Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Potřebuji poradit..Mám doma Amarilis Hippeastrum, loni jsem ji dostala v květu, měla asi 8 květů. Po odkvětu vytvořila 8 listů, které vydrželi dodnes. Četla jsem, že až rostlině listy zežloutnou, má se dát na odpočinek do temna, a vytvoří se pak výhonky pro další květy. Ale co ted s ní, když listy stále celý rok nezežloutly a rostlina nekvete? Děkuji za rady
Ahoj, vždy mi kvete na jaře. Do srpna zalívám a hnojím. Od září přestávám se zálivkou a nechávám hlínu a listy vyschnout. Listy pomalu žloutnou, až jsou hnědé, zastříhnu a zabalím do papíru. V temnu přečká do jara, kdy přesadím do hlíny a zalívám. Většinou mi znovu vykvete.
T.
pannda píše:
Potřebuji poradit..Mám doma Amarilis Hippeastrum, loni jsem ji dostala v květu, měla asi 8 květů. Po odkvětu vytvořila 8 listů, které vydrželi dodnes. Četla jsem, že až rostlině listy zežloutnou, má se dát na odpočinek do temna, a vytvoří se pak výhonky pro další květy. Ale co ted s ní, když listy stále celý rok nezežloutly a rostlina nekvete? Děkuji za rady
Toffee píše:
Ahoj, vždy mi kvete na jaře. Do srpna zalívám a hnojím. Od září přestávám se zálivkou a nechávám hlínu a listy vyschnout. Listy pomalu žloutnou, až jsou hnědé, zastříhnu a zabalím do papíru. V temnu přečká do jara, kdy přesadím do hlíny a zalívám. Většinou mi znovu vykvete.T.
A zabalíš ji do papíru i s květináčem a pak přesadíš, nebo cibulku vytáhneš? Mám ji třeba zanést do sklepa, kde je méně světla a tak 14–15st. ?
V knize o kytkách píšou: zalévat do srpna, pak nechat vyschnout. Oschlé listy seříznout a cibuli uložit k odpočinku do suché rašeliny, při teplotě 15 stupňů. Kdysi jsem dávala tu cibuli zabalenou do papíru do sklepa, kde bylo chladněji. Ale měla jsem ji i v bytě a taky kvetla. Tak těžko říct, co je nejlepší.
T.
pannda píše:
Aha, takže mám přestat zalévat?