Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj. S mužem jsme se rozhodli, že si koupíme trochu větší chatu k bydlení. Našli jsme to pravé, co jsme hledali a poměrně rychle. Hypotéku máme schválenou za jeden den ( je to rychlovka) a teď už jen čekáme na přepis v katastru nemovitostí. Ale co mě zajímá. Je to velká rekreační chata s číslem evidenčním. Vím, že se dá na to trvale přihlásit. Nícméně jsme si říkali, že by jsme to chtěli předělat na domek s číslem popisným. Proto bych se chtěla zeptat, jestli jste se s tím někdy někdo setkal, jaké byly podmínky, případně kolik to stojí. Je mi jasné, že všude je to jinak.Ale jen tak orientačně. Děkuji moc. ![]()
http://www.seniorum.cz/…ientacnim-3f
Pokud jsem to z článku dobře pochopila, pokud by jste na chatě bydleli déle,, dalo by se číslo změnit na popisné. My bydlíme taky na chatě s ČE a nevidím důvod to měnit na ČP. Když jsem to zjišťovala, jde o to, jak je v katastru budova zapsaná a nám třeba nevyhovovaly výšky stropu. Zkus zavolat na stavební úřad, určitě rádi poradí.
@lenusek11111 musíš se jit předem zeptat na stavebni urad kam chata spada. budou chtit ofiko zadost a spoustu revizi, elektřina, voda, topeni, plyn, zumpa, komin a pokud mate hypo, tak souhlas u banky, ze s tim souhlasi. ty revize jsme platili ruzne a pak souhlas te banky, prepsani jako takove nic. vyslo nas to urcite přes 10tis, na revize jsme měli i zname, bylo to levnejsi. a to ještě musíš mit všechno v pohode, abys ty revize dostala. docela opruz.
Jo, delali jsme to loni a az letos jsme to dostali, banka nam dělala problemy
takze je to aktualni info. a nekde pry jezdi ze stavebn. uradu i na rekolaudaci, tam je pak třeba problém v tech stropech. my mame také nizko, riskli jsme to, nastesti to odklepli od stolu a nikdo neprijel. ted si vzpominam, ze jsme museli mit i vykres od architekta a zamereni, další prachy.
@1Luca : no jde o to, že tam budeme bydlet s miminem a aby úřady nedělaly problémy.
Řekněme, když budu žádat o mateřskou, atd.
O těch revizích vím. Ale právě z těch důvodů ( mateřská, atd.) jsme to chtěli předělat na číslo popisné. Tak jsem si říkala, kolik budou chtít na těch úřadech.
@lenusek11111 my s ČE taky bydlíme s miminem, měla jsem jak mateřskou, tak rodičák. Mám tam TP, tak je jim to jedno, ne? To by mě teda kvůli těmto důvodům fakt nenapadlo.
Ohledne ditete, davek nebo cehokoli je uradum uplne fuk jestli je to rekreacni dům nebo k trvalému bydleni. my tu uz trvaly pobyt také měli predtim, chteli jsme to prepsat, protože pak na financaku je dan z nemovitosti o hodne nižší. jsem také na materske, prohli jsm se pekne. pocatecni investice je velka, ale do budoucna se to za ty roky pak vrati.
a jak pisu, ty ceny revizi jsou dost ruzne, musela by sis obvolat nejake nejblizsi remeslniky a pozjistit. drazsi byl ten projekt architekta a zamereni geodeta.
ale urcite se nejdriv zeptej na tom stavebku, muze se to lisit.
Chceme taký změnit ev. č. na popisné. A to kvůli vracení daně s procenta hypotéky. Má to cenu? Má někdo zkušenost? Ví někdo ještě o výhodě, proč měnit ev. č na p. č? Děkuji moc.
Má to ještě myslím výhodu v lepším tarifu od E.onu. Ale jinak k té rekolaudaci musí být stavebně splněny všechny požadavky jako má rodinný dům, to už tu bylo jmenované, ale ještě se k tomu musí vyjádřit odbor územního plánování a na to bacha, tam se často může narazit. Ono třeba chaty jsou často v územním plánu v ploše pro rekreaci a není tam přípustné trvalé bydlení, to ale bude případ od případu.
@Yulia Palok tak o to číslo ani tak nejde, ale musí to být objekt k trvalému bydlení a musíte tam trvale bydlet nebo nejbližší rodina. Abyste mohli odečítat úroky z hypotéky.
My jsme to. jednu dobu taky řešili a největší problem je v tom, že téměř všechny chaty jsou v územním plánu v ploše pro rekreaci, kde trvale bydlení není možné. Znám spoustu chat, co jsou vlastně plnohodnotně rodinné domy, rodiny tam celoročně bydlí, ale oficiálně je to pořád chata, s c.ev.
Kasly na to. Je to šílené papírování. Musíš mít na vše projekt, odpady, výšku stropu, řeší se každá blbost
Proč tím pádem lidi řeší změnu ev. č. na p. č. pokud to nemá žádnou cenu? Nechápu…
Nemaji kam vyhodit peníze anebo jsou nějaké adekvátně rozumné důvody?
@Yulia Palok Objekt pro trvalé bydlení se vždy prodá mnohem dráž než rekreační chata. Taky tam lze mít trvalý pobyt nebo si vzít na tuto nemovitost hypotéku.