Předčasný důchod
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
@Olcatko píše:
Nechci trolit, ale včera mi táta řekl ze0. 1, máma dnes asi 0.3,
ale dopis si vzal sebou a jel dnes zjišťovat situaci.
Takze přesně budu vědět odpoledne.
Pry mu policajt řekl, kdyby půlhodině počkal, neměl by nic.
autem jezdí denně do prace.
K výkonu práce auto nepotřebuje, ale dopravit se tam musí.
V tom případě těch 0,1 bylo pravděpodobně už po odečtu a s tím bohužel nic neudělá
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Olcatko píše: 0.26 presne
Je to sice blbý, ale pokud mu naměřili 0,26 a odečetli 0,24, pořád mu zůstalo 0,02. Taky záleží, co řekl policajtům a při správním řízení - pokud se přiznal, že večer předtím pil, je to vlastně stejná situace jako v tom článku od zoidberga. Škoda že nechtěl kontrolní měření třeba za 1/2 hodiny, pak by už měl po odečtu pravděpodobně nulu. Ať se zkusí odvolat a uvidí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, prosím o anonym. Maminka má vážnou nemoc, ze které se snad už konečně dostala. Jenže v práci s ní už nepočítají, kvůli koroně nemají zakázky. A chybí jí skoro dva roky do důchodu, odpracované roky ale už má. A teď co s ní? Pořád má nějaké zdravotní potíže, nová práce se jí bude asi hledat těžko, navíc její obor je hodně zasažený koronou. A na neschopence to do důchodu nedoklepe. Pokud by šla teď do předčasného, tak by prý měla hodně malý důchod. A ani jedna tomu nerozumíme, jen jsme se na stránkách ČSSZ dočetly, že to spočítají po předložení žádosti o důchod. Jenže mamka se bojí, že jak podá žádost, tak jí dají důchod a ona si to nebude moct rozmyslet, co dělat, jestli třeba nejít do nějaké práce třeba na půl úvazku nebo přežít chvilku na UP. Takže, spočítá ČSSZ různé možnosti odchodu do důchodu? Nebo mamka narazila na nějakého poradce (nechci dělat reklamu, ale chlubí se tím, že spočítá všechny možnosti), který to udělá za 4000 a poradí, co je nejvýhodnější. Ale nevím, jestli to není nějaký podvodník, recenze jsem našla samé podezřele kladné. Tak pokud máte nějaké rady, případně tip na nějakého ověřeného poradce tak sem s ním. Moc děkuju ![]()
- Citovat
- Upravit
Zasla bych se osobne poradit na OSSZ.
Neodpracovane roky se daji doplatit. Bylo by fajn, kdyby co nejdele vydrzela na neschopence, pak UP (osoby starsi 55 let mohou podoru pobirat az 11 mesicu a tato doba se pocita jako nahradni doba pojisteni pro duchod), a tech par mesicu, co by zbyvalo, by bud byla doma anebo byste je doplatili. Pak by mela priznany duchod v plne vysi.
Myslim, ze 2 roky se daji zvladnout ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@cecetka píše:
Zasla bych se osobne poradit na OSSZ.
Neodpracovane roky se daji doplatit. Bylo by fajn, kdyby co nejdele vydrzela na neschopence, pak UP (osoby starsi 55 let mohou podoru pobirat az 11 mesicu a tato doba se pocita jako nahradni doba pojisteni pro duchod), a tech par mesicu, co by zbyvalo, by bud byla doma anebo byste je doplatili. Pak by mela priznany duchod v plne vysi.
Myslim, ze 2 roky se daji zvladnout
Souhlasim.
