Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já jsem za to, aby byly ve vztahu stejná pravidla pro oba ať se to týká čehokoliv. Tohle „já můžu, ale ty ne“ zbytečně vytváří napětí a je pochopitelné, že ten, který „nemůže“ se cítí nekomfortně.
Řekla bych jí to asi jednoduše.,, Za normálních okolností bych ti žádné zákazy nedával, ale přeji si, aby pro nás oba ve vztahu byla nastavena stejná pravidla. S přespáním druhého pohlaví jsi měla problém ty, tak doufám, že to budeš akceptovat oboustranně. " Já tedy za sebe přítelkyni chápu, asi bych nebyla nadšená, kdyby u mého partnera kdokoliv opačného pohlaví přespával a divím se tobě, že s tím nemáš problém. Ale na druhou stranu, já mám problém i s tím, když u nás má přespat někdo mně ne úplně blízký, je to pro mě strašné narušení soukromí.
má důvod k žárlení? Nerozumím, proč ta nedůvěra k Tobě, když Ty ji tu důvěru dáváš. Tenhle nepoměr by mě taky vadil. Přespávání by mě za určitých pravidel nevadilo (nespat na jedné posteli, nejlépe v jiné místnosti, bez alkoholu…to si musí každý určit po svém)
No já bych si sama před sebou připadala jako blbec, abych někomu něco „najednou“ zakázala jakože na oplátku.
Takže z tohoto důvodu bych to neudělala.
Jinak je to od ní teda hodně pitomý, že ona sama přespává s kamarády, ale tobě kamarádku zakáže. Jako jestli to takhle vedete celkem běžně, že vaši spoluhráči/spolubojovníci, prostě sportovci, u sebe vzájemně spáváte, tak bych byla nemile překvapená, že s tím zrovna začala mít problém, a pídila bych se po tom, proč mi jako začala nevěřit… (aby to nakonec nebylo "podle sebe soudím tebe) ![]()
Asi bych jejímu přání vyhověla, ale skřípala bych zuby a řekla jí, že na to, aby si jí zahejbal nepotřebuješ celou noc, takže co blbne, že kdyby si chtěl podvádět, tak to uděláš tak jak tak, i kdyby těch zákazů bylo milion ![]()
Chtěla bych, aby byla pravidla stejná. Řekla bych jí, že by mi to normálně nevadilo, kdyby u ní někdo přespal, protože jí věřím, ale když já jsem musel zrušit přespání, tak si nepřeju, aby u tebe spal nějaký chlap. Fifty fifty.
Otázkou je, jestli je žárlivá tak nějak odjakživa, nebo jí k tomu dáváš důvod… Pokud to první, byla bych naštvaná, protože to není tzv. fair play. Pokud jí dáváš důvod, nedělej to. ![]()
@annasmyc píše:
má důvod k žárlení? Nerozumím, proč ta nedůvěra k Tobě, když Ty ji tu důvěru dáváš. Tenhle nepoměr by mě taky vadil. Přespávání by mě za určitých pravidel nevadilo (nespat na jedné posteli, nejlépe v jiné místnosti, bez alkoholu…to si musí každý určit po svém)
Zakl:
Tak důvod k žárlení je zřejmě nižší sebevědomí. Sama říká, že je žárlivá a ví to o sobě. Proto ani nechci dělat zbytečné rozepře. Vždyť přespávání může být už za hranou přijatelnosti i u nežárlivých jedinců, takže v tomhle ohledu jí chápu.
Spaní je samozřejmě v jiné místnosti. Navíc já nepiju. Jen v zahraničí jsou klasicky dvoulůžkové pokoje a ostatní tam alkohol normálně pijí.
@Anonymní píše:
Ahoj. S přítelkyní bydlíme každý v jiném městě. Provozujeme stejný týmový sport. Každý týden se koná trénink, kam se občas sjedou i lidi ze vzdálenějších koutů republiky. A aby si nemuseli platit cestu, trénink a ještě ubytování, většinou se s někým z týmu domluví, že přespí u něj.U přítelkyně takhle spala před pár týdny kamarádka. Já jsem přespal zase u manželského páru, když se konala jiná akce.
