Pupečníková krev

4162
31.8.10 09:49

Pupečníková krev

ahoj :mavam:

Rozhodovaly jste se některá pro odběr pupečníkové krve? Podle čeho? Říkala jsem si, že pokud jde o zdraví dítěte, neměla by být cena rozhodující, abychom pak nemocnému dítěti nemuseli říct, že jsme jeho zdraví vyměnili třeba za novou koupelnu. Ale podle tohohle článku: http://ona.idnes.cz/deti.asp?… nemá uchování pro vlastní potřeby význam. :nevim: Víte o tom někdo něco víc? Díky! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7042
31.8.10 10:36

ahoj Grace

já rodila loni a díky peněžní stránce jsme se rozhodli neuchovat si krev pro vlastní potřebu, ale chtěla jsem aspoň darovat — v nemocnci mi sdělili, že je to zastaveno

prý je to na hraně se zákonem, pozdější použití vlastní krve není možné, žádná nemocnice v Česku to neumožní, je to ilegální (tedy to uchování pro vlastní potřebu a následné použití)

a prý i ty marketingové tahy byly velmi účinné, maminky se nechaly „nachytat“ a dneska je jim krev k ničemu a cca 30 tisíc je pryč

nevím ale jestli něco za ten rok nezměnilo - ale nikde jsem nic neslyšela :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101618
31.8.10 10:40

Já chci darovat do centrální banky, to aktuálně běží bez problémů, to uchovávání pro vlastní potřebu mi přijde blbost, pravděpodobnost, že by krev šla použít je hodně malá… to ať je raději rozsáhlý registr a tím větší šance na případného dárce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9592
31.8.10 10:59

AHojky, také chci darovat pupečníkovou krev, ne pro vlastní účely, ale do registru.
Pro vlastní účely mi to přijde prostě nehorázně drahé a co si budeme povídat, málokdo na to má ( vždy vám bude někdo říkat, že když si to vezmete tak, že je to investice do zdraví vašich dětí apod., takových řečí člověk slyší… no jo, ale nejsme milionáři… ) + teď přiložený článek… ALe to je taky asi na debatu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5352
31.8.10 11:02

Já taky odběr pro vlastní účely na základě podobných informací zavrhla, ale ptala jsem se aspoň na možnost odběru do registru a i to v Kladně zastavili. Takže tím pro mě rozhodování skončilo - zkrátka není možnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
31.8.10 11:06

Ještě v životě jsem neslyšela, že by vlastní pupečníková krev někomu pomohla (darovaná, to ano, kdyby v porodce, kterou si vyberu dělali odběry, klidně daruji) Jestli tedy máte nějaké info o případu, kdy to pomohlo, tak prosím sem s ním, ráda se poučím.
Já strašně nerada nalítávám podvodníkům. O ty prachy ani nejde, ale připadala bych si fakt jak blbec, vyhodit jen tak 30 tis. :think: záruky, že to k něčemu bude veškeré žádné :nevim:
Jasně, před porodem jsem o tom taky četla, nešla jsem do toho u prvního a argumentů pro nepřibylo, nepůjdu na to ani u druhého dítka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
31.8.10 11:08
Mafina5 píše:
Já taky odběr pro vlastní účely na základě podobných informací zavrhla, ale ptala jsem se aspoň na možnost odběru do registru a i to v Kladně zastavili. Takže tím pro mě rozhodování skončilo - zkrátka není možnost.

A nevíte někdo, proč se to zastavuje - tedy i to dárcovství pupečníkové krve? Před cca 7 lety na to byla kampaň s tím miminem záchranářem, škoda, že tu krev neodebírají v každé porodce, dárkyň by měli víc než dost :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4162
31.8.10 12:23

Díky za reakce. Psala jsem do Cord Blood Centra a napsali mi, kde je odběr možný, ať zavolám. PA na kurzu říkala, že běžně to teď porodnice nedělají kvůli zákonu, ale firmy, které to pořád provozují, pošlou balíček pro odběr a při porodu může dojít k individuálnímu odběru. Pokud tedy máte stejné zkušenosti = vlastnímu dítěti to nepomůže, tak se v poradně zeptám spíš na dárcovství. Jenže, i když si odběr nakrásně domluvím, může se stát, že budu rodit jinde, tady je porodnice malá. Ale zase když to někomu může pomoct a nic mě to nestojí… Proč ne. Ale zase rodit mimo domov někde, kde odběr udělají určitě, to se mi taky nechce, je to taková porodnice bez osobního přístupu, jak na běžícím páse a já potřebuju, aby na mě byli hodní. :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14015
31.8.10 12:28

Mně to uchovávání pro vlastní potřebu přijde jako dobře vymyšlené citové vydírání.
Na druhou stranu si můžeš říct, že dítě dostane úplně jinou nemoc, a naopak se může stát, že budou chybět na léčbu peníze, které jste vrazili do tohoto :nevim: . (Navíc jestli to je vůbec k něčemu…)

Chtěla jsem už u prvního porodu být dárcem pupečníkové krve, ale bohužel tady, kde bydlím, se to nedělalo, a za dobu mých tří porodů se to nezměnilo. Seznam porodnic je na www.bpk.cz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7042
31.8.10 15:41

Gino, no já jak jsem četla ten článek, co času to stojí než se nechá krev do registru vůbec zařadit, ne každá je vhodná - tak se jim to třeba ani nevyplatí :nevim: a obzvlášť pokud funguje spolupráce mezinárodní

no známí co rodili cca půl roku před námi měli ještě „masáž“ přímo na předporodním kurzu - normálně se jim tam nasáčkovali dealeři (nebo jak je nazvat) těch banek a přemlouvali je na vlastní uchování krve - a co si budem povídat, argumentů jak to může mimi pomoci, těhu hormony do toho — no kdo by si na to třeba i nepůjčil že :roll: a když jsem šla pak rodit já, nikde ani zmínka, schválně jsem se ptala i mojí PA a ta mi právě říkala, že je to vlastní uchování na bodu mrazu a dárcovství je možné tedy jen někde a dost problematické - tak už jsemm to zkrátka neřešila

kdyby to bylo tak zázračné, tak by to měla každá nemocnice podle mě a dělali by to ve velkém :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9592
31.8.10 16:19

A je to vyřešeno, ani jedna z porodnic mezi kterýma váhám to nedělá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13903
31.8.10 17:25

Já jsem se na to taky ptala, ale při cukrovce to prý nejde. Tak jen abyste věděly…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Týna12345
31.8.10 17:56

Při pozitivním GBS (streptokokovi, kvůli kterýmu dostane žena před porodem antibiotika, aby se nenakazilo dítko) to také nejde.

• Citovat
  • Upravit
101618
31.8.10 19:23

Odpovím na to, proč to nedělají ve všech porodnicích - odběry jsou drahé a centrální registr nemá pro všechny peníze, tak raději financuje provoz tam, kde je šance, že se odběrů udělá hodně - je menší šance, že něco zkazí a ve výsledku bude krev nepoužitelná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14015
31.8.10 21:05

Ale do prčic, strašně jsem kecala, tak v Ostravě už to jde 8-o . No do háje :zed: .
To v těch porodkách nemůžou pohodit aspoň nějaké letáky nebo něco…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí