Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Chtěla bych se Vás zeptat. Malé bylo 10 měsíců. Když se ale posadí, tak sedí v tzv. překážkovém sedu, např. jako miminko na tomto obrázku http://static1.asmira.com/…7717_720.jpg. Nějak jsem to neřešila, ale v tomto článku píšou, že je to špatně: http://www.nutriklub.cz/…-11-12-mesic - je to asi v polovině stránky pod nadpisy „sed mezi patami“ a „překážkový sed“.
Řešili jste toto někdy např. s lékařem? My jsme už na desetiměsíční prohlídce byli a pak jdeme až v roce.
Malá je strašná neposeda. Téměř pořád někde leze (většinu času leze nebo u něčeho stojí), moc dlouho neposedí. Mám pocit, že si na tuto polohu zvykla kvůli tomu, že se tak snáze odrazí a dostane do polohy lezení.
Neřešila jsem to a stránky Nutrilonu ani nepovažuju za relevantní zdroj ![]()
@Yarisek vůbec to neřeš. Stránky, které jsi uvedla, bych nebrala jako důležité, tedy ty informace na tom. Evidentně je dítko spokojené, leze, staví se atd, takže je vše ok.
Je to špatně, řekla mi to rehábka, když jsem jí to předváděla u kluka…taky to dělá, ale popravdě jsem ráda, že vůbec nějak sedí, takže to zase tak moc neřeším…a starší sedával mezi patama
…musela bys u ní pořád stát a rovnat ji
U dcery to byl predstupen k tomu, aby si sedla normalne, postupne se do toho spravneho sedu dostala, ale chvili ji to trvalo. Proste se ji tak lepe sedalo i z toho vstavalo (stala driv nez sedela).
Je to pořád lepší, než ten sed mezi patami
Jestli ty nohy střídá, tak bych to neřešila, nejspíš k tomu správnému sedu časem taky dojde
Prý je to dáno slabším bříškem, malá tak taky sedávala, než si sedla pořádně. Dobře to není, ale ono to svalstvo dojede, pokud leze, posiluje tak sám. Sedávala i mezi patama, ale tam jde zas o to - jestli nevytáčí nohy v kotníku, pokud má chodidla rovně, je to OK.
@ugluk píše:
U dcery to byl predstupen k tomu, aby si sedla normalne, postupne se do toho spravneho sedu dostala, ale chvili ji to trvalo. Proste se ji tak lepe sedalo i z toho vstavalo (stala driv nez sedela).
Já mám pocit, že si nejdřív sedala normálně. Až teď si začala sedat takhle. Ale jak píšeš - dobře se jí z téhle polohy vstává. Jinak také dříve stála než seděla.
@Danitschka píše:
Prý je to dáno slabším bříškem, malá tak taky sedávala, než si sedla pořádně. Dobře to není, ale ono to svalstvo dojede, pokud leze, posiluje tak sám. Sedávala i mezi patama, ale tam jde zas o to - jestli nevytáčí nohy v kotníku, pokud má chodidla rovně, je to OK.
Je to možné, že má ještě slabší břišní svaly. Ona se ještě z lehu neposadí - aby se přitáhla. Sedne si zatím jen z polohy na čtyřech. Mezi paty si sedne občas. Včera jsem na ní koukala a chodila u toho má rovně.
@Etcetera78 píše:
Je to pořád lepší, než ten sed mezi patamiJestli ty nohy střídá, tak bych to neřešila, nejspíš k tomu správnému sedu časem taky dojde
Ty nohy nestřídá. Vždycky skrčí myslím jen pravou.
Oživuji s dotazem. Za jak dlouho si Vám děti sedli z překážkového sedu do normálního - tj. s oběma nohama dopředu? Syn sedí už 14 dní v překážkovém s oporou o jednu ruku, poslední dva dny už se pouští a na chvilku zvládá zapojit obě ruce do hraní s hračkou. Ale žádnou tendenci dát i tu druhou nohu dopředu nepozoruji. Přijde mi, že mu tenhle „polosed“ vyhovuje, protože z něj pak znovu lehce přejde do lezení.
@Svistice mému to trvalo věčnost
takhle to pro něj je jednodužší ![]()
@martina.se Neděs mě!
Ptám se hlavně kvůli autosedačce, protože přeci jen to co zatím provozuje ještě asi pevný sed nebude (o tom mám představu jako o sezení s oběma nohama dopředu bez přidržování a kácení).
@Svistice
mému to fakt trvalo celkem dlouho. Když sednul s nohama dopředu, tak se okamžitě kácel ![]()
@Svistice Já bych nezbytně nečekala, by ses nemusela dočkat… Náš starší si třeba s nohama dopředu nesedl nikdy, takže bych se řídila stabilitou v tom ptekazkovem a věkem.