Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
Mě takhle honí mlsná, když mám málo bílkovin ve stravě. Večer nevím, čím bych to docpala. Jak jíš přes den? nezajídáš stresy?
Bud jis malo pres den a nebo si tim zajidas nejake psychicke pocity/. Proste, aby sis nemusela priznat nejake bolestive emoce a zpracovat je, tak je potlacis v sobe a zajidas to jidlem, protoze to jidlo ti pomaha ty emoce zatlacovat.
Je to takzvané emoční přejídání - máš to spojené s nějakou rutinou nebo činností, někdy i nudou nebo emocí. Ve finále na to třeba ani nemáš chuť a nedokážeš přestat (proto je ti pak blbě), ale nemůžeš to korigovat. Je potřeba vychytat, co to spouští - přijdeš unavená z práce? Potřebuješ u telky něco zobat? Máš blbou náladu? atd. První je třeba si uvědomit, kdy to děláš, pak se pracuje na náhradě - na únavu si dej horkou sprchu místo čokolády, místo zobání u telky si vezmi třeba hummus s mrkví, na blbou náladu jdi do parku (zelené stromy uklidňují) atd. Varianta dvě - nejde o emoční přejídání, ale skáče ti inzulin - přepadají tě chutě, máš inzulinovou rezistenci. Řešení je přestat nonstop jíst - tzn. ne žádných pět jídel denně (snídaně, svačina, oběd, svačina, večeře) a mezitím další pidi jídla - tu tyčinka, tu ovoce, tady žvýkačka/bonbon aj. Striktně najet na 3 jídla denně a mezi tím mít cca 4-6 hodin rozestupy, aby další jídlo šlo do žaludku, který plně strávil předchozí potravu a ne že tvoje tělo během dne (čili dobu, kdy nespíš) furt na pozadí makalo - tzn. pořád řešilo trávení - od rána do večera.
@Jana525 no přes den jim tak normálně, ale snažím se zhubnout tak možná protože to moc neunasim
@GerveisaOdZoly no dnes jsem to fakt nedela a vůbec neslo přestat byla jsem jak mimo od oříšků, rohlíku, šumky, buchty…
@Anonymní píše:
@GerveisaOdZoly no dnes jsem to fakt nedela a vůbec neslo přestat byla jsem jak mimo od oříšků, rohlíku, šumky, buchty…
Budes si to muset srovnat v hlave, tohle fakt vidim na nejakou terapii
Mám to taky tak.. Dost často mě chytá záchvatovité přejídání, kdy nevím, kdy mám dost. Největší chuť mám vždy na čokoládu a brambůrky. Snažím se to ovládat, ale moc se nedaří.. A čím víc se snažím, tím horší ty úlety potom jsou. A vypozorovala jsem, že mi ty záchvaty začaly až potom, co jsem se začala hlídat v jídle.. Jim vyváženě, dostatek bílkovin, ale stejně to přejídání nedokážu zastavit.
Já si upřímně nemyslím, že by to bylo na terapii. Spíš si myslím, že začneš jíst a pak máš chuť na všechno, i mně se tohle stávalo. Zkus si ještě možná víc sledovat co jíš přes den a zlepšit to a uvidíš, možná to pomůže. Podle mě to je o disciplíně, prostě musíš si v hlavě říct, že to nesmíš sníst. Začni, že si dáš jen méně a pak se na to nastavíš. Ja kdyby nemám disciplínu, tak každý večer si taktiež dám pizzu a chipsy, protože mi to chutná.
Zdravím vás, mám dotaz někdy přijdu takhle navečer domu a sežeru vše pod rukama, slané, sladké, kyselé…potom je mi težko
Těhotná nejsem, menstruaci mi nedávno skončila. Má někdo zkušenosti? Jak se toho zbavit? Co je příčinou? prosim anonym