Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@estermanie píše:Žádný doktor ti nemohl potvrzovat těhotenství ve třetím týdnu
Dekuji Tyno za odpoved,ja se to dnes dozvedela v nemocnici ze jsem v 11.tydnu tehotna protoze mi ma gyndarka rekla minuly týden ze to vypada na treti týden tehotectvi,chtela jeste poplatek pecet korun za vypsani zadosti ohledne interupce, tak me to nedalo a zajela sem si do Bohunicke nemocnice tu Brne tak uz jsem rovnou objednana na zakrok pristi stredu.proto jsem se ptala jestli to neni nebezbecne pro me
Nejde o přerušení, ale o ukončení jednoho života. Jako maminka více dětí zřejmě víš, jak vypadá plod v 11. týdnu těhotenství. Na ultrazvuku jsou patrny vyvinuté orgány, obličej, nos, ústa. Srdíčko buší jako o život. Je to malý človíček, který bude už jenom růst. Tedy jestli mu to bude dovoleno. Toto dítě potřebuje jen ochranu ve tvém lůně. Pokud si opravdu nemůžete další dítě dovolit, mohu ti zajistit přímou adopci pro tvoje dítě, kdy půjde hned po porodu do milující náruče. Dej mu prosím šanci žít svůj život a nelikviduj ho. Mohu pro tebe i tvé dítě udělat maximum, ozvi se mi prosím do soukromé zprávy.
Jsi proti potratům ale chceš na něj jít? Že muž chce… To by na mě ten můj zkusil jednou
Nějak si protiřečíš… A celkově mi v tvěm příspěvku nesedí více věcí ![]()
@estermanie píše:
Zdravim všechny zeny a maminky, mam na vas prozbu o radu de oto ze si semnou zivot zahral karty je mi 35.let mam 4.deti neplanovane a necekane sem otehotnela jsem v 11tydnu tehotectvi muzu podstoupit preruseni muz uz dasli dite nechce, ja osobne jsem proti potratum nerikam ze me to ne mrzi ale mam strach dekuji za vase nazoryPříspěvek upraven 23.10.18 v 22:59
Ano, i „banální“ zákrok jako je UPT s sebou může přinášet riziko pro ženu. Komplikace nejsou příliš časté. O možnosti komplikací by vás měli uvědomit před zákrokem formou informovaneho souhlasu. Čím starší těhotenství, tím samozřejmě stoupají rizika.
@estermanie
Ahoj ![]()
Dobře to zvaž.
Ja byla na potratu v 11+5tt.
Šílene,neskutečné výčitky.Nedokazu si to odpustit a bude mě to pronásledovat do konce života. Nemohla jsem ale jinak. Dělají ti před tím ultrazvuk a vidíš normální bytost,co má ručičky,nožičky,Jak se krásně hybe…Je to na psychiku zahul. ![]()
Ale zůstat s 2 dětmi sama?Napospas osudu?
Co je lepší?! Zvaž to,máš už 4 děti…
@pe-terka ja treba skoncila v nemocnici s krecemi v brise. Vzali mi krev a zjistili zvysenou hodnotu hcg, ale na utz nebylo jeste nic vidět. Obden mi brali krev aby zjistovali jestli se zvysuje hladina hcg a delali utz jestli uz bude videt gest. vacek v deloze. Meli podezreni na mimodelotni tehotenstvi a gest. vacek se objevi az okolo hodnoty 1000-1500 (kdyz jste tak zkusena tak asi vite, ze obden se hodnota zdvojnasobi). Takze az presne po tydnu neco bylo videt. Jsem na to asi citlivejsi a jedna se o prvni těhotenství, ale lekarka mi rikala, ze se jednalo tez o 3 tyden a ceka se prave na spravne uhnizdeni. Tudiz podle krve mohou tehu poznat. Ve 4 tydnu bylo jiz videt v deloze a po par dnech me poslali domu. Ted jsem v 15 tt a doopravdy to tak i vychazi (podle lekare, screeningu apod.) Takze to jde aby lekar rekl 3 tyden, ale neni nic jisty.
Příspěvek upraven 24.10.18 v 07:09
Chtela jsem opravit chybu a misto toho jsem sk odpovedela. Nevite nekdo jak se to tu maze? ![]()
@estermanie Myslím, že přerušení těhotenství je ve vaše případě dobrý nápad. Zvažte pak nějakou trvalou metodu, abys znovu neotěhotněla. Lékaři to v tom poradí.
@hanka.br. píše:
@estermanie Myslím, že přerušení těhotenství je ve vaše případě dobrý nápad. Zvažte pak nějakou trvalou metodu, abys znovu neotěhotněla. Lékaři to v tom poradí.
Jsem sejného názoru.
@hanka.br. píše:
Bohužel musím souhlasit. A místo sexu vzít do ruky učebnici češtiny.
@estermanie a ta přímá adopce by nepřicházela v úvahu? psala ti tu jedna pisatelka, že by to šlo zařídit. Pokud jsi proti potratům, bylo by to ideální řešení. Jasně, přineslo by vám to nějaké omezení, ale to je daň za to, že jste se pořádně nechránili. Ale v budoucnu by tě nemuselo trápit, že jsi byla na potratu, ale místo toho jsi dala velkou radost a naději někomu jinému. Nebylo by to pro tebe snesitelnější? 3 měsíce už máš za sebou a když se podíváš na to maličké, bylo by to dle mého nejčestnější řešení pro všechny.
Já byla na ukončení těsně před 12 týdnem. Byla jsem mladá, hloupá… Naštěstí mě to nijak nepoznamenalo a to ani psychicky
Dnes už mám dvě děti a spokojenou rodinu.
Neboj se, vše dobře dopadne. Zůstaneš tam jen přes jednu noc. Na tvém místě, když už máš doma 4 děti bych udělala to samé.
Držím palce ať si co nejdříve fit a tady na ty řeči ostatních nedej, ani se nenech zviklat těmi ultrazvuky atd. Už se stalo, děti máte 4 a to je fakt dost. Máš ale nejvyšší čas se objednat!
@hanka.br. píše:
Taky souhlasim.
Ale co když ji to poznamená psychicky? Právě i kvůli tomu, že píše, že má výhrady proti potratům. Někdo to zvládne po psychické stránce dobře, jiná se zhroutí v depresích, úzkostech, výčitkách svědomí. Každý den řeším u žen postabortivní syndrom a je to hrozné utrpení. Varují před tím, protože většina žen mi pak řekla, proč jim nikdo o tom nepověděl, že budou takto psychicky na dně. A truchlí nesmírně i pro tzv. „shluk buněk“, natož o tak velký plod. Opravdu nestojím o další ženy, které se mi budou hroutit, že se nemohou ani podívat na ty svoje již narozené děti, aby mezi nimi neviděly i to další, kterému nedovolily se narodit. Pak celé roky přemýšlejí o tom, jak by bylo jejich dítě staré, jak by vypadalo atd. Utrpení hrozné, to mi věřte. Většinou získá obrovskou trhlinu i vztah k partnerovi, protože žena mu nemůže odpustit, že ji muž nepodpořil, že ji na potrat poslal. Takto zhroucení ženy se jen těžko dokážou postarat o rodinu, utápějí se ve velkých depresích, které mohou vyvrcholit i přemýšlením nad sebevraždou. Často musí vyhledat odbornou péči psychologa či psychiatra.
@Lendie píše:
@pe-terka ja treba skoncila v nemocnici s krecemi v brise. Vzali mi krev a zjistili zvysenou hodnotu hcg, ale na utz nebylo jeste nic vidět. Obden mi brali krev aby zjistovali jestli se zvysuje hladina hcg a delali utz jestli uz bude videt gest. vacek v deloze. Meli podezreni na mimodelotni tehotenstvi a gest. vacek se objevi az okolo hodnoty 1000-1500 (kdyz jste tak zkusena tak asi vite, ze obden se hodnota zdvojnasobi). Takze az presne po tydnu neco bylo videt. Jsem na to asi citlivejsi a jedna se o prvni těhotenství, ale lekarka mi rikala, ze se jednalo tez o 3 tyden a ceka se prave na spravne uhnizdeni. Tudiz podle krve mohou tehu poznat. Ve 4 tydnu bylo jiz videt v deloze a po par dnech me poslali domu. Ted jsem v 15 tt a doopravdy to tak i vychazi (podle lekare, screeningu apod.) Takze to jde aby lekar rekl 3 tyden, ale neni nic jisty.
Já jsem to od doktorů nikdy nesyšela, diagnostikovat těhotenství v době nidace
Navíc ty počty - před týdnem byla zakladatelka ve 3tt(dle lékařky) a nyní je v 11tt
Asi žije v jiné dimenzi než já
![]()
A obávám se, že učebnice češtiny u zakladatelky nepomůže ![]()
Příspěvek upraven 24.10.18 v 08:29
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.