Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dům je teď majetkem obou. Kdyby mu zůstal ten pozemek tak ten i přes splácení v manželství by byl jen jeho, ale tady jste zapsaní oba takže je obou.
Dům je společný - získali jste ho za trvání manželství. Ale zřejmě manžel do něj vložil víc, takže se nebude dělit fifty fifty. Pouze manžela by byl, pokud by ho nabyl před svatbou - ale i tak by se ještě řešilo, jak se zhodnotil dům za trvání manželství (třebas rekonstrukcí…).
Děkuju a ještě se zeptám: Po rozvodu manžel nebude mít peníze mě vyplatit, může mu soud určit prodej domu ? Nebo jak se to řeší ? Manžel má svůj byt. Já ne.
Anonymní píše:
Děkuju a ještě se zeptám: Po rozvodu manžel nebude mít peníze mě vyplatit, může mu soud určit prodej domu ? Nebo jak se to řeší ? Manžel má svůj byt. Já ne.
Soud musí přihlížet k tomu,aby oba manželé na tom byli stejně.Takže pokud se nedohodnete,že dům necháš manželovi a peníze vyplatí až někdy za mnoho let,až bude mít,tak rozhodne rovnoprávně.Tzn. ty máš právo na polovinu,on také.A buď si manžel vezme hypotéku a vyplatí tvojí polovinu,nebo bude muset dům prodat.
JVP píše:
Dům je společný - získali jste ho za trvání manželství. Ale zřejmě manžel do něj vložil víc, takže se nebude dělit fifty fifty. Pouze manžela by byl, pokud by ho nabyl před svatbou - ale i tak by se ještě řešilo, jak se zhodnotil dům za trvání manželství (třebas rekonstrukcí…).
Jak by dokazoval, že do něj vložil víc? Co vím, tak jakmile tahle prodají něco a koupí spolu něco jiného tak to kupujou jako kdyby si na to našetřili společně.
Anonymní píše:
chtěla bych se zeptat, jak je to se společným jměním manželů. Manžel měl před svatbou pozemek, částečně ho splácel za manželství. Po svatbě se za prodej pozemku koupila nemovitost - dům, kde jsme v katastru uvedení oba jako majitelé.
Jak to bude po rozvodu ? Je dům společné jmění a bude se dělit ? Nebo je ten dům pouze manžela ? Ptala jsem se na to a slyším rozdílné názory. Díky
Pokud si manžel něco koupil před uzavřením manželství, je ot jeho i po svatbě. To, co splatil za trvání manželství, se posuzuje jako vnos společného majetku na jeho soukromý a máš právo na vyrovnání. POkud prodejem jeho soukromého majetku získal peníze, které použil na koupi společného jmění (nepíšeš, jestli je to společné jmění nebo spoluvlastnictví), jeho vklad se posuzuje zase jako vnos výlučného majetku na společný majetek a má právo na vyrovnání.
Jestli je dům ve společném jmění nebo není, záleží na tom, jeslti jste si společné jmění nějak nezúžili nebo nevyhradili jeho vznik k zániku manželství - počítám, že ne, takže dům je ve společném jmění. Jako takový se bude při rozvodu vypořádávat.
Anonymní píše:
Soud vás rozvede a vy vůbec nemusíte mít majetek vypořádaný. Na to vám zákon dává 3 roky - pokud se do té doby nedohodnete nebo nerozhodne soud, platí, že budete podíloví poluvlastníci a vaše podíly budou stejné.
Pokud se rozhodnete řešit vypořádání majetku soudně, tak záleží, jestli budete mít někdo zájem si dům nechat nebo ne. Pokud by manžel o dům měl zájem a ty ne, soud mu nejspíš přiřkne vlastnictví a uloží mu zaplatit ti příslušnou částku. Je už jeho problém, kde ji vezme (pokud by ti ji nezaplatil, můžeš se hojit třeba prodejem nemovitosti). K prodeji ho donutit nemůže, vždyť si může vzít třeba i hypotéku a vyplatit tě.
Dobrý den, žiji s přítelem několik let a nyní jsme se rozhodli pro uzavření manželství. Máme každý z první manželství jedno dítě. Já mám dospělého studujícího syna a přítel 11 letou dceru žijící s matkou. Vlastním dům a byt, jsou napsané pouze na mě. Jak to bude s movitým majetkem pokud se se mnou něco stane? Komu majetek připadne? Má na můj majetek nabytý před manželstvím nárok i přítelova dcera? Mohu nějak ošetřit, aby připadl tento majetek pouze synovi? Děkuji za odpovědi.
@žadatelka Na majetek nabytý před svatbou, pokud ho na přítele - manžela nepřepíšete, mají nárok pouze Vaši dědicové. Syn, eventuálně pokud by nebyly děti, tak Vaši rodiče. Přítelova dcera nemá nárok.
@žadatelka majetek nabytí před manželstvím je pouze Tvůj, do sjm se počítat nebude. Takže v případě dědění půjde na Tvého syna.. Můžete udělat notářský zápis a třeba už teď majetek na syna převést.
A co kdybych sepsala závěť tak, že manžel bude moc v baráku dožít, ale moje nevlastní dcera tam bydlet nesmí. Já vím, je to neetické a špatné, ale kdyby jste si prožili to, co já, také by jste mysleli na zadní vrátka. Všechen majetek, včetně aut, je jen její a tatínka, příklad. Vím přesně jak to dopadne, až se nebudou platit alimenty, maminka ji vyhodí jako to udělala s nevlastním synem manžela. Jeho bývalá manželka je už 2× rozvedená a z prvního manželství má již dospělého syna.
@žadatelka nemusíš psát závěť. Dej sepsat věcné břemeno na dožití pro manžela. Závěť by Ti to nepořešila, protože jednou je to jeho dítě, které by po něm dědilo, ať napíšeš závěť, nebo ne.. Ale o tohle se fakt bát nemusíš, ona by neměla na dědictví žádný právní nárok..
Tak to se mi alespoň trochu ulevilo. Udělám to tak, myslela jsem si, že to tak je.
Raději se zeptám, než něco vymlasknout. Třeba vše dopadne jinak, ale já mám ráda věci v pořádku a tak jak mají být.
Sice nemá na nic nárok, ale je na všech pojistkách manžela jako dědic. Také mi to vadí, ale nic s tím neudělám.
@žadatelka jj, ale on je její otec, tak je to něco jiného. U něj zase nemá právní nárok na nic Tvůj syn. Jinak fakt stačí věcné břemeno na dožití. Ono je to tak ošetřeno, že i kdyby to potom třeba později chtěl Tvůj syn prodat, tak to půjde horkotěžko a věcné břemeno na dožití se nedá jen tak zrušit.. A pokud se ruší, tak s ním musí souhlasit i ten, kterého se to týká, tzn manžel.
chtěla bych se zeptat, jak je to se společným jměním manželů. Manžel měl před svatbou pozemek, částečně ho splácel za manželství. Po svatbě se za prodej pozemku koupila nemovitost - dům, kde jsme v katastru uvedení oba jako majitelé.
Jak to bude po rozvodu ? Je dům společné jmění a bude se dělit ? Nebo je ten dům pouze manžela ? Ptala jsem se na to a slyším rozdílné názory. Díky