Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@terinka4444 no má toho dost. Možná bych se s ní dohodla, že to tedy zkusí a uvidíte. Ale asi bych přemýšlela, zda nějakou aktivitu nezkrouhnout. Na druhou stranu, když ona sama hodně chce, přeci jí to nebudeš zakazovat? ![]()
Když o to má zájem, tak bych jí tam dala. Zredukovat se to dá vždycky. Jediný, co se mi moc nezdá, je to plavání. Z toho tvýho popisu to vypadá, že ty jí do toho tlačíš a ona i přes odpor k vodě tam chodí, aby ti udělala radost ![]()
Tvl, já jsem celá přetížená jen z toho jak to čtu
No ale když chce… až nebude stíhal nebo se zhorší, tak jí něco ubereš.
Nedala bych..Důležitý je v tomto věku i nestrukturovaný čas, volná hra s kamarády než aby se dítě jen pořád něco učilo..
Ve vašem případě družina, ideální řešení..
Taky jsem udělala tu blbost, že jsem vloni mírně přetížila jinak šikovného a úspěšného prvňáka..Některé aktivity jsme vypustili a jsme v klidu všichni..Taky hrál na klavír, ale už nehraje..Věnuje se sportu - zápasu, kde se umísťuje v mezinárodních soutěžích..Má permanentku na výuku in-line bruslení, ale tam jde, když má chuť, jako povinnost bych mu to nedávala. Hraje na flétnu, ale k vůli sportu to bereme jen tak „zlehka“..Ten klavír byl o mnoho náročnější..Nezdá se to, ale i ta škola bude náročnější, jen počkej ve druhé třídě, násobilka a další věci..Moje dítě se učí rádo, je premiant - mezi prvními třemi ve čtení i počítání, má ale horší úhlednost písma..I přesto je to jen dítě a potřebuje někdy odpočívat, jen tak si hrát.
Taky jsme měli minulý rok aktivitu každý den, jeden den školu a potom dvě aktivity po sobě..Už nikdy víc, děkuji nechci..Trochu jsem se k vůli tomu pohádala s rodinou(chodil do kroužku, který učila jeho babička, jenže potom ještě měl ten trénink, úkoly až někdy večer a to ani nemluvím o volném pobytu venku, když bylo hezky, to mně štvalo nejvíc).Ale fakt to stálo za to, nelituju ničeho..
Syn to má teď tak, že má v pondělí hned po škole tu flétnu a nauku, ve 14:00 končí, tréning zápasu dvakrát až třikrát týdně po hodině a půl - podle chuti a domluvy s trenérem a každou cca druhou sobotu závody, kde je úspěšný. Žije tím a jezdí rád..Někdy v pátek chodíme na ty brusle.Ve volném čase blbne se sousedem na hřišti za barákem.
Taky je to dítě, které má velký všeobecný přehled a zájem o různé oblasti, nejen ze sportu..Rád by chodil do skautu, do přírodovědeckého kroužku, do rybářského kroužku, do kroužku ve hvězdárně pro malé astrology.Taky,když se něco takového objeví, tak špekuluje, jestli by tam nemohl chodit a jak to zvládnout. Ale ten den není nafukovací a to dítě je jen jedno..Tak mu to vysvětluju a mírním ho..Na nárazové akce z nejrůznějších oblastí chodíme rádi(třeba do té hvězdárny)..
Doma si ve volném čase čte encyklopedie a knihy, dělá si sám od sebe herbář, venku sbírá kytky a suší je, píše si, kde je našel a taky fotí a dělá si svoje album..Pozoruje lupou brouky a hmyz..
Tvůj úsudek je správný, dceru i manžela bych trochu zmírnila ![]()
Dala bych na zkoušku, spíš jde o to jestli to bude rekreačně nebo jestli by to mělo směřovat spíš někde víc vrcholově. Třeba brácha začal chodit na basket, problém byl v tom, že rodiče si to představovali jako trochu aktivity po škole (brácha není žádný sportovní talent), ale trenér ho „vyrazil“ po pár hodinách, protože chtěl výsledky. Tím chci říct, že jestli to trenérka požene spíš vrcholově, tak se mi těch aktivit zdá trochu moc.
