Přepis rekreační chaty na číslo popisné

1575
26.3.15 09:24

Přepis rekreační chaty na číslo popisné

Ahoj. S mužem jsme se rozhodli, že si koupíme trochu větší chatu k bydlení. Našli jsme to pravé, co jsme hledali a poměrně rychle. Hypotéku máme schválenou za jeden den ( je to rychlovka) a teď už jen čekáme na přepis v katastru nemovitostí. Ale co mě zajímá. Je to velká rekreační chata s číslem evidenčním. Vím, že se dá na to trvale přihlásit. Nícméně jsme si říkali, že by jsme to chtěli předělat na domek s číslem popisným. Proto bych se chtěla zeptat, jestli jste se s tím někdy někdo setkal, jaké byly podmínky, případně kolik to stojí. Je mi jasné, že všude je to jinak.Ale jen tak orientačně. Děkuji moc. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5271
26.3.15 09:39

http://www.seniorum.cz/…ientacnim-3f

Pokud jsem to z článku dobře pochopila, pokud by jste na chatě bydleli déle,, dalo by se číslo změnit na popisné. My bydlíme taky na chatě s ČE a nevidím důvod to měnit na ČP. Když jsem to zjišťovala, jde o to, jak je v katastru budova zapsaná a nám třeba nevyhovovaly výšky stropu. Zkus zavolat na stavební úřad, určitě rádi poradí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2453
26.3.15 09:40

@lenusek11111 musíš se jit předem zeptat na stavebni urad kam chata spada. budou chtit ofiko zadost a spoustu revizi, elektřina, voda, topeni, plyn, zumpa, komin a pokud mate hypo, tak souhlas u banky, ze s tim souhlasi. ty revize jsme platili ruzne a pak souhlas te banky, prepsani jako takove nic. vyslo nas to urcite přes 10tis, na revize jsme měli i zname, bylo to levnejsi. a to ještě musíš mit všechno v pohode, abys ty revize dostala. docela opruz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2453
26.3.15 09:43

Jo, delali jsme to loni a az letos jsme to dostali, banka nam dělala problemy :roll: takze je to aktualni info. a nekde pry jezdi ze stavebn. uradu i na rekolaudaci, tam je pak třeba problém v tech stropech. my mame také nizko, riskli jsme to, nastesti to odklepli od stolu a nikdo neprijel. ted si vzpominam, ze jsme museli mit i vykres od architekta a zamereni, další prachy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1575
26.3.15 10:02

@1Luca : no jde o to, že tam budeme bydlet s miminem a aby úřady nedělaly problémy. :) Řekněme, když budu žádat o mateřskou, atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1575
26.3.15 10:04

O těch revizích vím. Ale právě z těch důvodů ( mateřská, atd.) jsme to chtěli předělat na číslo popisné. Tak jsem si říkala, kolik budou chtít na těch úřadech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5271
26.3.15 10:09

@lenusek11111 my s ČE taky bydlíme s miminem, měla jsem jak mateřskou, tak rodičák. Mám tam TP, tak je jim to jedno, ne? To by mě teda kvůli těmto důvodům fakt nenapadlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2453
26.3.15 10:18

Ohledne ditete, davek nebo cehokoli je uradum uplne fuk jestli je to rekreacni dům nebo k trvalému bydleni. my tu uz trvaly pobyt také měli predtim, chteli jsme to prepsat, protože pak na financaku je dan z nemovitosti o hodne nižší. jsem také na materske, prohli jsm se pekne. pocatecni investice je velka, ale do budoucna se to za ty roky pak vrati.
a jak pisu, ty ceny revizi jsou dost ruzne, musela by sis obvolat nejake nejblizsi remeslniky a pozjistit. drazsi byl ten projekt architekta a zamereni geodeta.
ale urcite se nejdriv zeptej na tom stavebku, muze se to lisit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Yulia Palok
13.12.19 10:33

Vracení daně s procenta hypotéky

:mavam: Chceme taký změnit ev. č. na popisné. A to kvůli vracení daně s procenta hypotéky. Má to cenu? Má někdo zkušenost? Ví někdo ještě o výhodě, proč měnit ev. č na p. č? Děkuji moc.

• Citovat
  • Upravit
10680
13.12.19 10:47

Má to ještě myslím výhodu v lepším tarifu od E.onu. Ale jinak k té rekolaudaci musí být stavebně splněny všechny požadavky jako má rodinný dům, to už tu bylo jmenované, ale ještě se k tomu musí vyjádřit odbor územního plánování a na to bacha, tam se často může narazit. Ono třeba chaty jsou často v územním plánu v ploše pro rekreaci a není tam přípustné trvalé bydlení, to ale bude případ od případu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20922
13.12.19 11:05

@Yulia Palok tak o to číslo ani tak nejde, ale musí to být objekt k trvalému bydlení a musíte tam trvale bydlet nebo nejbližší rodina. Abyste mohli odečítat úroky z hypotéky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4523
13.12.19 11:17

My jsme to. jednu dobu taky řešili a největší problem je v tom, že téměř všechny chaty jsou v územním plánu v ploše pro rekreaci, kde trvale bydlení není možné. Znám spoustu chat, co jsou vlastně plnohodnotně rodinné domy, rodiny tam celoročně bydlí, ale oficiálně je to pořád chata, s c.ev.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15187
13.12.19 12:04

Kasly na to. Je to šílené papírování. Musíš mít na vše projekt, odpady, výšku stropu, řeší se každá blbost

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Yulia Palok
13.12.19 12:52

Proč tím pádem lidi řeší změnu ev. č. na p. č. pokud to nemá žádnou cenu? Nechápu… :nevim: Nemaji kam vyhodit peníze anebo jsou nějaké adekvátně rozumné důvody?

• Citovat
  • Upravit
1607
13.12.19 12:55

@Yulia Palok Objekt pro trvalé bydlení se vždy prodá mnohem dráž než rekreační chata. Taky tam lze mít trvalý pobyt nebo si vzít na tuto nemovitost hypotéku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí