Předčasný tripple test

159
14.5.08 12:42

Předčasný tripple test

Včera se mi stala taková věc a jsem z ní trochu jelen, tak bych chtěla vědět, jestli se to už někomu taky stalo…Včera jsem měla přijít na odběry na tripple test a do poradny.Učinila jsem tak - ráno jsem přišla na odběry a odpoledne do poradny.Ale po UTZ a biometrickém měření, které mi doktorka udělala, se najednou ukázalo, že miminko je o týden mladší než by mělo být podle jejích předchozích propočtů.S mimčem je prý všechno v pořádku, akorát je problém, že jsem místo v 15+6 tt o týden míň.Což je na tripple test ještě brzo.Zdravotní sestra hned volala do laboratoře, jestli se prý moje vzorky dají ještě stornovat, ale už je měli založené v přístroji, tudíž nedají.Nastalo pravé pozdvižení, protože nikdo nevěděl, co s tím…Test se prý nedá opakovat, protože ho pojišťovna už nezaplatí a výsledky stávajícího testu sice budou, ale nemusí být moc hodnověrné.Odešla jsem včera s tím, že si mám teda za týden volat na výsledky, ale sami (zdrav.personál) o nich už předem pochybovali a neví, co dál…Jsem z toho trochu napjatá.Jedná se totiž o moje dítě…Petra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
141
14.5.08 12:52

Ahoj,

tak to tedy moc nechápu. 8O Stáří miminka se určuje ve 12tt, podle toho se i koriguje TP. Do toho 12tt rostou všechna miminka stejně, od 12tt už ne. Velkou roli hraje genetika, měření a taky jak dobrý má paní doktorka utz. Nechápu tedy proč se paní doktorka pozastavila nad 1 týdnem. Mohla špatně změřit miminko, nebo je to teďka drobínek, za další měsíc může být zase o 2 týdny dopředu něž určují tabulky. Pokud máš TP zkorigovaný podle 12 tt, koriguje se pouze pokud je rozdíl mezi TP podle MS a TP podle 12tt větší jak týden, mělo by být všechno v pořádku. 8O
Tripple testy nejsou 100%, uvádí se, že jsou pouze ze 60% průkazné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
159
14.5.08 13:41

No doktorka se nepozastavuje nad velikostí miminka - vysvětlila mi, že ten týden rozdíl je v normě.Spíš tam bláznily kvůli tomu, že průkazné tripple testy (aspoň na 6O%) jsou, když se dělají v 15+něco tt.No a mě zjistila, že jsem teprve 14+něcott.TeĎ má obavu, že výsledky mohou být zbytečně zkreslené, zbytečně mě vyděsí apod…Tak nevím, jestli mám čekat, že mě pošlou na amnio, nebo jak se v takových případech postupuje.Včera jsem měla pocit, že jsem první takový případ na zeměkouli…Petra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
14.5.08 13:54

Test se samozřejmě dá opakovat, záleží jen kdo ho zaplatí. Amniocentéza jen proto, že tripple test nebyl v 16, ale 15 týdnu, mi připadá jako blbost. Já bych na tvém místě trvala na opakování testu ať si to MuDr. vyřídí s pojišťovnou jak umí. Pokud by to odmítla, okamžitě bych se obrátila na jiného gynekologa a požádala ho o převzetí do péče a v pojišťovně bych požádala o radu, jak postupovat dál.
Ale to kdy a s jakým výsledkem byl tripple test proveden zdravotní stav tvého mimi nezmění, buď v klidu. Pro zdárný průběh těhotenství je nejdůležitější tvoje důvěra ve tvého gynekologa.
Hodně štěstí.
 Bára

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5846
14.5.08 14:08

Pokud ti dr. test nezopakuje, nech se poslat na genetický UTZ - narozdíl od AMC je to neinvazivní a nerizikové vyšyetření, rozštěpy se tam poznají a dobrý dr. pozná i markery na Downův syndrom s větší přesností než je u triplů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1493
14.5.08 14:50

Ahoj,
myslím, že tohle je dotaz pro nějakou odbornou poradnu, např. pro Dr. Kouckého na porodnici.cz, protože jak průkazné jsou výsledky TT udělaných o něco dřív, asi málokdo dokáže posoudit. Ani neznám nikoho, komu by se to stalo. Jen vím, že když nějaká mamina propásla ty testy u mého dr., protože byla asi do 18tt v zahraničí, tak ji poslal na amnio.

Jen mi taky nepřipadá pochopitelné, proč se neřídili podle stáří těhu stanoveného dle UZ kolem 12tt - můj dr. se tím řídí vždy, i když je rozdíl podle UZ a PM menší než týden. Mám pocit, že ten týdenní rozdíl se zanedbává jen v souvislosti s termínem porodu, ale stáří těhu se snad vždy bere dle UZ z 12tt.

Pak si myslím, že soudruzi u vás udělali chybu. Já jdu na TT za týden, to budu 16+4. Můj dr. to dělá v 17tt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5846
14.5.08 15:16

Deimosko - ne všude ten UTZ kolem 12.tt dělají - pojišťovna proplácí 3 UTZ a dost doktorů dělá na začátku těhotenství, ve 20. a 30. tt. Pokud je dělají i jindy, buď je pojišťovně neúčtují nebo vykazují jako UTZ z jiného důvodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1493
14.5.08 15:26

maxiku: tak pak by se asi měli řídit tím prvním UZ (nebo tím, v němž potvrdili srdeční akci). Ale nechci tady plácat nějaké bláboly, když to není můj obor :wink: Ale taky všude čtu, že v 2. trimestru a déle se už stáří těhu podle UZ nekoriguje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Fik
14.5.08 15:27

Me shodou vice okolnosti take nedelali ultrazvuk ve 12. tydnu a pritom u me nesel spocitat presny TP, jelikoz jsem nemenstruovala..
Dle mych vypoctu jsem na tripple testech byla tak o 10 dni drive, take vysledky byly hruzne.. slo o vady neslucitelne se zivotem- Smith-Lemli-Opitz syndrom apod. Absolvovala jsem amnio + geneticka vysetreni me i meho partnera. To cekani na vysledky bylo nekonecne.. i kdyz vysledky dopadly dobre.
Kdyz jsem prochazela timto obdobim, zjistovala jsem co nejvice informaci a pri dalsim tehotenstvi jsem rozhodnuta tripple testy vubec nepodstoupit. Jsme jedna z mala zemi, ktera je jeste dela i pres vysokou falesnou pozitivitu.

Drzim moc palecky at vse dopadne dobre!!!

• Citovat
  • Upravit
159
14.5.08 16:55

Tak jsem se právě dívala do průkazky a podle UTZ ve 11+1tt byl termín porodu na 25.10 a podle toho posledního UTZ (včera) až na 5.11. a podle biometrie to teda taky vychází na ten 14+pár dní tt.Tak nevím.Já bych doktorku nerada měnila, jelikož k ní chodím už spoustu let a je opravdu dobrá.Vždycky mi dobře poradila a prvním těhotenstvím mě „provedla“naprosto skvěle.Mám k ní právě tu „absolutní důvěru“.Ale včera bylo vidět, že je z toho trochu zaražená.Asi počkám na ty výsledky a uvidím.Je pravda, že v mém okolí výsledky těhle testů vystrašily tolik kamarádek, které byly do výsledku z amnio pološílené a dnes mají všechny nádherné, zdravé děti.Budu se proto psychicky připravovat na nejhorší verdikt a doufat, že nakonec všechno dobře dopadne.Nemám vůbec žádné problémy, těhotenství je v poho a první bylo taky.V rodině nemáme žádné genetické vady a s manželem nejsme zase tak staří.Ani nekouříme a pijeme jen s mírou, takže ta pravděpodobnost tu sice je, ale mizivá.
Jinak ale všem děkuju za vaše názory a zkušenosti.Případně je určitě využiju.Petra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2649
14.5.08 21:35

Tripple testy určitě zopakovat jdou. Já jsem byla 2 x, když špatně vyšly parametry na DS. AMC jsem odmítla a místo toho trvala na nových testech v jiné laboratoři a u jiného lékaře. Světe div se a podruhé vyšly v pořádku. A taky si myslím, že tripple testy jsou pro pojišťovnu levnější než případná AMC. Hodně štěstí!
Martina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
664
15.5.08 01:16

Mně se asi něco podobného stalo v prvním těhu, prostě po výsledcích mi volali z genetiky, že spadám do rizikové skupiny, objednali si mi za týden, vzali krev znova a ta už jim vyšla. Podle jejich utz „jsem byla na krvi brzy či na hranici“. Podruhý těhu nesouhlasilo o 14 dní ( i podle mně, vím, že jsem otěhotněla 29DC), Dr. si dala fakt záležet aby to odebrala tak jak se má, měla jsem termín jen podle UTZ, ne MS a stejně mně to nevyšlo a na amnio jsem byla. Takže držim palce, ale myslím si, že i kdyby něco, je čas to vzít znova.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
158
15.5.08 06:42

ahoj,ja na tvem miste by\ch si asi nechala pro jistotu udealat geneticky UTZ,jsem z Olomouce,tady ho dela vybormy lekar Mudr Polak a je to geneticky UTz ve 2 trimestru,da se udelat i bez dberu krve,ale plati se neco kolem 600,byla jsem i v 1 trimestru,stalo to kolem 1400,ale ty penize za to stoji a navic na certifikovanych pracovistich maji tyto testy vetsi vahu nez triple.je presnjesi,at to dobre dopadne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
159
15.5.08 12:34

Kaaacenko,to je náhoda.Já sice bydlím od Olomouce dost daleko,ale svoji gynekoložku mám právě u vás - na Medicomsu (možná znáš - u červeného kostela).U Dr.Poláka jsem byla už v prvním těhotenství, když bylo podezření na postižení srdíčka u malé, což se nakonec naštěstí nepotvrdilo.
Počkám na výsledky a v případě potřeby bych určitě návštěvu u Dr.Poláka zvažovala, bez ohledu na peníze.No snad to nebude potřeba.Petra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
158
15.5.08 15:08

jj vim,kde to je,no me prave sestricka rekla,ze kdyz nebudu mit odber kt
rve,ze se da udelat jen ten UTZ,ale plati se,a jestlůi jsi absolvovala v 1 trimestru screening,tak ty triple uz ani nechteji moc delat.protoze nejsou tak presne,no viom,co je to za stresy ja jsem v 16 tydnu a jeste jsem nepribrala skoro ani kilo a ani nemam nejak extra brisko,tak nevim,no moc drzim palecky,at vse dopadne jak ma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí