Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Já jsem právě slyšela, že když dítě dostane třeba leukémii, tak to v tý krvi mělo i při narození. Takže krev je k ničemu.
Já jsem rodila v porodnici, kde se krev dala darovat. Dávala jsem ji při prvním porodu, nebolelo to, nic mně to nestálo, tak proč ne. Akorát mi pak po půl roce ještě brali krev. Podruhé jsem nedarovala, protože jsem rodila v neděli a to odběry nedělali.
TAK CO JSEM ČETLA DNES V pODOLÍ: 2 banky krev neberou (už nevím jaké, možná Blood něco), bere pouze nějaká z Brna a potom ještě nějaká pouze dárcovská v Praze.
Ahoj, taky jsem se o toto zajímala, ale trochu z jiné stránky- z té finanční. Medicína se vyvíjí strašně rychle a různých možných léčebných možností přibývá- některé maminky, které podstoupily IVF mi jistě potrvdí, že není v možnostech pojišťovny všechny vymoženosti proplácet.Jiným příkladem by mohlo být nové očkování proti rakovině dělohy- stojí myslím 14 000, pojišťovna platí jenom třetí dávku. Napladají mě ještě třeba rovnátka- taky kolem 10 000.Myslím, že by se našlo ještě víc podobných příkladů. Ta firma, která vám nabízí zmražení vlastní pupečníkové krve má s vámi smlouvu, že udělá přesně tohle: Profesionálně, a v souladu se zákonem (mimochodem od loňska velmi přísným) vám zmrazí pupečníkovou krev tak, aby byla použitelná dalších cca několik desetiletí a zaváže se, že vám v případě potřeby POUŽITELNÝ štěp vydá.Tečka.(Že se pupečníková krev již nějakou dobu skutečně využívá k transplantaci nemusím asi vysvětlovat.)Sami se rozhodnete, jestli chcete do této vymoženosti investovat, nebo ne. Jestli ale někdo sleduje nové výzkumy o kmenových buňkách, jistě chápe, že představují budoucnost medicíny.
ahojky,
rodila jsem ted 7.zari, tkz mam cerstvou zkusenost…
sestricka mi nabidla darovat pupecnikovou krev do registru, divila jsem se jak je to mozny kdyz to zatrhli, sestricka mi rekla, ze to zase povolili, ale ze maji neskutecne prisny podminky, ze do toho zaradili jeste nejakej bunecnej rozbor ci co…pry diky tomu, ze je to tak prisny,se malo ktera krev do toho registru nakonec dostane…
mela jsem GBS pozitivni a presto jsem darovala tkz to asi jde
pokud bude krev v poradku, meli by se za pul roku ozvat…
já celý těhotenství přemýšlela že daruji pupečníkovu krev, že by mohla někomu pomoci, nakonec jsem rodila pred termínem a na darování jsem si ani nevzpoměla, teď me to docela mrzí, aspoň pa na příjmu se mohla zeptat, já v té době měa úplně jiný starosti ![]()
ahoj, posílám ještě dodatečně odkaz na článek o holčičce, které pomohla vlastní pupečníková krev. škoda, že je to v angličtině.
http://www.scoop.co.nz/…rd-blood.htm
Ahojky jen bych se chtěla připojit se svým názorem…Taky jsem se dost zajímala o uchování pro vlastní potřebu atd. Termín mám 6.11. a rozhodla jsem si ji uchovat. Dost jsem se ptala na názory i doktorů, porod. asistentek a tak a je pravdou,že ta věda jde tak rychle dopředu, že nám může opravdu pomoci minimálně někomu z příbuzenstva např. Takže pokud na to ty finanční možnosti jsou,šla bych do toho!!!Jinak hodně štěstí všem u porodu a at to nikdo z nás nepotřebuje ![]()
Zdravím. My jsme darovali pupečníkovou krev do krevní banky, ne pro vlastní potřebu-to se prý ani nedá použít. A navíc mi doktor říkal, že se ty odběry dělají tak deset let nazpět a že progresiní nárůst ve výzkumu není
Ale řekla jsem si, že když mi to neublíží, ale někomu to může pomoct, proč ne. Akorát ti vezmou krev a vyplníte dotazník.
Přeji hodně zdraví a pohody!
Zajímavý článek, nemáte další příspěvky, které by pomohly se rozhodnout?My jsme si nechali u dvouletého syna pupečníkovou krev uschovat pro vlastní potřeby u corb blood center, za 21tisic. Neni to málo,ale dá se to na splátky. Nyní čekáme druhé miminko a já stále pročítám zda se něco změnilo atak, spíše mi přijde že se o tom moc nemluví, nepíše, prostě ticho po pěšině. Proč to by mě zajímalo. Četla jsem že je čtvrtinová šance že by to případně mohlo pomoci sourozenci, mám dilema zda to jednomu uskladnit a druhému ne, to je přeci nespravedlivé a co kdyby to právě pomohlo v tom sourozeneckém vztahu.Možná to jsou vyhozené prachy,ale zase v životě člověk vyhodí více peněz za nepotřebné hlouposti.Věda jde kupředu tak se bojím abych si třeba za pár let nervala vlasy, že mi bylo líto těch 21tisíc.
Ahoj, my to teď také řešíme. Zjišťovala jsem u Cordbloodcentra, co je v oblasti pupečníkové krve nového. Ticho po pěšině je proto, že Česká republika se rozhodla odběry pupečníkové krve zvlášť pečlivě legislativně ošetřit - loni vyšel nový zákon. Jedna firma, co u nás působila se raději působení na našem území vzdala, Cordbloodcenter nyní buduje systém odběrových zařízení a vlastní tkáňovou banku. Mají už certifikát od Státního ústavu pro kontrolu léčiv - takže krev se bude skladovat v ČR, a kvalita a využitelnost bude pečlivě hlídaná.
Soudě podle toho, že pupečníkovou krev pro vlastní využítí odebírají i Fakultní nemocnice jsem přesvědčená, že to má smysl. Ale Cordbloodcenter má nižší cenu - a hlavně se u nich neplatí za nepovedený odběr. Přikládám ještě odkaz na příběh chlapečka ze Slovenska, kterému pomohla vlasní pupečníková krev: http://eurocord.sk/…F/andrej.pdf
My do toho určitě jdeme!
tak jsem si jistá díky dalšímu článku, že ji necháme uchovat.....Člověk fakt nikdy neví ![]()
Když jsem hledala informace v diskusích na téma pupečníková krev, tak většinou maminky chtějí krev darovat. Zajímalo mě, jaká je pravděpodobnost, že zrovna já budu tou šťastnou vyvolenou dárkyní - a je tedy hodně malá. Banka pupečníkové krve byla založena roku 1996, ročně se v ČR narodí asi 120 000 dětí (tj. za dobu existence banky je to asi 1 680 000 porodů)
A oni se chlubí, že už mají 4000 štěpů!!!!!
Co na to říct?
No to je teda docela málo. Když si pročítám diskuse tak také narážím na to že většinou se maminky zajímají o dárcovství a pak skoro v 90 procentech píši, že jim to nevyšlo kvůli císaři, nebo díky porodnici atd.atd. Docela by mě zajímalo kolik transplantátů mají uskladněné např.v cordblood centru. Asi tam zavolám a uvidím co mi řeknou, ale to neni pro mě rozhodující faktor.Již jsem se rozhodla, že si ji necháme uskladnit i u druhého prcka i když manžel trochu remcal, pripadá mu to zbytečné,ale ja jsem již rozhodnuta, protože fakt nevim jak bych jednou vysvětlovala, že jednomu sem to zaplatila a druhýmu ne i když jsem mohla.Jen mě mrzí, že to nedělají všude, protože já kvůli tomu budu muset jít do porodnice Teplice, kam bych jinak ani nešla a šla bych do Ústí nad Labem, kde mi první odběr udělali, ale to bylo před dvěma lety, to jim legislativa ještě umožnovala, teď přijmuli jiná pravidla a v UL odebírají jen jako dárcovství, to je to co mě na tom štve nejvíc.
Chtěla bych se zeptat zda se některá z Vás více zajímala o získání kmenových buněk z kůže. Jsou o tom opět různé články, že jako jde získat kmenové buňky z kůže, ale ještě to je ve vývinu a jsou u toho negativní ohlasy že se buňky mění pomocí retrovirů a jiných zmutovaných buněk a je tu riziko vzniku nádoru v určitých procentech. No jdu to ještě prostudovat,ale kdyby někdo měl nové informace tak budu ráda za odkaz,protože objev byl v roce 2007 a to je již dost dlouho. Ale myslím že tj. na hodně hodně dlouho a kdyby bylo něco stěžejního co nahradí odběry pupečníkové krve tak by se o tom psalo asi více.