Plavání - syn se naučil plavat na normálním školním plavání v rámci tělesné výchovy..Celé první pololetí chodili plavat a ve třetí třídě bude plavat taky..K plavání nějak zvláštní vztah nemá, že by se to nenaučil..Když chodil ještě do školky, tak taky chodil chvíli(pár měsíců) do přípravy v oddíle, ale moc ho to nebavilo, tak jsme v tom nepokračovali.
Příspěvek upraven 15.04.14 v 11:10
@Aamanda píše:
Pokud sama tolik chce, dala bych ji aspoň na zkoušku. Vždyť to může zkusit na pololetí a v nejhorším nebude chodit dál.Jinak tedy závidím akční dítě, moje dcery OBĚ nechtějí chodit NIKAM. Ve 4 letech měla mažoretky (jen takovu přípravku), po půl roce toho nechala. V 5 letech gymnastiku (opět jen taková přípravka 1 hodinka týdně), letos už nechtěla, že chce být po škole už jenom doma. Druhá dcera kroužek ještě neměla nikdy (má 4 roky). Peciválky jedny.
Moje dítě taky není akční, to se zdá, koně miluje, začala na nich jako malinká hypoterapii, už u toho zůstala, k tomu jsme jí takovým zvláštním osudem navedli. Klavír chtěla, možná by ho teď oželela, ale ten jí nijak neomezuje, brácha je učitek hudby a říká´, že má velký talent, nemám ambice, to vůbec, alehudební průprava jí neuškodí, nevěnuje se tomu skoro vůbec a učitel nadšen, jak musí spoustu času cvičit
plavání, to jsem jí hodila do vody, obrazně, a plav, teď už si zvykla
no a k tanečkům jsem ji taky přivedla já, aby měla pohyb, dona stále tančila… ona je oplácánek, nevím proč, testy má v pořádku, jídlo už má tak vychytané, že by ze mě mohl být výživový dětský poradce, pohyb má každý den spoustu, pravda vozíme do školy, ale to je nutnost, má jí cca 15km, a stejně má na 130cm 31kilo aktuálně. Takže za každý pohyb navíc jsem ráda. Jen tenis se mi zdá zase už takové závažné trénovaní, ta trenérka to nebude dělat jako pinkáme si přes síť a u toho si hrajeme…manžel právě volal, že koupil skvělou rakeru… ![]()
@terinka4444 Na ty učitele hudby nebo jakéhokoliv profesionála v rodině bych si dala pozor..Z vlastní zkušenosti, ti slyší i trávu růst..Jako dobrý učitel dokáže vyloudit tóny i z dítěte, které k tomu nemá zvláštní sklony - i když úplně hluché taky není - což o synovi říkali i ve školce, taky byl vybrán, když dělala ZUŠ nábory - tam jim ale jde taky o žáky a peníze..Naše vlastní zkušenost..
Je fakt, že syna klavír nebavil - naučil se, co po něm chtěli, měl ale trochu problémy s rytmem, i když to z něj nějak dostali. Tíhne k tomu zápasu, baví ho škola a aktivity spojené s přírodou, zvířata, planety..
Pokud jí to ale jde samo od sebe, tak to asi nebude váš případ..
Já ten minulý rok beru jako pozitivum v tom smyslu, že si sám vybral, co chce dělat a co ho baví..Ale dceru bych už tak nechtěla přetížit hned v první třídě.
@martina.se ono právě ten normální život, co to je, máme to takové zvláštní, tím, že tu nejsou děti, ona úplně nesnáší být doma, má brovskou zahradu, komplet vybavenou, jenže sama nebo jen s tím kamarádem se nudí. Ten chlapeček vydrží celý den doma u tablet a nevadí mu to, Terka ne, takže když je doma, stejně s ní furt něco musím, alespoň na výlet na kole…jsem stará zmožená matka
Takhle dojedeme domů v pět, někdy v šest
udělá si úkol, zabrnká na klavír, pohraje s tátou a jde spát. Nemá čas se nudit. Já jí rozvozím, zvládnu s mrnětem hřiště a je fajn. Děsím se prázdnin
ale právě přemýšlím, jestli jo, zase levné to není
a to vůbec levné
na to, aby to mohla měsíc vyzkoušet a pak říct, že ne. To je příliš drahá sranda.
