Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, máte někdo čerstvé zkušenosti s Prenascanem, nebo jiným neinvazivním testem z krve matky? Vyšlo nám na prvotrimestriálním screeningu riziko Downa 1:25
ultrazvuk vypadá v pořádku. Byli jsme v Gennetu a i zde kontrolní ultrazvuk v pořádku. Hodnoty krve nejsou nic moc. Jsme po IVF, je to vymodlené miminko, které se povedlo z posledního embryjka, které jsme měli. Můj gyndař mě po oznámení výsledků automaticky poslal na odběr choriovych klku, což se mi vůbec nechtělo a zároveň genetička v Gennetu nám po hodinové konzultaci řekla, že doporučuje Prenascan. A že poté případně pro klid duše odber plodové vody.
Výsledky prý 7-11 dní.
Všechny diskuze co jsem zde našla, jsou poměrně zastaralé, tak bych ráda nějaké pozitivní novější zprávy od Vás ![]()
Příspěvek upraven 14.02.24 v 15:52
@TiPt děkuji za reakci. Já byla dnes rano, také jsme platili těch 12500,–
A byl ti test doporučen lékaři, nebo jaký byl důvod jestli se můžu zeptat?
Mně můj gyndař test vůbec nedoporučoval, že nic pořádného neodhali a genetička v Gennetu naopak rikala, že odhalí skoro vše a vlastně nám ho doporučila ale od té doby na něj čtu docela nadávky, že bývá falešně pozitivní atd.
@Lochca89 to je dost vysoke riziko, pokud vim, tak riziko pod 1:100 se doporucuje pouziti prave invazivni metody.
Samozrejme je to na vase zvazeni, ale je tu jedna dulezita vec. Nevim, v jakem jsi presne tydnu, ale pokud by nahodou vysledek z prenascanu prisel za 10 dni a byl pozitivni, tak pred prerusenim musis jeste podstoupit invazivni metodu, coz znamena dalsi dny, kdy ti ubiha cas. Tim ubiha cas myslim, ze revize lze provest do 14. tydne, pokud se to nestihne, tak uz bys musela porodit/podstoupit slozitejsi zakrok
My jsme byli na testech v říjnu, čekali jsme týden na výsledky, to jsem nemohla ani spát a jíst normálně. Rovnou jsme u toho chtěli vědět i pohlaví miminka, je to prý jistější než ultrazvuk.
Od 1. ledna dokonce VZP přispívá na ten test, tak že se vám něco vrátí pokud jste u nich pojištěna.
Držím palce ať je všechno v pořádku
![]()
@foggy94 já zatím čekám půl dne a nemůžu už fungovat ![]()
Dívalaa jsem se že až 5tis přispívají, to jsou fajn zprávy.
Můžu se zeptat kvůli čemu jste na test šli a jak jste dopadli?
Moc děkuji:)
@Lochca89 my jsme měli riziko 1:104, nabídli nám také invazivní metodu, ale já jsem měla obrovský hematom a hodně jsem krvácela, takže to bylo i tak vysoké riziko potratu.
Nakonec test vyšel negativní. Když mi sestřička volala, tak jsem začala brečet úlevou
Dejte pak taky vědět jak jste dopadli ![]()
@foggy94 tak to jsou krásné zprávy:) moc držím palce ať je vše dal jen a jen v pořádku. Moc dekuju, dám vědět. Taky jsi byla v Praze v Gennetu?
Mě jen znervoznuje jak se na tento test liší názory. U mě na gynde polovina doktorů vidí plodovku jako zbytečné zásahy a další mě tam zase ženou a v tom Gennetu to samé. Polovina z nich uznává jen ty invazivní metody a tvrdí že Prenascan je k ničemu. ![]()
@Lochca89 píše:
@foggy94 tak to jsou krásné zprávy:) moc držím palce ať je vše dal jen a jen v pořádku. Moc dekuju, dám vědět. Taky jsi byla v Praze v Gennetu?
Mě jen znervoznuje jak se na tento test liší názory. U mě na gynde polovina doktorů vidí plodovku jako zbytečné zásahy a další mě tam zase ženou a v tom Gennetu to samé. Polovina z nich uznává jen ty invazivní metody a tvrdí že Prenascan je k ničemu.
A ví ta polovina doktoru tve výsledky? Co vím, tak pokud je to horší než 1:200 tak už převažuje plodovka.
@Lochca89 byli jsme v podolí. Tam na genetice nám říkali že za posledních x let nikdo kvůli těm testům nepotratil, ale stejně jsme nerizkli. Říkali že odběr plodovky je jistý na 99% a prenascan na 98%
Zkusenost mam starsi, ale i tak… Odber hned po screeningu, za tyden a pul byly vysledky. Vsechno negativni + sdeleni pohlavi. Takze za nas spokojenost. Ale sla jsem jen pro klid duse. Uprimne s vysledky jake mas bych jednoznacne volila klky/amnio. Tohle je porad jen dalsi screening.
@Lochca89 Já byla dvakrat na Prenascanu (2022 a 2023 - v podstate v obou pripadech jsme jej hradili), ani jednou se mi nestalo, že by byl falešně pozitivní (pokud nekdy byval, take jsem slysela tyto nazory, tak si myslim, že i zde je urcite posun k lepsimu).
Ale v prvnim tehotenstvi, jsem si jej nechala delat jako takove vyplneni casu do amniocentezy (nizke PAPP i HCG a podezreni na Edwardse; podotykam, ze UTZ byly ok). Test vysel negativni. Bohuzel amniocenteza ukazala neco jineho, horsiho, co se ani v ramci Prenascanu vubec netestuje. (Mne teda jiz na zaklade kombi screeningu byla doporucena primo invazivka - CVS jsem nechtela, takze byla AMC)
Podruhe screening ukazkovy, ale na zaklade predchoziho tehotenstvi jsme jej chteli jako takove doplneni screeningu. Vse vyslo take negativne. Brali jsme to jako takove rozsireni screeningovych metod a ne jako 100 % potvrzeni, ze je mala ok.
Je otazka, jak moc chces mit jistotu, ze je genetika OK. Jestli bys zvladla UPT ve vyssim stadiu (a spis ted myslim psychicky), to stejne jak bys psychicky zvladla invazivni metody a pripadna rizika, ktera mohou hrozit.
@Maggdallena dekuju za reakci. V Gennetu nám genetička po hodinové konzultaci nad našimi výsledky řekla že klky ji přijdou zbytečné, že doporučuje právě Prenascan. Stejně počítám s tím, že půjdu potom ještě na plodovou vodu. Ale klkum jsme se chtěli vyhnout, jsou zde až 2% potratu.
@Fifinka1111 moc děkuji za tvůj příběh. Můžu se zeptat proč si odmítla odber choriovych klku? Mě na něj hnali z gyndy, ale na genetické konzultaci mi je rozmluvili kvůli celkem vysokému riziku potratu. Že když už, tak spíš amnio. Je zde menší riziko a tím, že je odber později, je zde i vyšší pravděpodobnost, že odhalí více vad.
Včera jsem si hledala, že kdyby případně muselo dojít k přerušení, tak stejně už by mě čekal „porod“ i ted. Neumím a ani si to nechci představovat. Když to rozhodování je strašně těžký. Každý doktor doporučuje něco jiného a každý článek na netu také tvrdí něco jiného. ![]()