Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Včera se mi stala taková věc a jsem z ní trochu jelen, tak bych chtěla vědět, jestli se to už někomu taky stalo…Včera jsem měla přijít na odběry na tripple test a do poradny.Učinila jsem tak - ráno jsem přišla na odběry a odpoledne do poradny.Ale po UTZ a biometrickém měření, které mi doktorka udělala, se najednou ukázalo, že miminko je o týden mladší než by mělo být podle jejích předchozích propočtů.S mimčem je prý všechno v pořádku, akorát je problém, že jsem místo v 15+6 tt o týden míň.Což je na tripple test ještě brzo.Zdravotní sestra hned volala do laboratoře, jestli se prý moje vzorky dají ještě stornovat, ale už je měli založené v přístroji, tudíž nedají.Nastalo pravé pozdvižení, protože nikdo nevěděl, co s tím…Test se prý nedá opakovat, protože ho pojišťovna už nezaplatí a výsledky stávajícího testu sice budou, ale nemusí být moc hodnověrné.Odešla jsem včera s tím, že si mám teda za týden volat na výsledky, ale sami (zdrav.personál) o nich už předem pochybovali a neví, co dál…Jsem z toho trochu napjatá.Jedná se totiž o moje dítě…Petra
Ahoj,
tak to tedy moc nechápu.
Stáří miminka se určuje ve 12tt, podle toho se i koriguje TP. Do toho 12tt rostou všechna miminka stejně, od 12tt už ne. Velkou roli hraje genetika, měření a taky jak dobrý má paní doktorka utz. Nechápu tedy proč se paní doktorka pozastavila nad 1 týdnem. Mohla špatně změřit miminko, nebo je to teďka drobínek, za další měsíc může být zase o 2 týdny dopředu něž určují tabulky. Pokud máš TP zkorigovaný podle 12 tt, koriguje se pouze pokud je rozdíl mezi TP podle MS a TP podle 12tt větší jak týden, mělo by být všechno v pořádku. ![]()
Tripple testy nejsou 100%, uvádí se, že jsou pouze ze 60% průkazné.
No doktorka se nepozastavuje nad velikostí miminka - vysvětlila mi, že ten týden rozdíl je v normě.Spíš tam bláznily kvůli tomu, že průkazné tripple testy (aspoň na 6O%) jsou, když se dělají v 15+něco tt.No a mě zjistila, že jsem teprve 14+něcott.TeĎ má obavu, že výsledky mohou být zbytečně zkreslené, zbytečně mě vyděsí apod…Tak nevím, jestli mám čekat, že mě pošlou na amnio, nebo jak se v takových případech postupuje.Včera jsem měla pocit, že jsem první takový případ na zeměkouli…Petra
Test se samozřejmě dá opakovat, záleží jen kdo ho zaplatí. Amniocentéza jen proto, že tripple test nebyl v 16, ale 15 týdnu, mi připadá jako blbost. Já bych na tvém místě trvala na opakování testu ať si to MuDr. vyřídí s pojišťovnou jak umí. Pokud by to odmítla, okamžitě bych se obrátila na jiného gynekologa a požádala ho o převzetí do péče a v pojišťovně bych požádala o radu, jak postupovat dál.
Ale to kdy a s jakým výsledkem byl tripple test proveden zdravotní stav tvého mimi nezmění, buď v klidu. Pro zdárný průběh těhotenství je nejdůležitější tvoje důvěra ve tvého gynekologa.
Hodně štěstí.
Bára
Pokud ti dr. test nezopakuje, nech se poslat na genetický UTZ - narozdíl od AMC je to neinvazivní a nerizikové vyšyetření, rozštěpy se tam poznají a dobrý dr. pozná i markery na Downův syndrom s větší přesností než je u triplů.
Ahoj,
myslím, že tohle je dotaz pro nějakou odbornou poradnu, např. pro Dr. Kouckého na porodnici.cz, protože jak průkazné jsou výsledky TT udělaných o něco dřív, asi málokdo dokáže posoudit. Ani neznám nikoho, komu by se to stalo. Jen vím, že když nějaká mamina propásla ty testy u mého dr., protože byla asi do 18tt v zahraničí, tak ji poslal na amnio.
Jen mi taky nepřipadá pochopitelné, proč se neřídili podle stáří těhu stanoveného dle UZ kolem 12tt - můj dr. se tím řídí vždy, i když je rozdíl podle UZ a PM menší než týden. Mám pocit, že ten týdenní rozdíl se zanedbává jen v souvislosti s termínem porodu, ale stáří těhu se snad vždy bere dle UZ z 12tt.
Pak si myslím, že soudruzi u vás udělali chybu. Já jdu na TT za týden, to budu 16+4. Můj dr. to dělá v 17tt.
Deimosko - ne všude ten UTZ kolem 12.tt dělají - pojišťovna proplácí 3 UTZ a dost doktorů dělá na začátku těhotenství, ve 20. a 30. tt. Pokud je dělají i jindy, buď je pojišťovně neúčtují nebo vykazují jako UTZ z jiného důvodu.
maxiku: tak pak by se asi měli řídit tím prvním UZ (nebo tím, v němž potvrdili srdeční akci). Ale nechci tady plácat nějaké bláboly, když to není můj obor
Ale taky všude čtu, že v 2. trimestru a déle se už stáří těhu podle UZ nekoriguje.
