lezl a v 10.měs. chodil okolo nábytku a to mudra valila oči, protože je mu prý o 3 měs. vlastně míň. Takže vývoj dobrý.