Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminy,
po narodení dcérky sa mi dosť zhoršili problémy s pravým zápästím. Mala som bolesti už aj predtým, lebo som stále pracovala s PC, ale po jej narodení sa to zhoršilo min. 10×. Dostala som mastičku - analgetikum a príkaz stále zápästie znehybňovať, ale mastička sa mi zdá veľmi dočasné riešenie a celý deň nehýbať zápästím pri starostlivosti o mimino je pre mňa dosť ťažké. Mali ste niektorá podobný problém ? Ako ste ho riešili ? Prejde to samo ? Dik za odpovede.
Miri
mám ten samý problém již nekolik let (taktéž nemoc z povolání - denodenní práce s PC). Asi tě něpotěším, ale bylo mi řečeno, že se jedná o chronickou záležitost, která může dojít až do zánětu šlach, proto je lepší ruku šetřit a nepoužívat-:)))
Určo se dá něco zkusit - jestli jsi neměla za poslední 2 roky ortézu, tak by ti ji měla proplatit pojištovna. Takže si skoč za ortopedem, on tě vyšetří, předepíše ortézu na zápěstí + tě pošle na rehabilitaci.
Nebrala bych to, co předepíší (magnet či ultrazvuk), ale požádala o laser. Jedná se o slabounký laser v tužce, můžeš si to místo ošetřovat sama. Jedno „pípání tužkou“ stojí tak 30,– Kč a 10× to bohatě stačí.
Resp. skončíš tehdy, kdy se ti stav zápěsti znatelně zhorší - v tu chvíli s laserem skončíš, do 14. dní se to uklidní a pak už do dalších 2 týdnů nevíš o tom, že jsi se zápěstím něco měla.
Mám to vyzkoušeno - na kotník po zlomenině pro rozhýbání, na vykloubené prsty z tréninků a přesně na to zápěstí, které jsem měla díky 5 hodinám ručního odstřikování úplně odrovnané…
Tak držím palce, ať jsi brzy fit!!!
E.
Ahoj Mirijak, já myslím, že máš docela reálnou šanci, že se to spraví aspoň na původní stav. S tím, že máš miminko, děláš spoustu nových pohybů, které si možná neuvědomuješ a pro zápěstí a vůbec všechny svaly je to velká zátěž. Mě taky strašně zlobila zápěstí, obě, a pak jsem zjistila, že to mám z kočárku, prostě jsem nebyla zvyklá a patníků na zvedání kočárku je u nás štědře
. Tréninkem se to spravilo.
Nevím, jestli kojíš a jestli se vůbec při kojo může (nemám ho při ruce, abych se koukla), ale hodně účinný je fastum gel.
Tak se drž. Pa M.
Dik za podporu aj rady, pokusim sa s tym teda nieco urobit
.
Miri
Zažila jsem to taky a šla jsem k ortopedovi, protože to bolelo vážně hodně. Řekl, že je to zánět šlach, že se to někdy maminkám stane, kvůli neustálému přenášení miminka z místa na místo. Udělal mi obstřik-nebolelo to, neboj. Taky mi předepsal ortézu, ale nosila jsem jí jenom 14 dní a jenom když jsem si vzpomněla, protože po tom obstřiku to hned přešlo. Držím palce!
Ahoj,
tak ja jsem trpela uplne stejnym problemem. Z prace na PC mne zapesti take bolelo. Jeste pred narozenim dcery jsem mela ruku 2× v
re (kvuli znehybneni).
Co se mala narodila tak se mi to opet vratilo a v mnohem horsi podobe. Uz jsem ani rukou nemohla poradne hybat jaka to byla bolest a orteza take moc nepomahala.
No nakonec jsem byla na masazi. A musim rici, ze to mi opravdu moc pomohlo. Jiz po prvni se bolest zmirnila. Tak jsem zacala chodit 1× tydne a na masaz a k memu prekvapeni bylo za mesic po bolesti.
Pani maserka mi rikala, ze mam zablokovane svaly na zadech.
Takze doporucuji zkusit.
Katka