Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Holky nemáte pravdu v tom, že po svatbě jsou automaticky peníze společné. To je právě to, co řeší předmanželská smlouva. My jsme jí s manželem uzavřeli právě z toho důvodu, co píše zakladatelka. Manžel měl skoro dostavěný dům… A návrh na smlouvu jsem podávala já. Ve smlouvě máme uvedeno, že si každý jedeme za své, tzn. manžel si platí hypo a já mu dávám příspěvek na domácnost (el., plyn, voda…) Pro mě to sice znamená, že při rozvodu si zabalím kufr, ale na druhou stranu mi zůstává skoro celá výplata, takže si můžu šetřit… A hlavně, pokud manžel naseká dluhy, mě se nebudou týkat…
Zakladatelce bych radila zajít za notářem a nechat si poradit. Nám notářka poradila naprosto dokonale a mě ta smlouva vyhovuje.
konilka píše:
Holky nemáte pravdu v tom, že po svatbě jsou automaticky peníze společné. To je právě to, co řeší předmanželská smlouva. My jsme jí s manželem uzavřeli právě z toho důvodu, co píše zakladatelka. Manžel měl skoro dostavěný dům… A návrh na smlouvu jsem podávala já. Ve smlouvě máme uvedeno, že si každý jedeme za své, tzn. manžel si platí hypo a já mu dávám příspěvek na domácnost (el., plyn, voda…) Pro mě to sice znamená, že při rozvodu si zabalím kufr, ale na druhou stranu mi zůstává skoro celá výplata, takže si můžu šetřit… A hlavně, pokud manžel naseká dluhy, mě se nebudou týkat…Zakladatelce bych radila zajít za notářem a nechat si poradit. Nám notářka poradila naprosto dokonale a mě ta smlouva vyhovuje.
No to ale taky není úplně pravda, protože vůči třetím osobám má předmanželská smlouva právní význam, jen jestliže je jim obsah této smlouvy znám. Viz ust. § 143a odst. 4 obč. zákoníku.
Zakladatelko, tak si nech předložit konkrétní návrh smlouvy a zajdi s ním na poradu k právníkovi (spíš se domluv, že návrh pošleš e-mailem, aby měl čas se na to podívat a pak aby to s tebou probral, co do výhodnosti). A právník ti může pomoct zformulovat nějaký protinávrh. Pokud to myslíte vážně, tak to podle mě za ca tisícovku, co bude chtít, stojí. (Když si vezmeš, kolik bude stát svatba, tak je to pakatel
)
Nebo to hoď sem na emimino a my už to rozeberem
Ale profík by asi byl lepší.
Black Orchids, záleží kolik je matince a co dělá, ale nastávajícím důchodkyním banky dávají hypotéky dost nerady.
Mag máš pravdu, to jsem zapomněla.
Jenže i tak se z toho dá vyklouznout. Teď nedávno to řešil kámoš, že si jeho manželka bez jeho vědomí pronajala nějakou hospodu a nasekala dluhy za 2 mega a jeho právník to označil jako „nestandardní úkon“ (nebo tak nějak to pojmenoval) a tím pádem i když něměli rozdělený majetek, tak za ní dluhy neplatil.
Konilko, fakt máte takhle rozdělené peníze?
Ty jo, ale u zakladatelky šlo primárně asi o ten byt, zbytek bude v SJM, pak jsou peníze společné, ikdyž ona je v domácnosti a on pracuje.
Jinak matinka bude asi milá tchýně ![]()
konilka píše:
Holky nemáte pravdu v tom, že po svatbě jsou automaticky peníze společné. To je právě to, co řeší předmanželská smlouva. My jsme jí s manželem uzavřeli právě z toho důvodu, co píše zakladatelka. Manžel měl skoro dostavěný dům… A návrh na smlouvu jsem podávala já. Ve smlouvě máme uvedeno, že si každý jedeme za své, tzn. manžel si platí hypo a já mu dávám příspěvek na domácnost (el., plyn, voda…) Pro mě to sice znamená, že při rozvodu si zabalím kufr, ale na druhou stranu mi zůstává skoro celá výplata, takže si můžu šetřit… A hlavně, pokud manžel naseká dluhy, mě se nebudou týkat…Zakladatelce bych radila zajít za notářem a nechat si poradit. Nám notářka poradila naprosto dokonale a mě ta smlouva vyhovuje.
Tak tohle si osobně nedokážu představit. My jedeme s manželem dohromady, ale je pravda, že jsme do manželství přinesli přibližně stejně. Já auto, on peníze na zařízení bytu. Můžu se zeptat jak to pak budete řešit až budou děti? Ty budeš mít o hodně menší příjem a budeš ráda že vyjdeš např.
Zakladatelko, já bych to asi brala podle toho kolik ještě zbývá zaplatit na hypotéce. Pokud se blíží ke konci splácení tak bych do smlouvy šla, jinak by se mi to nelíbilo. Já to beru z pohledu, že tahle máme peníze společné, pokud by si manžel sám platil hypo, tak ji vlastně bude platit ze společných peněz. Kdyby ji neměl, ty peníze jdou do společné kasy.
No už jsme to s manželem řešili, jak to bude výhledově a dohodli jsme se, že manžel mi bude dávat měsíčně určitou částku na mimino a na provoz domácnosti a zbytek budu platit ze svého. Teď platíme nákupy potravin atd. napůl - velké nákupy rozpočítáváme, malé nákupy platí jednou on, podruhé já.
