Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím všechny příznivce orchidejí. Potřebuju poradit s přesazením Phalaenopsisu. Chtěla jsem přesazovat všechny najednou, ale nějak se mi zbláznily a začínají vyhánět nové stvoly a poupata. Někdo říká, že se přesadit může a někdo že nesmí, když jsou takto připravené ke kvetení. Jak to teda je??? Na jedné už mám novou rostlinku a včera jsem si všimla, že jí začíná růst stvol, mohu tuto rostlinku provizorně zasadit do odstřihnuté plastové lahve??? Jaký na to máte názor?
Děkuji za rady
Ahoj, no orchideje by se v tuto dobu přesazovat neměly, protože hrozí jejich poškození a ony ještě chvíli ve starém květníku vydrží. Jinak já svou přesazovala když měla poupata rozkvetlý a teď se mi taky zbláznila, vykvetlo jí poslední poupě, který jsem si myslela že je tak malý, že už nevykvete a najednou rychle vyrostlo a vykvetlo (asi jí vadilo, že jsem se rozhodla pro odstřihnutí) a navíc se mi na tom stonku ještě objevily další poupata, takže čekám až ty odkvetou abych ten stonek mohla odstřihnout. Takže přesadit můžeš, ale s velkou opatrností, abys je nepoškodila.
Holky a čím a jak hnojíte, známá si koupila nějaké hnojivo na listy a to prý stačí ![]()
Já poupata rozkvetlý ještě nemám,ale asi přesadím jen tu dceřinou rostlinku. Myslíš,že by mohla vydržet v tý lahvi?
Mám přímo hnojivo na orchideje, to dám do vody a rozprašovače, dá se tam fakt maličko a postříkají se tím listy a stačí v době kvetení 1× za 14 dní a v době „spánku“ 1× měsíčně.
Já jsem používala sprej na listy,ale vyhodila jsem ho,bo listy rostly jak z vody,a pak se mi orchidej převracela.Já nehnojím ničím.Jen jednou za 14 dní je na půl dne namočím do vody.
Mazlucha píše:
Já poupata rozkvetlý ještě nemám,ale asi přesadím jen tu dceřinou rostlinku. Myslíš,že by mohla vydržet v tý lahvi?
No, asi by tam vydržela, květníky jsou taky umělohmotný.
levmah28 píše:
Já jsem používala sprej na listy,ale vyhodila jsem ho,bo listy rostly jak z vody,a pak se mi orchidej převracela.Já nehnojím ničím.Jen jednou za 14 dní je na půl dne namočím do vody.
Já v létě namáčím 1× týdně na celý den a v zimě 1× za 14 dní.
Mám hnojivo přímo na orchideje, hnojím jednou za 14 dnů a někdy jednou za měsíc. Namáčím 1× týdně
Pettulle píše:levmah28 píše:Já v létě namáčím 1× týdně na celý den a v zimě 1× za 14 dní.
1× za 14 dní, to fakt stačí?
Já je nenemáčim,zalejvám kdy si vzpomenu a mám je krásný.Jedna mi kvete už rok a půl stále dokola.Bojim se že když bych se o ně začala starat nebo je přendala na jiný místo tak je konec ![]()
Holky dík já si teda koupila také hnojivo na ty listy, ale na všechny pokojové rostliny, tak zkusím přímo na ty orchidee.
Čtu, že některé ani nehnojíte a to kvetou a prospívají, když jen namáčíte do vody?
katyca píše:
Holky dík já si teda koupila také hnojivo na ty listy, ale na všechny pokojové rostliny, tak zkusím přímo na ty orchidee.Čtu, že některé ani nehnojíte a to kvetou a prospívají, když jen namáčíte do vody?
Ano, ona ta kůra nasaje potřebnou vodu,pak ji nechám pořádně okapat a perfektně vydrží
Mazlucho,mojím orchidejím to stačí,mám je pořád v květu a na východní straně.V létě kůru trochu rosím.