Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
Ahoj, prenasi se rakovina tim, ze dam pusu nekomu na tvar, kdo mel nebo ma rakovinu ustni dutiny?
ne
@Renata Wertroskov Ani slinami? To nejde jinak nez oralnim stykem a pohlavnim, ne?
@Anonymní píše:
@Renata Wertroskov Ani slinami? To nejde jinak nez oralnim stykem a pohlavnim, ne?
podle tebe se přenáší rakovina ústní dutiny pohlavním stykem?
Moje kolegyně měla rakovinu prsu. Byla na genetice po roce od chemo, jestli to má genetický původ nebo to bylo jinak způsobeno. A má bohužel potvrzené, že je to genetické u ní. Má dceru, čekají vnučku. Tak ony budou taky víc hlídané. Nese to špatně. Dává si to za vinu.
Ne, ale ta myšlenka na to jí může ve vás probudit.
@Anonymní píše:
Ahoj, prenasi se rakovina tim, ze dam pusu nekomu na tvar, kdo mel nebo ma rakovinu ustni dutiny?
@Kelsey píše:
Moje kolegyně měla rakovinu prsu. Byla na genetice po roce od chemo, jestli to má genetický původ nebo to bylo jinak způsobeno. A má bohužel potvrzené, že je to genetické u ní. Má dceru, čekají vnučku. Tak ony budou taky víc hlídané. Nese to špatně. Dává si to za vinu.
tak genetika je přece něco uplně jiného, než tady řeší zakladatelka
Pohlavním stykem se všechno přenáší na budoucí generace.
@vokishka píše:
podle tebe se přenáší rakovina ústní dutiny pohlavním stykem?
@vokishka píše:
tak genetika je přece něco uplně jiného, než tady řeší zakladatelka
Tak jasné jsem trollovi vysvětlila, že je to přenosné maximálně geneticky.
@vokishka Ne. Ale neprenasi se tak ani pokud by to byl i jiny druh rakoviny? Treba rakovina jazyka, atd.
No, tak zrovna „rakovina ústní dutiny“ je přenosná i sexuálně - orálním stykem. Udává se, že HPV infekce je zodpovědná asi za 50 % karcinomů tonzil, 35 % karcinomů orofaryngu a za 25 % karcinomů dutiny ústní (spodina i jazyk) i laryngu.
Takže bych s tím výsměchem přibrzdila.
Pusou na tvář se rozhodně nepřenese, ale pokud ta pusa přejde v něco víc…
Příspěvek upraven 29.07.23 v 19:11
@Kelsey píše:
Tak jasné jsem trollovi vysvětlila, že je to přenosné maximálně geneticky.
Pripadne virem (vsichni zname HPV viry).