Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky těhulky a maminky.
Před nějakým časem (kdy jsem na porod ještě nemyslela), jsem narazila na netu na nějaký článek o přeporodní psychické přípravě. Dokonce že i existují nějaké kurzy, aby to člověk zvlád lépe,bez stresu. Teď o tom nemůžu nikde nic najít. Máte s tím nějaké zkušenosti? A kde bych okolo Prahy mohla nějaký takový kurz najít?
Neumím popsat o co přesně jde, ale jestli si to dobře pamatuju, jde o jakési ovládnutí vlastní mysli s tím, že pak to snad méně bolí a tak nějak člověk zůstane v klidu. ![]()
Máte zkušenost s Argo Znovuzrozený porod?
Přidejte zkušenost s Argo Znovuzrozený...Předporodní kurzy se normálně dělají snad v každé porodnici, pořádají je i v Červeném kříži a snad i každé mateřské centrum něco nabízí. A jejich obsahem je i psychická příprava. Jestli ale hledáš něco konkrétního … ![]()
Vlastní zkušenost - jestli to teda to, jak to bolelo, bolelo o něco méně, než to bolet mělo … tak to si pak nedovedu předtsvait, že se to dá přežít!
![]()
Ahojky, taky myslím, že se je to asi něco jako předporodní příprava v porodnicích a mateřských centrech. pokud bys raději něco osobnějšího, kde by se i rozebraly přímo tvé obavy a strach, doporučuju dát si srazík s nějakou dulou, která ti sedne a bude ti sympatická. Tam by ti mohlo pomoci najít ten pohled na porod, jaký by ti vyhovoval a s jakou bys do něj šla
NA psychice záleží určitě hodně. Mohu soudit z vlastních dvou porodů ty obrovské rozdíly. (druhý porod fantastický, euforický a s úsměvem. Hned bych do něj šla znovu
)
Kurzy dělají určitě v každé porodnici. Já na kurzy nechodila - ležela jsem v nemocnici a měla zakázáno chodit, i když mě pak pustili. Přečetla jsem nějaké knížky ohledně těhotenství a porodu, v jedné se psalo, že indiánky rodí bezbolestne, prý je to hlavně o psychice
strachem se porod zhoršuje. Co se týče mého porodu, já jsem se na porod hodně těšila (už několik let
) a neříkám, že to byla procházka růžovým sadem, ale podle mně to nebylo nic hrozného, na druhý porod se taky těším. Nikdy jsem nebyla poučena o dýchání atd, ani na sále mi nikdo nic neříkal, abych nějak dýchala, příp. nedýchala, šlo to všechno tak nějak přirozeně.
Pro mě mnohem horší než porod, bylo a je kojení. První 3 měsíce jsem řvala bolestí, pak se to uklidnilo a teď asi měsíc mě to zas hodně bolí… Docela se těším, až přestanu kojit
ale aspoň do roku chci vydržet. To je ale už na jinou diskuzi ![]()
Nebo zkus pohledat na netu „autogenní trénink“, ono to úplně doslova u porodu použít nejde, ale za technika zklidnění dechu a dýchání do břicha je myslím fajn mít nacvičenou. Já tohle zrovna použila a myslím, že to pomohlo, porod bolel=) ale myslím, že to proběhlo v klidu a pohodě.
Někde jsem četla (B-C??), že adrenalin brání ve funkci oxytocinu (tomu hormonu, co způsobuje mimo jiné stahy dělohy). Toho třeba využívají zvířátka, že když samici něco vyruší, dokáže porod pozastavit.
Takže pokud budeš hodně ve stresu, určitě to bude mít na porod nějaký vliv, zbytečně se to bude prodlužovat (nebýt ve stresu, resp. nemít žádný strach, žádnou obavu, to asi nejde úplně…).
Myslím, že je dobrý nápad ten rozhovor s dulou a třeba i ten kurz v porodnici (já nechodila).
Pokud mas primo na mysli to ovladnuti stresu neajku technikou, tak jsem ted narazila na hypnoporod. Bohuzel se v CR nedelaji zadne kurzy, na BC je ted na hlavni strance popis porodu nazvany Muj hypnoporod, on to teda je hlavne neasistovany domporod, ale odhlednuto od toho, autorka by ti mohla poradit nejakou literaturu. Podle toho, co jsem vyrozumnela, tak nejde o nejakou hypnozu, ale prave o ovlivneni mysli, aby ji neovladnul strach a beznadej.
Doporucuju i zkusit si neco precist o prirozenem porodu (tj. o porodu, kde neni zadna medikace, zadne vnejsi zasahy lekaru) a o bondingu.
čtu teď zrovna jednu knihu. Kde je vysvětleno hodně o hormonech, vlivech, jak co funguje a taky o pocitech těhulek. (připravuji se právě na vzdělání duly). TAk toho doporučuji. Je tam i o tom adrenalinu, o psychice, o porodu bez léků atd atd. Určitě je základ naslouchat svému vlastnímu tělu a cítit se bezpečně. Kniha se jmenuje Znovuzrozený porod. Napsal ji dr Michel Odent.