Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Petr-33 píše:
Já bych to tak jednoznačně neviděl. Nedání přednosti je bez diskuse. Ale pokud tu situaci chápu tak, že ten přechod byl až za křižovatkou, pak zastavení před takovým přechodem způsobem, že auto zůstane stát v křižovatce, je porušením předpisů. V křižovatce je totiž zakázáno zastavit a stát. A to je i případ dání přednosti chodcům na přechodu za křižovatkou.
Znám pár lidí, kteří přesně za takovou situaci vyletěli od zkoušek. Pokud víš, že křižovatkou nemůžeš bezpečně projet, tj. budeš dávat přednost chodcům, musíš zastavit před ní. Spousta lidí o tomhle neví, nebo si to neuvědomuje.A pak už je o tom, nakolik by se ten z té vedlejší bránil a jak by policie v tomto byla důsledná. Při dobrém právníkovi by se z toho dala udělat i spoluvina.
Chápu, že když je křižovatka hodně široká a hned za ní je přechod, tak by chodci nemuseli pochopit, že jim dáváš přednost, když zastavíš před křižovatkou. Ale to už je pak na posouzení policie (soudního znalce), jestli to zastavení mohlo nebo nemohlo mít na nehodu vliv a jakým způsobem. Jednou jsem řidič, tak musím plnit povinnosti, které mi ukládá zákon. A pokud zákon říká, že nemůžu zastavit a stát v křižovatce, tak bych si měl zdůvodnit, proč to musím udělat. Argumentovat předností chodců není úplně dobrý důvod.
Ano, tohle je pravda a proto ze mi nezda, ze by nekde byla konstruovana krizovatka tak, ze kdyz auto zastavi pred prechodem, trci do krizovatky tak, ze brani vjezdu. No, u nas jedna takova sice je, ale tam auto proste nevjede z vedlejsi vubec a navic je to spis vyjezd od garazi, ne uplne klasicka krizovatka dvou silnic. Pokud tam pani na hlavni vjela a stala az druha za dalsim autem pred prechodem, tak to neni zas tak uplne jasne, protoze tam opravdu nemela vjizdet.
Příspěvek upraven 16.12.20 v 16:30
@Petr-33 píše: …Já bych to tak jednoznačně neviděl. Nedání přednosti je bez diskuse. Ale pokud tu situaci chápu tak, že ten přechod byl až za křižovatkou, pak zastavení před takovým přechodem způsobem, že auto zůstane stát v křižovatce, je porušením předpisů. V křižovatce je totiž zakázáno zastavit a stát. A to je i případ dání přednosti chodcům na přechodu za křižovatkou…
To si myslím, že nemáš pravdu. Zákon o provozu na pozemních komunikacích říká:
Řidič nesmí vjet do křižovatky, nedovoluje-li mu situace pokračovat v jízdě v křižovatce a za křižovatkou, takže by byl nucen zastavit vozidlo v křižovatce. To neplatí, pokud řidič zastavuje vozidlo v křižovatce za účelem plnění povinností podle § 5 odst. 1 písm. h) nebo při odbočení vlevo podle § 21 odst. 5.
A § 5 odst. 1 písm. h) se týká právě zpomalení nebo zastavení vozidla před přechodem pro chodce.
@Moringa píše:
To si myslím, že nemáš pravdu. Zákon o provozu na pozemních komunikacích říká:Řidič nesmí vjet do křižovatky, nedovoluje-li mu situace pokračovat v jízdě v křižovatce a za křižovatkou, takže by byl nucen zastavit vozidlo v křižovatce. To neplatí, pokud řidič zastavuje vozidlo v křižovatce za účelem plnění povinností podle § 5 odst. 1 písm. h) nebo při odbočení vlevo podle § 21 odst. 5.
A § 5 odst. 1 písm. h) se týká právě zpomalení nebo zastavení vozidla před přechodem pro chodce.
Ano, ale pokud uz tam stalo jine auto, bylo jasne, ze se tam nevejde…
@mroe píše:Řekla bych, že ten zákon mluví zcela jasně
Ano, ale pokud uz tam stalo jine auto, bylo jasne, ze se tam nevejde…
@Moringa píše: Řekla bych, že ten zákon mluví zcela jasně
Nerekla bych, ze je to v rozporu s tim, co pisu.
MMCH, spousta lidi zjevne netusi, ze to plati i v pripade, ze je krizovatka svetelna a svetla jsou v provozu.
@mroe píše:
Nerekla bych, ze je to v rozporu s tim, co pisu.
MMCH, spousta lidi zjevne netusi, ze to plati i v pripade, ze je krizovatka svetelna a svetla jsou v provozu.
To jo, to tak je a nikdo to většinou nedodržuje. Na mě taky nedávno troubili, když jsem nenajela do ucpané křižovatky.