Osobně bych ji do tenisu dala a od příštího školního roku bych aktivity zredukovala podle jejího přání.
Já měla od první třídy každý den trenink nebo kroužek…vydrželo mi to do nástupu na gympl - kde už jsem si nechala jen sportovní aerobik a klavír…no a ted? nelituju ničeho, sklízím ovoce, vše se mi v životě hodilo…zatěžovaná jsem nebyla myslím…tak jen do toho, ono by se to přetížení někde objevilo neboj
Má toho dost, ale sama o to moc stojí, dala bych jí tam. Kdykoli můžete něco omezit, pokud dcera sama přijde, že tenis jí baví natolik, že to a tamto už ne, nemá o to zájem, a už je toho na ní moc. Sama i poznáš, jestli toho na ní bude hodně.
Je teda pravda, že sama jsem pro kroužky a koníčky, ale víkendy preferuji rodinné. (ale mám malé dítě, pravda, ačkoli to tak u nás bylo, i když jsem byla malá) Tudíž si to dítě oddychne alespoň o víkendu… Sama svou dceru znáš, ale aspoň zkusit bych jí to nechala. Vždyť o to tak stojí.
@lucenka píše:
Když o to má zájem, tak bych jí tam dala. Zredukovat se to dá vždycky. Jediný, co se mi moc nezdá, je to plavání. Z toho tvýho popisu to vypadá, že ty jí do toho tlačíš a ona i přes odpor k vodě tam chodí, aby ti udělala radost
přesně
tak to je
ale odpor už je zlomen. Ona byla fakt ale děsná, by se utopila i ve vaně, když jí stříkla voda, úplně hysterčila. Teď ne, ve vaně se potápí, konečně můžeme kupit velký bazén, už ho přijdou v květnu dělat, nemusíme mít plivátko 70cm, aby tam mohla po pás stát, takže do konce roku bude chodit, pak od září to nechám už na ní, cp jsem potřebovala, aby se neutopila, postavila se na nohy, když zajede pod vodu a doplavala ke schůdkům, to už v pohodě dává, takže plavání nechám na ní. I když to je zrovna skutečně nijak nezatěžující aktivita.
@terinka4444 píše:
@martina.se ono právě ten normální život, co to je, máme to takové zvláštní, tím, že tu nejsou děti, ona úplně nesnáší být doma, má brovskou zahradu, komplet vybavenou, jenže sama nebo jen s tím kamarádem se nudí. Ten chlapeček vydrží celý den doma u tablet a nevadí mu to, Terka ne, takže když je doma, stejně s ní furt něco musím, alespoň na výlet na kole…jsem stará zmožená matkaTakhle dojedeme domů v pět, někdy v šest
udělá si úkol, zabrnká na klavír, pohraje s tátou a jde spát. Nemá čas se nudit. Já jí rozvozím, zvládnu s mrnětem hřiště a je fajn. Děsím se prázdnin
ale právě přemýšlím, jestli jo, zase levné to není
a to vůbec levné
![]()
na to, aby to mohla měsíc vyzkoušet a pak říct, že ne. To je příliš drahá sranda.
mám to samé - kluk se doma nudí, byl by tu sám. Takže stejně, když jsme doma, tak poletujeme po venku - minigolf, hřiště, na kole, koloběžce atd.. a dítě spokojené. Jinak chápu - levné ty kroužky nejsou, ale třeba bude zvládat všechno bez problémů a bude to v pohodě ![]()
@Jana206 kdyby bylo na ní, asi by vypustila klavír, ne asi, ale určitě
není to hřích? Běhání venku po křišti je jediná věc, co jí neumím dát, bohužel, tedy hřiště ano, takové to hraní na hřišti s dětmi, to neumím a není to jak udělat, děti nejsou, takže se jí to snažím nahradit družinou.
Kdyby šla na tenis, v pondělí bude mít od 12:30 do 13:30 trénink tenisu, pak hraní v družině, pak od dvou do tří hřiště s družinou, bezvadně jim to funguje, mám dopře postavenou školu, pak od čtyř tanec. To je teď do konce roku, co bude po prázdninách netuším.