Jinak pro zakladatelku. Kalkulacka alespon pro orientacni vypocet. https://www.penize.cz/…-snizi-penzi
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Ahoj, prosím o anonym. Maminka má vážnou nemoc, ze které se snad už konečně dostala. Jenže v práci s ní už nepočítají, kvůli koroně nemají zakázky. A chybí jí skoro dva roky do důchodu, odpracované roky ale už má. A teď co s ní? Pořád má nějaké zdravotní potíže, nová práce se jí bude asi hledat těžko, navíc její obor je hodně zasažený koronou. A na neschopence to do důchodu nedoklepe. Pokud by šla teď do předčasného, tak by prý měla hodně malý důchod. A ani jedna tomu nerozumíme, jen jsme se na stránkách ČSSZ dočetly, že to spočítají po předložení žádosti o důchod. Jenže mamka se bojí, že jak podá žádost, tak jí dají důchod a ona si to nebude moct rozmyslet, co dělat, jestli třeba nejít do nějaké práce třeba na půl úvazku nebo přežít chvilku na UP. Takže, spočítá ČSSZ různé možnosti odchodu do důchodu? Nebo mamka narazila na nějakého poradce (nechci dělat reklamu, ale chlubí se tím, že spočítá všechny možnosti), který to udělá za 4000 a poradí, co je nejvýhodnější. Ale nevím, jestli to není nějaký podvodník, recenze jsem našla samé podezřele kladné. Tak pokud máte nějaké rady, případně tip na nějakého ověřeného poradce tak sem s ním. Moc děkuju
4000,– jo? Jeto jen podvodník, taková profese neexistuje; existují fin. poradci, ale co se týká hypoték a investic, neexistuje zaměstnání ani živnost-podnikán na to, že ti někdo za takovou zlodějinu spočítá to, co ti řeknou na ossz zadarmo. Lidi nebudte hloupjší než ovce!!
Jelikož má tvoje matka odpracováno potřebných 35 let pro nárok na důchod, nic si dokupovat nemusí a na ossz ji spočítají, o kolik přijde, půjde-li na předčasný důchod; zase je to kec, že přijde o moc peněz, o tolik moc jich nepřijde, není to žádná katastrofe a oproti tomu ten klid a jistota se nedá penězi vyčíslit. Nikdo nevíme kdy ta zubatá s kosou přijde totiž; nicméně na pracákuat zůstane co nejdýl to půjde, jak tu někdo psal těch 11 měsíců, pokud by ji začali honit po pohovorech nebo dokonce ji fakt někde chtěli vzít na nějaké šílené místo do fabriky např.,tak bych to prosttě nevzala, z pracáku by ji vyhodili a šla by do předčasného hned.
- Citovat
- Upravit
@cecetka Já to řešila tchánovi a paní mně řekla, že se to doplácet nevyplatí. Pokud to tedy není tak, že by neměl odpracované potřebné roky. Tady to paní odpracované má. A v tomhle případě bych se to snažila doklepat na pracáku. Ale nám říkali, že nejhorší je, když člověk odejde o ty tři roky dřív. Že potom snad od dvou let to není tak hrozné. Myslím to snížení důchodu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@P4ja Jj, ale presne to pani reknou na OSSZ. Orientacne ji vypocitaji jak plny tak kraceny duchod. Pak se muze rozhodnout.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na stránkách ČSSZ je kalkulačka (excel). Taky se u nich dá jednou za rok požádat o přehled, na základě kterého oni pak důchod vypočítávají. Údaje z toho přehledu se pak zadají do té kalkulačky a dá se to tak jednoduše spočítat i doma. U předčasného důchodu je potřeba si dát pozor na to, že se to zkracuje po 3 měsících (90 dní), takže s ohledem na tohle je potřeba zvolit datum odchodu do důchodu.