Teď jsme si trošku vyměnili názory, protože u mě chtěla přespat žena z toho manželského páru (manžel musel do práce) a mně přišlo vhodné jí oplatit to, že mě kdysi nechali přespat u sebe.
Ale přítelkyni vadí, že u mě spí žena. Já osobně přítelkyni věřím a nechal bych u ní přespat i kluka, ale chápu, že se jí to nelíbí. Tak jsem se jí zeptal, jestli jí vadí jen tahle konkrétní, nebo jakákoliv v budoucnu. Prý všechny. Ok, to se taky dá pochopit.
Takže ubytování jsem zrušil. Jenže teď mi povězte, jak se zachovat, když někdo bude chtít přespat u přítelkyně. Mně osobně to nevadí. Ale občas se jezdí na soutěže a soustředění do zahraničí. Já tam moc nejezdím, ale přítelkyně jezdí vždycky. A běžně je ubytovaná s kamarády na pokoji celej víkend.
Doteď jsem to neřešil. Jak říkám, přítelkyni věřím a kdybych měl žárlit, musel bych se z toho zbláznit. Ale přijde mi to nefér. Řekla mi, že jí kdykoliv můžu zakázat bydlet s klukama, že to bude respektovat.
Ale já jí nic zakazovat nechci. S klukama si odjakživa pokecá víc, holky ji moc mezi sebe neberou… A když jí to zakážu, stejně si může v zahraničí dělat, co chce a já se to nikdy nedozvím. Takže je to úplně zbytečný.
Proč to sem píšu? Protože dosud jsem to bral s nadhledem a neřešil jsem to. Teď jsem se dostal do nové situace, kdy mám něco zakázaného, ale ona ne. A i když jí to na oplátku zakážu taky, nijak mi to nepomůže.
Takže nechávat jí volnost a sám se řídit jejími pravidly?
Prosím anonym.
Nezakazovala bych a snažila se respektovat její přání, pokud to bude možné a extrémně tě to neomezuje. Každý je jiný. Mě by to taky nevadilo. Ale chápu, že někomu jo
@Rosary píše:
Já jsem za to, aby byly ve vztahu stejná pravidla pro oba ať se to týká čehokoliv. Tohle „já můžu, ale ty ne“ zbytečně vytváří napětí a je pochopitelné, že ten, který „nemůže“ se cítí nekomfortně.
A proc stejná? Chápu v něčem, ale proč řešit něco, co mi nevadí. Vždyť to jindy může být obráceně.
Pokud nefunguje důvěra oboustranně tak je to začátek konce vztahu. Nikdy jsem nechápal vztahy na dálku. Nakonec Ty nebudeš smět se podívat ani na ženskou a ona bude doma pořádat gangbang.
Taky myslím, žes ji v tom neměl ustupovat, pokud je to takhle u vás v oddíle (nebo jak tomu říkáte) takhle zvykem, to musel být docela trapas to nejdřív slíbit a pak odvolávat, protože přítelkyni se to nelíbí, navíc když to měla být laskavost za přespávání u nich. Já v tom teda žádný problém nevidím
Zakazovat „na oplátku“, to bych asi nedělala, když ti to ve skutečnosti nevadí. Spíš bych se zamyslela, jestli se její žárlivé požadavky nebudou časem stupňovat, zda je ona ochotná na tom nějak pracovat, pokud to o sobě ví, nebo čeká, že si prostě zvykneš a vždy vyhovíš.
Ten její zákaz má působit jako preventivně proti nevěře?
No dobrá, pokud se přes to nepřenese, pak bych trval na stejném. Třeba příjde na to, že je to nesmysl. Tomu vlastně sám nevěřím ![]()
No, nedivím se ji.Mne by se teda obecně nelíbilo tahat si do bytu na spaní ne úplně blízké lidi, ale každý to má jinak. Důvěra, nedůvěra, úplně standardní to není. Mne by vadilo i společné přespávání s cizími lidmi na pokoji v hotelu. Také asi záleží na věku… Ty s tím nalož, jak uznáš za vhodné.
@Lama Lama píše:
A proc stejná? Chápu v něčem, ale proč řešit něco, co mi nevadí. Vždyť to jindy může být obráceně.
Samozřejmě, je to o vzájemné dohodě a o lidech. Každopádně kdyby to zakl. nevadilo, tak o tom na emiminu nerozjíždí diskuzi, takže zřejmě mu to zas tak úplně jedno není.
mi by určitě vadilo, kdyby mi partner něco zakazuje a pak to sám dělal, protože může… Ale jak jsem řekla, je to na domluvě.
@Rosary píše:
Samozřejmě, je to o vzájemné dohodě a o lidech. Každopádně kdyby to zakl. nevadilo, tak o tom na emiminu nerozjíždí diskuzi, takže zřejmě mu to zas tak úplně jedno není.mi by určitě vadilo, kdyby mi partner něco zakazuje a pak to sám dělal, protože může… Ale jak jsem řekla, je to na domluvě.
No tak pokud mi to vadí ( že já nesmím) a přitom mi to nedává smysl, tak na ten její požadavek nepřistoupím. ale přece není řešením, aby něco, co mě samotné nedává smsl naoplátku zatrhla partnerovi, aby viděl… To je pak jak na písku…
Ahoj. S přítelkyní bydlíme každý v jiném městě. Provozujeme stejný týmový sport. Každý týden se koná trénink, kam se občas sjedou i lidi ze vzdálenějších koutů republiky. A aby si nemuseli platit cestu, trénink a ještě ubytování, většinou se s někým z týmu domluví, že přespí u něj.
U přítelkyně takhle spala před pár týdny kamarádka. Já jsem přespal zase u manželského páru, když se konala jiná akce.
Teď jsme si trošku vyměnili názory, protože u mě chtěla přespat žena z toho manželského páru (manžel musel do práce) a mně přišlo vhodné jí oplatit to, že mě kdysi nechali přespat u sebe.
Ale přítelkyni vadí, že u mě spí žena. Já osobně přítelkyni věřím a nechal bych u ní přespat i kluka, ale chápu, že se jí to nelíbí. Tak jsem se jí zeptal, jestli jí vadí jen tahle konkrétní, nebo jakákoliv v budoucnu. Prý všechny. Ok, to se taky dá pochopit.
Takže ubytování jsem zrušil. Jenže teď mi povězte, jak se zachovat, když někdo bude chtít přespat u přítelkyně. Mně osobně to nevadí. Ale občas se jezdí na soutěže a soustředění do zahraničí. Já tam moc nejezdím, ale přítelkyně jezdí vždycky. A běžně je ubytovaná s kamarády na pokoji celej víkend.
Doteď jsem to neřešil. Jak říkám, přítelkyni věřím a kdybych měl žárlit, musel bych se z toho zbláznit. Ale přijde mi to nefér. Řekla mi, že jí kdykoliv můžu zakázat bydlet s klukama, že to bude respektovat.
Ale já jí nic zakazovat nechci. S klukama si odjakživa pokecá víc, holky ji moc mezi sebe neberou… A když jí to zakážu, stejně si může v zahraničí dělat, co chce a já se to nikdy nedozvím. Takže je to úplně zbytečný.
Proč to sem píšu? Protože dosud jsem to bral s nadhledem a neřešil jsem to. Teď jsem se dostal do nové situace, kdy mám něco zakázaného, ale ona ne. A i když jí to na oplátku zakážu taky, nijak mi to nepomůže.
Takže nechávat jí volnost a sám se řídit jejími pravidly?
Prosím anonym.