Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ano, dá se najít hodně článků na téma kmenové buňky. Zdá se, že kmenové buňky se nachází skoro všude - viděla jsem články o kmenových buňkách v kůži, tukové tkáni, mléčných zubech, menstruační krvi atd. Jen si nedovedu představit, jak by se to odebíralo, jestli by se to třeba dalo udělat sterilně jako ta pupečníková krev, nebo jestli by tam bylo dost buněk. Ale určitě by tam nebyly buňky tak mladé - mladé jsou vitálnější. Líbí se mi, že se využije něco, co by se jinak vyhodilo.
Ale jinak jsem realista, takže mě moc nezajímá, jestli se bude nebo nebude dát vypěstovat z pupečníkové krve srdce nebo co, ale důležitý pro mě je, co se tím dá dělat už teď - tedy transplantace. Těch se dělá každý rok víc.
S těmi porodnicemi mě to štve taky, hrozně to zužuje možnosti výběru.
Já jsem se na to ptala mojí dr. taky jsem říkala že nemám na to abych si jí uchovala pro vlastní potřebu a ať radši pomůže někomu jinému.
Ale dr. mě hned vyvedla z omylu, ani dárcovství nelze udělat hned, musíte si krev zanechat pro sebe takže těch 30 ticíc do toho musíte vrazit, a až po 5 letech vám vrátí peníze a vy jí až po těch 5 letech můžete darovat.
Takže já z dobrého úmyslu jsem zavrhla dárcovství a aji uchování pro vlastní potřebu
Teda to mě příjdou jako mylné informace paní doktorky. Myslím že do toho by v tom případě nešla žádná maminka, která chce darovat. Ale skutečně mám pocit že to je fakt nedorozumění nebo nepochopení informace. Dárcovství se nehradí, jen pak dárkyně musí po půl roce na odběr krve. U soukromého odběru pro vlastní potřebu se na odběr nechodí. U cordbloodcenter to stojí 21500 a roční poplatek za skladování 480. Teď to trochu zdražili že to stojí kolem 22400 a roční poplatek 730 snad, ale v případě že už máte jeden odběr u staršího potomka tak se na Vás vztahuje ta nižší cena za odběr i to usklandění.
Ahoj, já mám stejné informace jako rubeska, u cordbloodcentra je cena taková, jak píše, a navíc v případě nepovedeného odběru se neplatí VŮBEC NIC.
A navíc ještě, když se nepovede odebrat dost, lze to taky uložit, ale za nižší cenu.
Jinak u toho darování je nevýhoda, že ke konečnému uchování se dostane opravdu jen zlomek z odebraných krví. Vůbec nechápu, proč v některých článcích odrazují rodiče od uchování pro sebe? Rozhodně kdyby dítě onemocnělo, nejpravděpodobnějším dárcem bude přece vždycky někdo příbuzný, nejspíš sourozenec! Ale banka pupečníkové krve nás bude přesvědčovat, že je lepší hledat dárce na druhém konci světa!!!!
Někteří lidé jsou ochotní a schopní pupečníkovou krev pro svoje dítě zaplatit, tak proč by se měli cítit jako hlupáci?
Ahoj rubesko, všimla sis, že cordbloodcenter snížil cenu za odběr na 9 900,– ? Tak to je teda klika.