Jinak smlouvu jsem chtěla primárně taky jako obranu proti tchýni ![]()
Anonymní píše:
Ahoj,mam fakt velkej problem a chtěla bych vědět jestli s tim někdo z vás má zkušenosti a nebo jaký na to máte názor…žiju s přítelem v bytě 2+kk na který má přítel hypo (nejsme svoji) máme 3letého kluka.Do ted bylo všechno docela idylické,začali jsme plánovat svatbu takže jsme se nemohla dočkat až to všechno vypukne a začne se jenom zařizovat,místo toho na mě ale přitel vytáhl že by chtěl mít předmanželskou smlouvu aby nepřišel o byt při našem případném rozchodu a však to nebyl nápad jeho ale jeho maminky…přítel ale má sice hypoteku na byt ale myslim že se tim nemuže ohánět páč má spíš jenom dluh se kterým mu bud pomužu a budeme ho splácet spolu a nebo si ho bude splácet sám…no prostě jsem docela v koncích,nikdy by mě nenapadlo že by něco takového mohlo přijít…příjde mi to fakt hrozně drzý…poraďte mi prosím
tento byt je stejne partnera, protoze ho poridil jeste pred manzelstvim. Do predmanzelske smlouvy bych dala pouze vysku momentalni hypoteky a jak se bude splacet (po uzavreni manzelstvi se stavaji penize spolecnym majetkem) a hlavne, jak se vyrovnate v pripade rozchodu.
My pri rozvodu zadnou smlouvu predmanzelskou nemeli, ale dokazali jsme se dohodnout docela dobre… Manzel uznal, ze dum je muj (dostala jsem ho jiz pred uzavrenim manzelstvi), z hypoteky jsem ho nevyplacela. protoze mi prispival mene nez je pulka hypo + pulka energii + pulka domacnosti (vydaju), takze prispival vlastne jenom na energie a malou castku na domacnost, vse ostatni jsem tahla ja, jedine, o co jsme se hadali, tak byly penize na jeho uctu, protoze tam jsme sporili penize na dovolene, na auto apod, takze tam byla hodne vysoka castka, ktere se on nechtel vzdat.
Ale co se tyka nemovitosti, tak: vse, co mate pred uzavrenim manzelstvi, tak je vylucne vlastnictvi jednoho nebo druheho.
Pouze splaceni hypoteky se stane „spolecnym“, takze bych se dohodla na tom, jak se to bude splacet a v pripade rozchodu, jak Te „manzel“ vyplati z toho, co ty jsi prispela na hypo.
Hodne stesti. ![]()
No tak nevim tady o tom píšete jako o obchodu
Nejsem si jistá jestli bych tchýni neposlala do patřičných míst „jsem si jistá poslala“ jak už tu někdo psal tak byt má ještě před svatbou takže je jeho a nic se na tom nezmění.no co si myslim dál radši psát nebudu ale mně osobně by se přestalo chtít vdávat kdybi partner souhlasil s maminkou
Což doufám nesouhlasí.
Podle mně jestli si lidi nevěří tim způsobem že musí mít předmanželskou smlouvu tak proč se brát to už je skoro jako na oko před lidma ne??? no nevim mně to tam přijde.
Něco jinýho by asi bylo kdybi měl na kontě miliony a ona nic což podle hypotéky soudim nemá.Takže at si milá maminka trhne levou zadní.
Fuj jsem se zas .......
![]()
Ahoj,s přítelem se chceme v létě brát,a proto se chci zeptat,jestli potřebuji předmanželskou smlouvu,když hypotéku na byt,která je psaná na mě splatím až v manželství.Bude byt můj majetek nebo bude spadat do společného jmění manželů?Tento samí problém mám i s autem.Děkuji beruška ![]()
Na hypotéce to nezáleží je to tvoje už před manželstvím tak to tvoje už zůstane i když hypo doplatíš až v době manželství ![]()
Teda já jsem vykulená jak puk!! My jsme s přítelem 10let, a z toho 5,5 roku spolu bydlíme. Nikdy jsme neměly já mám svoje peníze a ty svoje, vždycky jsme měly dohromady ač máme každý svůj účet. Hypo je napsaná na něj, tu platí on ale zase já platím jakože „nájem“ tj, spol.prostor, voda atd… /byt je v osobním/ to dělá 3/4 z hypo měsíčně.. Myslela jsem taky na předmanželskou smlouvu, páč do bytu strkáme peníze společně, povětšinou věci bereme na splátky a ty jsem platila ve větším případě já. Takže kdyby jednou se stalo že by jsme šli od sebe tak já bych šla jen s kufrem, hrncema a talířema, které my vyloženě dala babička do „nového“ bytu?? To se mi teda taky nechce… a kdyby mě vykopl on tak nemám kam jít, nemám peníze na to si něco najít atd.. Tak jak v tomhle případě??
Anonymní píše:
Ahoj,mam fakt velkej problem a chtěla bych vědět jestli s tim někdo z vás má zkušenosti a nebo jaký na to máte názor…žiju s přítelem v bytě 2+kk na který má přítel hypo (nejsme svoji) máme 3letého kluka.Do ted bylo všechno docela idylické,začali jsme plánovat svatbu takže jsme se nemohla dočkat až to všechno vypukne a začne se jenom zařizovat,místo toho na mě ale přitel vytáhl že by chtěl mít předmanželskou smlouvu aby nepřišel o byt při našem případném rozchodu a však to nebyl nápad jeho ale jeho maminky…přítel ale má sice hypoteku na byt ale myslim že se tim nemuže ohánět páč má spíš jenom dluh se kterým mu bud pomužu a budeme ho splácet spolu a nebo si ho bude splácet sám…no prostě jsem docela v koncích,nikdy by mě nenapadlo že by něco takového mohlo přijít…příjde mi to fakt hrozně drzý…poraďte mi prosím
To mi přijde sprostý !!! Máte 3letého kluka, žijete společně… Jak dlouho se hypotéka ještě bude splácet ?!