Krátí se to tak, že za každých 90 dní se odečte 0,9%. Záleží na celkových příjmech za posledních 35 let. Nějakou drobnost navíc udělá, když je pojištění placeno nad dobu 35 let.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Prosim te, hlavne nikomu nic nedavejte. Moje mamka presne tohle resila par let dozadu, a vsechny moznosti s ni nejlepe probrali na ossz, a to samozrejme zadarmo. Nakonec sla kvuli prodelane vazne nemoci taky o dva roky driv do starobniho duchodu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@P4ja můj otec přemýšlí, jestli jít do předčasného důchodu právě o ty 3 roky, kdyby vydržel až do plného, měl by asi 10200,–- důchod, půjde-li do předčasného tak 8200,–- - je to o moc míň? já nevím, mně připadá oboje hrozně málo ![]()
anonym- finance
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Jelikož má tvoje matka odpracováno potřebných 35 let pro nárok na důchod, nic si dokupovat nemusí a na ossz ji spočítají, o kolik přijde, půjde-li na předčasný důchod; zase je to kec, že přijde o moc peněz, o tolik moc jich nepřijde, není to žádná katastrofe a oproti tomu ten klid a jistota se nedá penězi vyčíslit.
Tady je uvedeny priklad. A zrovna par korun to fakt neni ![]()
Pan Dědeček požádal o přiznání předčasného starobního důchodu 750 dnů (krátce přes dva roky) před dosažením řádného důchodového věku.
Jde tedy o osm devadesátidenních úseků a třicet dní navrch. Za prvních 360 dnů se mu sníží procentní výměra o 3,6 % výpočtového základu (4 × 0,9 %). Za období od 361. do 720. dne o 4,8 % výpočtového základu (4 × 1,2 %). Za zbývajících 30 dnů se procentní výměra sníží o 1,5 % výpočtového základu (1 × 1,5 %, počítá se i započatých devadesát dní). Celkové snížení procentní výměry pana Dědečka tak bude činit 9,9 % výpočtového základu.
Než pan Dědeček požádal o předčasný důchod, odpracoval 40 let (získal 40 let účasti na důchodovém pojištění). Úředníci proto budou počítat takto: procentní výměra důchodu dělá za každý rok pojištění 1,5 procenta výpočtového základu – 40 odpracovaných let krát 1,5 procenta odpovídá 60 procentům.
Výpočtový základ (průměr hrubých příjmů za rozhodné období snížený prostřednictvím redukčních hranic) pana Dědečka dělá 14 tisíc korun. Pokud by šel do řádné penze, vypočítali by úředníci procentní výměru jako 60 procent z 14 tisíc korun. Ale protože jde o penzi předčasnou, sníží sazbu procentní výměry o 9,9 procenta výpočtového základu – na 50,1 procenta.
Procentní výměra důchodu pana Dědečka pak bude dělat 7014 korun (50,1 procenta z 14 000 korun) a celkový důchod odpovídat sumě 10 504 korun. Kdyby si pan Dědeček počkal na řádný důchod a odpracoval zbývající dva roky, dosáhl by na částku 12 310 korun.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
@P4ja můj otec přemýšlí, jestli jít do předčasného důchodu právě o ty 3 roky, kdyby vydržel až do plného, měl by asi 10200,–- důchod, půjde-li do předčasného tak 8200,–- - je to o moc míň? já nevím, mně připadá oboje hrozně málo
anonym- finance
No, nech si spočítat, jak mu to bude vycházet třeba o dva roky dřív nebo o rok a půl atd. A jestli se to postupně nějak zvyšuje atd Ono i ty odpracované roky, kdy teď zůstane, něco udělají. Dvojka za měsíc mně přijde hodně.
Pošli ho na OSSZ a ať zažádá o informativní přehled důchodového pojištění nebo jak se to jmenuje. Pošlou mu to z Prahy. Aby věděl, jestli má vše započítané. Ale opravdu mu na OSSZ poradí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Odkud jste zakladatelko? Rozhodne si to nenechavejte vypocitat od nejakyho podvodnika za 4 tisice, ten vydelava akorat na hlouposti lidi neb cssz/pssz/ossz jsou povinni vam to orientacne vypocitat bez podani zadosti a samozrejme zadarmo. A i kdybys zadost podala, muze maminka duchod jednou odmitnout. Zavolala bych na prislusnou ossz a zeptala se na moznost orientacniho vypoctu, hodi to do tabulky a proberou to s maminkou a spocitaji i ruzne varianty data priznani. Nebo pokud jste z Prahy, tak idealne navstivte klientske centrum na Praze 5.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit