Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, jsem teď v prváku na střední, ale ten obor mě moc nebaví a hlavně mi nesedla ta třída. Proto jsem přemýšlela o přestupu, ale nevím zda je to ještě možné jestli už není pozdě. Jsem na oboru ekologie a životní prostředí a chtěla bych přejít buď na přírodovědné lyceum, laboratorní asistent a kdyby to nešlo tak ještě možná nutriční poradce. Fakt ale nevím jestli to půjde, s prospěchem nemám problém, na přijímačkách jsem měla 41 bodů čj a 40 bodů matika, takže kdyby se přihlíželo na to tak by asi taky nemusel být problém, srovnávací testy bych si klidně napsala to by mi nevadilo, ale fakt nevím jestli už teď není pozdě a hlavně že ty obory jsou jiné než ten co studuju teď. Máte s tím někdo zkušenost nebo jestli o tom někdo třeba něco nevíte?
Problém je, ze jsou nabité třídy. Leda by někdo odešel, odstěhoval se.
@truelly píše: Více
To jo no, na tom lyceu by měla odcházet jedna holka, ale až na konci školního roku, studuje tam jedna kamarádka tak mi to zjistila, ale tím že je to až na konci tak nevím jestli se třeba může přihlížet i k tomu nebo ne
Takhle v průběhu roku to nepůjde.( nebo aspoň co vím z okolí, když měnili SŠ v jiném oboru). Kdyby šlo o stejný/velmi podobný obor, tak se to dá těmi srovnávacími testy….
Jediná možnost je, přes přijímačky a znovu do prváku. Jestli ti uznají přijímačky z loňska to netuším.
Sedni si s rodiči a prober to s nimi, případně se zeptej ve škole výchovného poradce, nebo metodika (záleží co mate na škole).
At rodiče obvolají ty „nové“ školy a zeptají se. Třeba to pjde v pololetí, pokud uděláš rozdílové zkoušky z odborných předmětů.
@vokishka píše: Více
Asi to pak kdyžtak zkusíme, ještě jsem se domluvila se školní psycholožkou že půjdu za ní a zkusím se zeptat i jí kdyžtak školní poradce nebo tak… ale chtěla jsem spíš zkusit jestli s tím tady někdo nemá zkušenost a přečíst si třeba vyloženě zkušenost s přestupem.
@anna324 píše: Více
co ti pomůže, že na takové a makové škole to šlo takovým a makovým způsobem. Prostě se musíš zeptat. Nebo spíš rodiče, ti musí vyřídit přestup.
Já bych si našla konkrétní školu a zavolala tam. To můžeš i jako ty / ty chceš přestoupit. Pokud by měli místo, můžeš si dál domluvit postup, který povedou pak rodiče. Ale ty úvodní informace si můžeš zjistit sama.
Proč do tahat školní psycholožku nevím. Ptej se na škole kam chceš přestoupit.
@vokishka píše: Více
Proč rodiče? První informace může zjistit i student ne? Ten chce přestup, ne rodiče.
Já mam zkušenost hodně staršího data. Hned v někdy v říjnu jsem zjistila, že zvolený obor fakt ne. Tehdy se ještě nepsal cermat. Školní výsledky ale velmi dobré. Tak jsem si na vybranou školu zavolala. Domluvila přestup a našim oznámila kdy a kde máme stát podepsat přestup. Tak se stalo a já snad během týdne byla student jiné školy. Nove předměty jsem musela dohnat a doučit se ( byl na to nějaký daatum) a ostatní dostat známky, ale šlo o jen asi měsíc a něco školy. Jo, kdybych měla čekat, až to zařídí celé rodiče, tak jsem nikdy nepřestoupila. Nikam by nevolali. Přestup byla moje volba a tudíž moje snaha ( samozřejmě kam to šlo právně). Trochu zodpovědnosti.
![]()
Dokončila bych ročník a pak podala žádost o přijetí do vyššího ročníku na nově zvolené škole. Udělala jsem to na SŠ taky tak. Přecházela jsem z Ekonomiky v bankovnictví na Ekonomiku cestovního ruchu.
@kocourGarfield píše: Více
ale na konkrétní škole. Pokud já napíšu, že děcko přestoupilo z gymplu třeba na elektroprůmku, se zkouškama, tak to neznamená, že zakladatelka může taky tak přestoupit. Ta vybraná škola nemůsí mít místo, chce třeba přestup jen na konci roku nebo se musí přes přijímačky, pokud se jedná o první ročník atd.
@vokishka Moje reakce byla na to, proč by měly ty školy odvolávat rodiče. Ty informace si může sehnat i zakladatelka sama. A ano, škola nemusí mít místo, může požadovat přestup až … Psát a telefonovat zakladatelka ale jistě umí.
Přestup na jinou střední školu je možný i během školního roku, ale záleží na kapacitě vybraného oboru a na ochotě školy tě přijmout. Určitě co nejdřív kontaktuj školu, kam bys chtěla přestoupit, a zjisti jejich podmínky – někdy je třeba doložit vysvědčení nebo absolvovat rozdílové zkoušky. Čím dřív začneš jednat, tím větší šanci na přestup máš.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.