Preferuje levou stranu
- Fotoalbum (0)
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
preferuje levou stranu?
Ahoj,
mám syna, v únoru mu bude rok, už asi měsíc si stoupá k nábytku, ale obchází ho jen do leva, do prava ne a pravou nohu má malinko vytočenou ven a pořád zatlé prstíky, na levé už má prstíky uvolněné a stojí celou nohou, to samé zvedání se z lehu do sedu, prioritně se zvedá přes levou ruku, na 90% totiž v té pravé něco drží (hračku) ze zad na břicho a naopak se v pohodě otáčí na obě strany. Myslíte že je to špatné? Spraví se to? Moji rodiče nás měli tři a mamka mi říká, že nikdo není mistr hned a musí se to naučit, že určitě nebude v životě chodit jen do leva, že se bát nemusím a že naše generace přehnaně pořád něco řeší. díky za názory.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Reakce:
Řeš to na roční prohlídce, pravděpodobně půjdete na neurologii.
Taky mám jedno dítě vyhraneneho levaka, od doby, kdy vzala cíleně do ruky
hračku, lžičku, pastelku.. Ale není normální, aby pravá noha byla
vytočená ven a zatlé prstíky, aby dítě obcházelo jen doleva nebo
vstávalo jen přes levou ruku. To může a nemusí ukazovat na nějaký
neurologický problém.
Jaký má vlasový vír na temeni? Pokud levotocivy, tak je 70. procentní pravděpodobnost, že dítě bude levak. Ale i levoruke dítě co se týče hrubé motoriky levou stranu preferuje, ne používá výhradně. V tomto věku se dcera točila všemi směry, chodila na obě strany, obě nohy i ruce měla volné.
A myslím si opačně než Tvoje máma. Díky tomu, že se dnes vše řeší, se zavazne problémy zachytí a řeší dřív než v předchozí generaci a je to dobré pro ty zachycené jedince. Je jasné, že většina vysetrenych dětí je naprosto v pořádku, ale preference levé strany, navíc ještě s prapodivne vytocenou pravou nohou, může být problém.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Pujdete na rocni prohlidku, tak tam bych se zeptala. Me bylo receno fyzioterapeutkou, ze dite ma delat vse na obe strany stejne. Preference jedne ruky /nohy prichazi pozdeji. Treba jsem synovi mela pridrzet jednu nohu, aby se zvednul i pres druhou. Aby kopal do mice stridave obema nohama, aby po zebriku nebo po schodech stridal nohy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Achjo, no radost z toho teda nemám nedávno jsem ještě říkala jak je fajn, že
se vyvíjí tak v pohodě, hezky sedí s nohama dopředu, otáčí se na
všechny strany má pěknou jemnou motoriku
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
A jak ho mám donutit do sedu přes pravou ruku? zkoušela jsem mu tu levou
vytáhnout z rukávu a dát pod triko, ale udělal to tak, že se přes pravou
stranu převalil na břicho a z břicha šel do kleku a pak si sedl
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@Vesničanka1 píše:
A jak ho mám donutit do sedu přes pravou ruku? zkoušela jsem mu tu levou vytáhnout z rukávu a dát pod triko, ale udělal to tak, že se přes pravou stranu převalil na břicho a z břicha šel do kleku a pak si sedl
Tohle bych nepokousela moc sama, u tak malych deti se nevyplati experimentovat a naucit ho neco spatne. Idealni by bylo, kdyby ho videl nejaky dobry fyzio a on ti pak sam rekne, kde je problem a jak to napravit. Vim ze od kamaradky dcera se treba plazila vyhradne pres jednu stranu tela, druhou za sebou tak divne pritahovala a fyzioterapeut ji krasne vysvetlil pricinu a naucil cviky a brzy se srovnala a dalsi vyvoj uz byl v pořádku. A určitě bych to konzultovala i s doktorkou, ale neplasila bych. Natoc si ho u toho na mobil, i tu nozku, at to muzes doktorum ukazat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@Vesničanka1 píše:
A jak ho mám donutit do sedu přes pravou ruku? zkoušela jsem mu tu levou vytáhnout z rukávu a dát pod triko, ale udělal to tak, že se přes pravou stranu převalil na břicho a z břicha šel do kleku a pak si sedl
Ne, to sama nezkousej. A fyzio až po neurologickém vyšetření. Na to jsou postupy, třeba Vojtova metoda, koncept Bobath..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Na neuro byl cca okolo 4-5 měsíce, byl i na takové té čepici skrz mozek a byl ok.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@Vesničanka1 píše:
Na neuro byl cca okolo 4-5 měsíce, byl i na takové té čepici skrz mozek a byl ok.
To bohužel neznamená, že je to OK i teď. Dítě se neurologicky prudce vyvíjí v prvním roce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Muj syn mel teda predilekci, kroutil se do luku. Ale u nej se to projevilo
brzo. Takze kolem 2-3 mes. nas detska poslala, at cvicime Vojtovku. Jak se brzo
zacalo, tim driv byl problem odstranen.
Res to u detske.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Preference levé strany mi nepříjde špatná. Co ale ok není, jsou zatnuté prstíky a vytočená noha.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@Vesničanka1 píše:
Achjo, no radost z toho teda nemámnedávno jsem ještě říkala jak je fajn, že se vyvíjí tak v pohodě, hezky sedí s nohama dopředu, otáčí se na všechny strany má pěknou jemnou motoriku
Tak ono to nebude nic vazneho. Asi si trochu zacvicite a bude. Ja jsem cvicila jen 2 mesice a pak uz jsem jen davala pozor aby stridal pri cinnostech obe ruce/nohy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Ta noha nevim, ale nase dite preferuje levou stranu od zacatku, jeden cas
bylo take vse vyhradne pres levou, otaceni, zvedani do sedu, zacalo to uz
otacenim hlavy, pres paseni koniku atd, ted ma i levou nohu „lepsi“ na
prave ma porad trochu kotnik dovnitr, chodime na fyzio uz od 3 mesicu, chodime
ke kamaradovi, ktery ma letite zkusenosti a je to schopny terapeut a ten zas
rikal, ze je to normalnj, ze proste dite vetsinou ma jednu pulku dominantnejsi a
silnejsi, poradil nam nejake cviky, pohyby, jak to trochu regulovat, ale zadnou
vojtovku apod, rikal, ze vetsina techto veci se vyvojem srovna, ty nohy rikal
treba, ze az do 3 let… takze se nemusi u vas jednat o zadnou tragedii,
stavi se kolem nabytku, nechodi..ja kdyz se podivam na videa, tak nase mela ty
zatate prsty dlouho…, ale urcite bych to rekla doktorce, at vas nekam posle,
pro jistotu, jen se nemusis bat dopredu, syn muze byt uplne v poradku doufam, ze to tak bude
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Další podobná témata podle názvu
- Překážka na straně zaměstnavatele - výpočet mateřské
- Bolest v levém boku a nad levým vaječníkem
- Bolest břicha na levé straně od zad
- Piercing na straně nosu
- Bolest uzliny na jedné straně v třísle
- Bydlení s tchánem a malým miminkem, přítel je na straně táty
- Placenta z fundu na zadní straně