Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky,
vzdycky jste mi dobre poradily, tak prosim o dalsi radu a vase zkusenosti. Male je ted skoro 18 mesicu a rozhodla jsem se, ze prestanu kojit. Minuly tyden jsem ji vzala kojeni pred dennim spankem a vzala to celkem vklidu.
Predevcirem jsem ji vzala nocni kojeni - to uz je horsi, vcera mela v noci zachvat place, kdyz jsem ji rekla, ze mlicko neni, ale nakonec usnula. ![]()
Chci se ovsem poradit, z ceho ji zacit pak davam UM. Nikdy nepila z flasky, mam s tim ted zacinat nebo ji zkouset davat hrnek? Jak jste udelaly vy?
Přestala jsem kojit v 17 měsících. Um jsem vůbec nezačala dávat. Jiné tekutiny pije syn buď z hrnecku, lahvičky nuk se savickou nebo brckem
z kojenecké lahvičky nikdy nepil a uz jsem neviděla smysl v tom ho to učit
Obě dcery jsem přestala kojit v 18ti měsících. UM jsem nikdy nedávala. Dávala jsem zakysané výrobky a bílé jogurty
Edit: pochopitelně z normálního hrnečku příp. brčko
@Bezinka83 UM není nutné, řekla bych, že je vyloženě zbytečné. Načti si něco výživových hodnotách pro děti a podle toho najdi potravinu, která jí dá to samé, co UM.
Taky jsem odstavovala 18 měsíční „silou“. Ale byla na dudlu. Takže v noci dudel, taky věta, že mlíčko už není. A malá to pochopila během 3 nocí.
Ja tedy syna kojila o neco dele, temer do dvou let. ale vlastne me ani nenapadlo, ze bych mu davala UM, zhruba po roce mi to prijde zbytecne. samozrejme pokud ji/pije mleko a mlecne vyrobky.
v te dobe uz vse pil z hrnicku pomoci brcka.
Přestala jsem kojit asi v 15m, ale myslím, že moc mléka už jsem stejně neměla. UM jsem nedávala vůbec, dávala jsem po večeři rostlinné mléko (rýžové, ovesné) nebo kozí. Dávala jsem z lahvičky, ale syn z ní pít uměl, pil z ní vodu nebo jiné pití.
@Bezinka83 starší jsem odstavila v 19 měsících a místo ranního kojení jsem jí dala UM v láhvi - neměla jsem to dělat, ač se v noci už nekojila, tak postupně jsme se dostaly k tomu, že ve 2,5 letech jsem dělala třeba 3 flašky za noc
prostě přes den moc pít nechtěla a v noci se dopíjela ![]()
mladší jsem odstavila ve 22 měsících a UM jsem nedávala vůbec ![]()
Taky jsem skončila s kojením v 18 měsících. UM jsem nedávala. Nabízela jsem kravský mlíko z hrníčku s pítkem, jako měla na vodu a později s brčkem. Někdy se trošku napila, pak začala vyžadovat ráno po probuzení a teď už zase moc nezájem, občas si dá kakao.
Prestala jsem kojit taky ted v 18m, noci byly silene, chtel i petkrat prso treba, tK jsem si rekla a dost. Ale znal flasku, sem tam jsem mu ji s UM udelala, vetsinou nechtel a vzal ji tak jednou do mesice. Ted pije UM z flasky bez problemu. Dopoledne a vecer pred spanim. Asi 14dni delal fory, ale nic jineho mu nezbylo. Ja mela prsa prelepene naplasti a rikala mu, ze mam aua a ze mlicko uz neni a ze ted ma mlicko tady a ukazala flasku. Jeste 3tydny se vzdycky presvedcil, jestli mam porad aua, a ted uz si ani nevzpomene ![]()
Přestala jsem kojit ve 13 měsících, UM jsem nikdy nedávala, dcerka od té doby pije denně kefír a jí hodně mléčných výrobků, teď jsou jí skoro 3 roky a nijak nestrádá:-).
Holky obracím se na vas zda jste neřešili třeba podobný problém. Kojim ještě dvou letou holčičku, a to z toho důvodu že mi nechce vůbec mléčné výrobky. ( mléko, jogurty, prostě nic ) a zkoušela jsem i domácí pribiňáček a třeba natáčet do toho piškoty formou hry a nic. Zteká se a vyplyvuje to. Teď jsem zredukovala kojo na ráno a vecer aby přes den více jedla. Dle doktorky mne řekla ze ať kojení ukončim a ze ať ji dam vědět za tři dny jak to vypadá. Přijde mi to drastické pro ni když se pokaždé na prso trepe. Nemůžete mi prosim poradit, jak na ni. Děkuji a omlouvám se předem za hrubky ![]()
@Fazulina a prosim tě ty mléčné výrobky ti začala jist v době kojení?
Moje doktorka říká že vše potřebné si vytáhne z kojení a proto nemá potřebu ochutnat nic jiného. ![]()
Holky rýžové mléko nechce a kakuama neměli v DM jak mi bylo poraděno tady.
@Danikk píše:
Holky obracím se na vas zda jste neřešili třeba podobný problém. Kojim ještě dvou letou holčičku, a to z toho důvodu že mi nechce vůbec mléčné výrobky. ( mléko, jogurty, prostě nic ) a zkoušela jsem i domácí pribiňáček a třeba natáčet do toho piškoty formou hry a nic. Zteká se a vyplyvuje to. Teď jsem zredukovala kojo na ráno a vecer aby přes den více jedla. Dle doktorky mne řekla ze ať kojení ukončim a ze ať ji dam vědět za tři dny jak to vypadá. Přijde mi to drastické pro ni když se pokaždé na prso trepe. Nemůžete mi prosim poradit, jak na ni. Děkuji a omlouvám se předem za hrubky
Ahoj, ja bych mlecne vyrobky nabizela, ale nenutila. Treba je casem vezme na milost. Ty sama je jis? Vidi te treba bastit jogurt, pit kefir…?Ja take kojim dvouleteho a mlecne vyrobky naopak miluje, takze urcite neni pravidlem, ze dite kojene nechce mlec. vyrobky protoze je kojene. Muj syn ma rad treba domaci mlecnou ryzi, nebo tvaroh s bananem, taky se mu libi, kdyz dostane kefir do sklenicky a pije ho tlustym brckem.
@tronelka právě mam na snídani kakao a toustovy chléb s lučinou a má hysterák u stolu. Doktorka mi řekla že ať omezim uz kojení na jedno a bude ji chybět a těličko si samo řekne a ochutná. Co koliv ji nabidnu z mléčného tak ma hysterák a utíká
. A ja to těžce snáším.