Ale zrovna u toho přechodu, tam si to nedovedu moc představit. Protože jedu po hlavní silnici za jedním autem a to zastaví chodci, tak zastavím za ním, ale už jsem přece dávno najetá v křižovatce. ![]()
@P4ja píše:
To jo, to tak je a nikdo to většinou nedodržuje. Na mě taky nedávno troubili, když jsem nenajela do ucpané křižovatky.Ale zrovna u toho přechodu, tam si to nedovedu moc představit. Protože jedu po hlavní silnici za jedním autem a to zastaví chodci, tak zastavím za ním, ale už jsem přece dávno najetá v křižovatce.
Vidím to stejně ![]()
@Moringa píše:
Tohle mi nedělejte…
U toho si vždycky uvědomím, jak moc už jsem starý ![]()
@Petr-33 píše:
Tohle mi nedělejte…U toho si vždycky uvědomím, jak moc už jsem starý
Dobře
Budu to mít na paměti
![]()
Me to teda vubec neprekvapuje. Nekteri intelektualne mene obdareni (a o to agresivnejsi )reaguji za podobnych situaci dost podobne. Udelaji nejakou totalni kravinu a maji pocit, ze kdyz budou rvat ci nadavat dost nahlas, tak se to nejak vypari nebo to ostatni neuvidi nebo ja vlastne nevim, co si od toho slibuji.
![]()
@Lenka_Hal spousta lidi tim kompenzuje svoje leknuti z blastni blbosti…
@P4ja píše:
To jo, to tak je a nikdo to většinou nedodržuje. Na mě taky nedávno troubili, když jsem nenajela do ucpané křižovatky.Ale zrovna u toho přechodu, tam si to nedovedu moc představit. Protože jedu po hlavní silnici za jedním autem a to zastaví chodci, tak zastavím za ním, ale už jsem přece dávno najetá v křižovatce.
Jenze ja psala, kdyz uz tam to auto stalo…ne, jelo pred ni a nahle zastavilo chodcum.
@jeni byl by vinen on, protože musí předvídat… Nemluvě o tom, že nezastavil na stopce, což by možná i ti chodci dokázali dosvědčit, pokud to viděli.
@Petr-33 píše:
Já bych to tak jednoznačně neviděl. Nedání přednosti je bez diskuse. Ale pokud tu situaci chápu tak, že ten přechod byl až za křižovatkou, pak zastavení před takovým přechodem způsobem, že auto zůstane stát v křižovatce, je porušením předpisů. V křižovatce je totiž zakázáno zastavit a stát. A to je i případ dání přednosti chodcům na přechodu za křižovatkou.
Znám pár lidí, kteří přesně za takovou situaci vyletěli od zkoušek. Pokud víš, že křižovatkou nemůžeš bezpečně projet, tj. budeš dávat přednost chodcům, musíš zastavit před ní. Spousta lidí o tomhle neví, nebo si to neuvědomuje.A pak už je o tom, nakolik by se ten z té vedlejší bránil a jak by policie v tomto byla důsledná. Při dobrém právníkovi by se z toho dala udělat i spoluvina.
Chápu, že když je křižovatka hodně široká a hned za ní je přechod, tak by chodci nemuseli pochopit, že jim dáváš přednost, když zastavíš před křižovatkou. Ale to už je pak na posouzení policie (soudního znalce), jestli to zastavení mohlo nebo nemohlo mít na nehodu vliv a jakým způsobem. Jednou jsem řidič, tak musím plnit povinnosti, které mi ukládá zákon. A pokud zákon říká, že nemůžu zastavit a stát v křižovatce, tak bych si měl zdůvodnit, proč to musím udělat. Argumentovat předností chodců není úplně dobrý důvod.
No, a ty bys teda radši přejel chodce, který ti znenadání vlezl na přechod, zrovna když jsi projížděl křižovatkou, jen abys nemusel stát v křižovatce?
![]()
Ostatně, nemusela zůstat stát v křižovatce. K tomu, aby do ní ignorant napálil, stačí, když zůstane stát mezi křižovatkou (ale už za ní) a přechodem; třeba se tam jedno auto vlezlo.
@mroe píše:
Jenze ja psala, kdyz uz tam to auto stalo…ne, jelo pred ni a nahle zastavilo chodcum.
No dobře ani tak. Vždyť si to představ. Jedeš po hlavní, máš přednost a než vejdeš do neřízené křižovatky, tak se koukáš jestli náhodou to auto před tebou nezastavuje nebo nestojí u přechodu za křižovatkou? Vždyť to postrádá logiku a naopak bys ohrozila ty, co jedou za tebou. A provoz by byl pěkně rozkouskovany. To by ta hlavní ztratila smysl. Prostě jedeš po hlavní, a když před tebou někdo dobrzdi na přechod, tak zpomalis a v klidu ho dojedeš a většinou než krizovatku projedes, tak ten druhý už tam nestojí.