Me shodou vice okolnosti take nedelali ultrazvuk ve 12. tydnu a pritom u me nesel spocitat presny TP, jelikoz jsem nemenstruovala..
Dle mych vypoctu jsem na tripple testech byla tak o 10 dni drive, take vysledky byly hruzne.. slo o vady neslucitelne se zivotem- Smith-Lemli-Opitz syndrom apod. Absolvovala jsem amnio + geneticka vysetreni me i meho partnera. To cekani na vysledky bylo nekonecne.. i kdyz vysledky dopadly dobre.
Kdyz jsem prochazela timto obdobim, zjistovala jsem co nejvice informaci a pri dalsim tehotenstvi jsem rozhodnuta tripple testy vubec nepodstoupit. Jsme jedna z mala zemi, ktera je jeste dela i pres vysokou falesnou pozitivitu.
Drzim moc palecky at vse dopadne dobre!!!
Tak jsem se právě dívala do průkazky a podle UTZ ve 11+1tt byl termín porodu na 25.10 a podle toho posledního UTZ (včera) až na 5.11. a podle biometrie to teda taky vychází na ten 14+pár dní tt.Tak nevím.Já bych doktorku nerada měnila, jelikož k ní chodím už spoustu let a je opravdu dobrá.Vždycky mi dobře poradila a prvním těhotenstvím mě „provedla“naprosto skvěle.Mám k ní právě tu „absolutní důvěru“.Ale včera bylo vidět, že je z toho trochu zaražená.Asi počkám na ty výsledky a uvidím.Je pravda, že v mém okolí výsledky těhle testů vystrašily tolik kamarádek, které byly do výsledku z amnio pološílené a dnes mají všechny nádherné, zdravé děti.Budu se proto psychicky připravovat na nejhorší verdikt a doufat, že nakonec všechno dobře dopadne.Nemám vůbec žádné problémy, těhotenství je v poho a první bylo taky.V rodině nemáme žádné genetické vady a s manželem nejsme zase tak staří.Ani nekouříme a pijeme jen s mírou, takže ta pravděpodobnost tu sice je, ale mizivá.
Jinak ale všem děkuju za vaše názory a zkušenosti.Případně je určitě využiju.Petra
Tripple testy určitě zopakovat jdou. Já jsem byla 2 x, když špatně vyšly parametry na DS. AMC jsem odmítla a místo toho trvala na nových testech v jiné laboratoři a u jiného lékaře. Světe div se a podruhé vyšly v pořádku. A taky si myslím, že tripple testy jsou pro pojišťovnu levnější než případná AMC. Hodně štěstí!
Martina
Mně se asi něco podobného stalo v prvním těhu, prostě po výsledcích mi volali z genetiky, že spadám do rizikové skupiny, objednali si mi za týden, vzali krev znova a ta už jim vyšla. Podle jejich utz „jsem byla na krvi brzy či na hranici“. Podruhý těhu nesouhlasilo o 14 dní ( i podle mně, vím, že jsem otěhotněla 29DC), Dr. si dala fakt záležet aby to odebrala tak jak se má, měla jsem termín jen podle UTZ, ne MS a stejně mně to nevyšlo a na amnio jsem byla. Takže držim palce, ale myslím si, že i kdyby něco, je čas to vzít znova.
ahoj,ja na tvem miste by\ch si asi nechala pro jistotu udealat geneticky UTZ,jsem z Olomouce,tady ho dela vybormy lekar Mudr Polak a je to geneticky UTz ve 2 trimestru,da se udelat i bez dberu krve,ale plati se neco kolem 600,byla jsem i v 1 trimestru,stalo to kolem 1400,ale ty penize za to stoji a navic na certifikovanych pracovistich maji tyto testy vetsi vahu nez triple.je presnjesi,at to dobre dopadne
Kaaacenko,to je náhoda.Já sice bydlím od Olomouce dost daleko,ale svoji gynekoložku mám právě u vás - na Medicomsu (možná znáš - u červeného kostela).U Dr.Poláka jsem byla už v prvním těhotenství, když bylo podezření na postižení srdíčka u malé, což se nakonec naštěstí nepotvrdilo.
Počkám na výsledky a v případě potřeby bych určitě návštěvu u Dr.Poláka zvažovala, bez ohledu na peníze.No snad to nebude potřeba.Petra
jj vim,kde to je,no me prave sestricka rekla,ze kdyz nebudu mit odber kt
rve,ze se da udelat jen ten UTZ,ale plati se,a jestlůi jsi absolvovala v 1 trimestru screening,tak ty triple uz ani nechteji moc delat.protoze nejsou tak presne,no viom,co je to za stresy ja jsem v 16 tydnu a jeste jsem nepribrala skoro ani kilo a ani nemam nejak extra brisko,tak nevim,no moc drzim palecky,at vse dopadne jak ma.