Jak pěstovat Amarylku?

9166
20.10.11 11:56

Jak pěstovat Amarylku? -

Potřebuji poradit..Mám doma Amarilis Hippeastrum, loni jsem ji dostala v květu, měla asi 8 květů. Po odkvětu vytvořila 8 listů, které vydrželi dodnes. Četla jsem, že až rostlině listy zežloutnou, má se dát na odpočinek do temna, a vytvoří se pak výhonky pro další květy. Ale co ted s ní, když listy stále celý rok nezežloutly a rostlina nekvete? Děkuji za rady

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
132
20.10.11 12:08

Ahoj, vždy mi kvete na jaře. Do srpna zalívám a hnojím. Od září přestávám se zálivkou a nechávám hlínu a listy vyschnout. Listy pomalu žloutnou, až jsou hnědé, zastříhnu a zabalím do papíru. V temnu přečká do jara, kdy přesadím do hlíny a zalívám. Většinou mi znovu vykvete. :-) T.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20522
20.10.11 12:32
tak my máme amaryl několik. A pěstujeme ji tak, že nám kvete většinou před vánocema. Takže doteď jsem ji zalejvala.. ale od toho října necháme seschnout listy a ona se pak probudí sama, že vyhodí listy nebo ten stonek s květem a pak tedy už zase zalejvat.
Děda třeba poradil našim aby listy po odkvětu ostříhali a vyndali cibuli z květináče. No tak listy ustříhli, protože to byla fakt Adéla.. a měli ji v hlíně asi 3 měsíce a sama se jim v září probudila..že vyhodila nějaký zelený list nebo ten stonek či co to bylo..
pannda píše:
Potřebuji poradit..Mám doma Amarilis Hippeastrum, loni jsem ji dostala v květu, měla asi 8 květů. Po odkvětu vytvořila 8 listů, které vydrželi dodnes. Četla jsem, že až rostlině listy zežloutnou, má se dát na odpočinek do temna, a vytvoří se pak výhonky pro další květy. Ale co ted s ní, když listy stále celý rok nezežloutly a rostlina nekvete? Děkuji za rady
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9166
20.10.11 13:18

Aha, takže mám přestat zalévat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9166
20.10.11 13:20
Toffee píše:
Ahoj, vždy mi kvete na jaře. Do srpna zalívám a hnojím. Od září přestávám se zálivkou a nechávám hlínu a listy vyschnout. Listy pomalu žloutnou, až jsou hnědé, zastříhnu a zabalím do papíru. V temnu přečká do jara, kdy přesadím do hlíny a zalívám. Většinou mi znovu vykvete. :-) T.

A zabalíš ji do papíru i s květináčem a pak přesadíš, nebo cibulku vytáhneš? Mám ji třeba zanést do sklepa, kde je méně světla a tak 14–15st. ?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
132
20.10.11 13:25

V knize o kytkách píšou: zalévat do srpna, pak nechat vyschnout. Oschlé listy seříznout a cibuli uložit k odpočinku do suché rašeliny, při teplotě 15 stupňů. Kdysi jsem dávala tu cibuli zabalenou do papíru do sklepa, kde bylo chladněji. Ale měla jsem ji i v bytě a taky kvetla. Tak těžko říct, co je nejlepší. :-) T.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9166
20.10.11 13:26

Děkuju…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
132
20.10.11 13:27

Za málo. T.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20522
20.10.11 14:14
jo jo, já bych nezalévala.. listy seschnou,eventuelně ostříhnout nakrátko a nechat seschnout..třeba taky do vánoc vyrazí :wink:
pannda píše:
Aha, takže mám přestat zalévat?
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20522
20.10.11 14:16

a necháváme v bytě..na stejném místě :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek