Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@jeni píše:
Ahoj holky, jdu si k vám pro vás názor. Představte si tuto dopravní situaci: auto jede po hlavní, dává přednost chodcům na přechodu a z vedlejší “ulice” vyjede bez zastavení na stopku jiné auto, které malém vrazi do auta dávajíciho přednost chodcům na přechodu. Očividně ridic netušil, ze na hlavní silnici auto prednost chodcům da…
Kdo by byl v takovém případě viníkem nehody, kdyby auto z vedlejší silnice nabouralo do auta na hlavní? Za me si myslím, ze vinik by byl ten, který vyjel z vedlejší, ale dotyčný řidič, který z Te vedlejší vyjel se tvářil, ze on přece je úplně v pohodě a ze neví, proč na měj řidička z auta na hlavní včetně i chodců koukají jako na “šílence”.
Vrat se do autoskoly.
@Mar__tanka1983 píše:
@mroe nemusí být. Jak říkám, hodně je to u tramvají. Tam opravdu nebývá na každé křižovatce semafor, přitom jsou tam přechody za křižovatkou.
Neřekla bych, že je to až tak neobvyklé. Když se zamyslím, tak jen u nás ze sídliště do centra bude takových míst nějakých šest z těch deseti zastávek (čtyři jsou světelné).
No a největší opruz je, když řidič dává přednost chodcům při odbočení z hlavní doprava a ti chudáčci za ním musí čekat…
@Nicole 1234 píše:
Tady v Brně je jich plno, i u nás na vesnici se mi hned vybaví jedna. Takže asi moc často nejezdis.
Tak ja bydlim ve velkem meste. Ale je fakt, ze kdyz jsem se zamyslela, jedna me napadla. Akorat, ze tam tohle nehrozi, auto z vedlejsi tam nevjede ani nahodou, protoze mu auto na hlavni blokuje vyjezd.
Mně teda přijde fascinující i otázka, ale i tvrzení, že 90 % řidičů nemá na silnici co dělat… ale ten, kdo to tvrdí (ať už je to kdokoliv, protože to už jsem slyšela a četla hodněkrát), rozhodně patří do těch zbylých 10 %, že? Tohle sebevědomí bych chtěla mít. Když si představím, že jsem taky dělala na silnici chyby, a dokonce tu a tam asi ještě i nějakou udělám… Některý chyby mi pak došly až zpětně… Každej přece dělá chyby, ne? Nebo je tu někdo, kdo opravdu za volantem nikdy žádnou neudělal?
Ale abych se vyjádřila i k otázce - samozřejmě by byl na vině ten na vedlejší. Kdyby se něco stalo, policie by mu to rozhodně jasně vysvětlila.
@jeni píše:
Kacz - takže viník tedy řidič z vedlejší, ze?
Zřejmě ano, ale nebyla jsem u toho a nevím, jak to v daném místě vypadá.
@kacz píše:
Zřejmě ano, ale nebyla jsem u toho a nevím, jak to v daném místě vypadá.
A co k tomu potřebuješ víc? Auto, které vyjíždí na hlavní ze stopky, snad jasnější být nemůže. A to, že je tam přechod, kde se dají čekat lidi, to je taky dost jasné.
@Lucie_Sx píše:
No a největší opruz je, když řidič dává přednost chodcům při odbočení z hlavní doprava a ti chudáčci za ním musí čekat…
No to si úúúúplněěě blbááááá
![]()
@P4ja píše:
A co k tomu potřebuješ víc? Auto, které vyjíždí na hlavní ze stopky, snad jasnější být nemůže. A to, že je tam přechod, kde se dají čekat lidi, to je taky dost jasné.
Co k tomu potřebuji víc? Spíš k tomu potřebuje vůbec zakladatelka této diskuze a proč ji vlastně zakládá? V místě je nějaká dopravní situace a značení, které já jsem neviděla a provoz se tam řídí pravidly jako všude jinde.
@jeni píše:
Ahoj holky, jdu si k vám pro vás názor. Představte si tuto dopravní situaci: auto jede po hlavní, dává přednost chodcům na přechodu a z vedlejší “ulice” vyjede bez zastavení na stopku jiné auto, které malém vrazi do auta dávajíciho přednost chodcům na přechodu. Očividně ridic netušil, ze na hlavní silnici auto prednost chodcům da…
Kdo by byl v takovém případě viníkem nehody, kdyby auto z vedlejší silnice nabouralo do auta na hlavní? Za me si myslím, ze vinik by byl ten, který vyjel z vedlejší, ale dotyčný řidič, který z Te vedlejší vyjel se tvářil, ze on přece je úplně v pohodě a ze neví, proč na měj řidička z auta na hlavní včetně i chodců koukají jako na “šílence”.
Každý snad ví, že hlavní silnice se nejmenuje hlavní jen tak že, to samé vedlejší. Na tohle přece není potřeba ani absolvovat autoškolu
Ten co vyjížděl z vedlejší, kde měl ještě ke všemu stopku, na kterou hodil bobana a vletěl na hlavní by byl jasný viník. Co je na tom tak složitého?
@kacz píše:
Co k tomu potřebuji víc? Spíš k tomu potřebuje vůbec zakladatelka této diskuze a proč ji vlastně zakládá? V místě je nějaká dopravní situace a značení, které já jsem neviděla a provoz se tam řídí pravidly jako všude jinde.
Tak právě proto, že jsou daná pravidla, tak je to jasné. Když pojedeš v cizím městě, tak taky budeš namísto stopky, která je jasně daná, zkoumat dopravní situaci.???
@P4ja píše:
Tak právě proto, že jsou daná pravidla, tak je to jasné. Když pojedeš v cizím městě, tak taky budeš namísto stopky, která je jasně daná, zkoumat dopravní situaci.???
Jasně že budu zkoumat dopravní situaci. Stopka nebylo asi jediné značení, asi tam byly i nějaké pruhy apod. Víme, že auto na hlavní nebylo špatně zařazené a tudíž třeba nebylo z vedlejší vidět? Nevíme. Proto nechápu smysl téhle „žádosti o názor“.
Já bych to tak jednoznačně neviděl. Nedání přednosti je bez diskuse. Ale pokud tu situaci chápu tak, že ten přechod byl až za křižovatkou, pak zastavení před takovým přechodem způsobem, že auto zůstane stát v křižovatce, je porušením předpisů. V křižovatce je totiž zakázáno zastavit a stát. A to je i případ dání přednosti chodcům na přechodu za křižovatkou.
Znám pár lidí, kteří přesně za takovou situaci vyletěli od zkoušek. Pokud víš, že křižovatkou nemůžeš bezpečně projet, tj. budeš dávat přednost chodcům, musíš zastavit před ní. Spousta lidí o tomhle neví, nebo si to neuvědomuje.
A pak už je o tom, nakolik by se ten z té vedlejší bránil a jak by policie v tomto byla důsledná. Při dobrém právníkovi by se z toho dala udělat i spoluvina.
Chápu, že když je křižovatka hodně široká a hned za ní je přechod, tak by chodci nemuseli pochopit, že jim dáváš přednost, když zastavíš před křižovatkou. Ale to už je pak na posouzení policie (soudního znalce), jestli to zastavení mohlo nebo nemohlo mít na nehodu vliv a jakým způsobem. Jednou jsem řidič, tak musím plnit povinnosti, které mi ukládá zákon. A pokud zákon říká, že nemůžu zastavit a stát v křižovatce, tak bych si měl zdůvodnit, proč to musím udělat. Argumentovat předností chodců není úplně dobrý důvod.
@kacz píše:
Jasně že budu zkoumat dopravní situaci. Stopka nebylo asi jediné značení, asi tam byly i nějaké pruhy apod. Víme, že auto na hlavní nebylo špatně zařazené a tudíž třeba nebylo z vedlejší vidět? Nevíme. Proto nechápu smysl téhle „žádosti o názor“.
Nevím, ale za mě přechod za křižovatkou a auto, které před ním na hlavní zastaví, je vcelku jasný. A i kdyby bylo špatně zařazené, tak do něj ze stopky vletíš?? A křižovatka se snad dělá tak, aby tam auta byla vidět. A taky je tvoje povinnost si najet tak, abys do ní viděla.
Max.by to ten dotyčný na hlavní musel zadupnout tak, že bys do něj vlítla, když už jsi z té stopky vyjela. Ale pokud je tam přechod, tak ti policajt řekne, že máš předvídat, že auto před přechodem zastaví.
@P4ja když ho nevidím, tak do něj vletím, ano. A když z vedlejší nevím o přechodu na hlavní, nemůžu ani vědět, že před ním někdo zastaví. Stále platí, že nikdo z nás nebyl na místě a neviděl to.
@kacz píše:
@P4ja když ho nevidím, tak do něj vletím, ano. A když z vedlejší nevím o přechodu na hlavní, nemůžu ani vědět, že před ním někdo zastaví. Stále platí, že nikdo z nás nebyl na místě a neviděl to.
To snad ani taková křižovatka není ne?? Když tam není vidět, tak tam jsou zrcadla. A pokud nejsou, tak si člověk dává opravdu pozor, kam jede, když do křižovatky nevidí. Aspoň takhle mě to učili v autoškole.