Přetíženost dítěte

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6806
15.4.14 11:33

@terinka4444
Pokud chce, at to zkusi, kdyby byla unavena, at urci sama, co delat nechce. Hlavne ji do niceho netlac. Ma toho opravdu hodne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5822
15.4.14 11:34

@terinka4444 Klavír bych nevypouštěla! Obzvlášť, když má talent. ZATÍM bych nevypouštěla nic, buď jí to bude vyhovovat nebo nebude. A pokud ne, můžeš přemýšlet (spíš asi dcera se bude muset zamyslet), co vypustit.

Jinak naše starší lenóra bude chodit od 2. třídy taky do klavíru, už se těším, že bude mít alespoň jeden kroužek :lol:. Doma pořád hraje na klávesy, úplně sama podle poslechu se učí hrát písničky, takže nějaký sluch tam bude. Z toho už se nevyvlíkne :cert: :mrgreen:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
15.4.14 11:35
@želvice píše:
Má toho dost, ale sama o to moc stojí, dala bych jí tam. Kdykoli můžete něco omezit, pokud dcera sama přijde, že tenis jí baví natolik, že to a tamto už ne, nemá o to zájem, a už je toho na ní moc. Sama i poznáš, jestli toho na ní bude hodně.Je teda pravda, že sama jsem pro kroužky a koníčky, ale víkendy preferuji rodinné. (ale mám malé dítě, pravda, ačkoli to tak u nás bylo, i když jsem byla malá) Tudíž si to dítě oddychne alespoň o víkendu… Sama svou dceru znáš, ale aspoň zkusit bych jí to nechala. Vždyť o to tak stojí.

ony víkendy jsou taky rodinné, pominu-li sobotní závody, třeba te´d v sobotu jedou, ale tím, že jsoumaličké, stejně s ní jedeme my, teď zrovna děda, jedou vlakem, to bude dopbrodružství. Jinak o víkendu má koně, to je s tátou, já kně nemusím :oops:, a s malou, tu berou s sebou a s koněm, to miluje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
951
15.4.14 11:36

Dala bych jí i tenis, když ho chce :kytka: A pokud by toho na ni bylo moc, tak bych ubrala to, co ji až tak nebaví nebo pro ni není tolik potřebné ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1332
15.4.14 11:37
@terinka4444 píše:
ony víkendy jsou taky rodinné, pominu-li sobotní závody, třeba te´d v sobotu jedou, ale tím, že jsoumaličké, stejně s ní jedeme my, teď zrovna děda, jedou vlakem, to bude dopbrodružství. Jinak o víkendu má koně, to je s tátou, já kně nemusím :oops:, a s malou, tu berou s sebou a s koněm, to miluje.

Vidíš, tak u toho si odpočine a odreaguje se… ne vždycky se musí odpočívat ležením a válením se někde, zejména u dětí… ty prostě chtějí lítat, blbnout, mít zájmy. Určitě bych jí ten tenis dovolila. Jinak nezjistíš, jestli to bude/nebude zvládat, a když to vážně tolik chce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
15.4.14 11:38
@martina.se píše:
mám to samé - kluk se doma nudí, byl by tu sám. Takže stejně, když jsme doma, tak poletujeme po venku - minigolf, hřiště, na kole, koloběžce atd.. a dítě spokojené. Jinak chápu - levné ty kroužky nejsou, ale třeba bude zvládat všechno bez problémů a bude to v pohodě ;)

teď jsem trošku nalomená s tím klavírem, ten by asi vypustila s přehledem :think: ale říkala jsem si, že teď dostane základy, ve třetí třídě může přejít na kytaru, to by si přála, umět takové to brnkání u ohně jako strejda. A fakt jí to jde, já jsem notaa nepolíbená, s ničím jí nemůžu pomoct, řeknu, že musí sama, že netuším, co to nota je a ona za dvě minuty hraje z not bez problémů :nevim: nevím, jestli to není škoda toho nechat. Mamka říká, že žádné dítě nehraje z počátku dobrovolně z lásky k hudbě :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1332
15.4.14 11:40
@terinka4444 píše:
teď jsem trošku nalomená s tím klavírem, ten by asi vypustila s přehledem :think: ale říkala jsem si, že teď dostane základy, ve třetí třídě může přejít na kytaru, to by si přála, umět takové to brnkání u ohně jako strejda. A fakt jí to jde, já jsem notaa nepolíbená, s ničím jí nemůžu pomoct, řeknu, že musí sama, že netuším, co to nota je a ona za dvě minuty hraje z not bez problémů :nevim: nevím, jestli to není škoda toho nechat. Mamka říká, že žádné dítě nehraje z počátku dobrovolně z lásky k hudbě :think:

Zatím by to byla škoda, protože nemáte zkušenost… třeba to zvládne i s tenisem navíc. Hudební vzdělání není úplně k zahození. O vypouštění čehokoli bych uvažovala ve chvíli, kdy bude jasné, že holčička nezvládá všechno. Ale osobně si myslím, že to zvládat bude, pokud ji ten tenis bude bavit ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Any11
15.4.14 11:41

@terinka4444 Ja jsem nejdriv chtela napsat, ze je toho moc. Ale pak jsem si procetla diskuzi a trochu mne to zmirnilo. Ja bych to zkusila a kdyz to nepujde, tak to holt zrusite. Ja osobne jsem vyplneny cas milovala, mela jsem obdobi, kdy jsem nikam nechodila a to byla hruza. Tenis je drina, to ano, ale zas ti to do zivota hodne da.. Mne hodne pomahalo, ze jsem nebyla drevo, i ted je fajn, ze se nekde hraje a ja ho trochu umim.. i to plavani je do zivota hodne dulezite (pro spolecensky zivot) :) :nevim: Takze ja bych to zkusila, holt pak casem neco zrusite, kdyz to neda. (Muj nazor)

• Citovat
  • Upravit
69235
15.4.14 11:42
@Baby86 píše:
Dala bych jí i tenis, když ho chce :kytka: A pokud by toho na ni bylo moc, tak bych ubrala to, co ji až tak nebaví nebo pro ni není tolik potřebné ;)

jenže co není potřebné :lol: to fakt netuším. A to ještě jejich třídní přišla s tím, že bude od příštího ročníku otevírat gymnastiku, bude sama holky ze třídy cvičit, 2× týdně dvě hodiny trénink. No takže dítě slintá, jakbude s paní učitelkou chodit na gymnastiku, což je nereálné totálně, když pominu časový problém, naše dítě fakt není gymnastický postava :lol: to bude boj a slzičky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
621
15.4.14 11:43

@terinka4444 Takhle to vypadá, že toho má hodně, ale pokud chce a zvládá, tak bych jí klidně dala a domluvila se s ní, že pokud by toho bylo moc, že mi to řekne a ubereme. Já sama jsem totiž byla dítě, které mělo na nižším stupni od pondělí do pátku klidně i dva kroužky denně, upozorňuju, že mě nikdo nenutil, sama jsem to tak chtěla, škola mě totiž vůbec nezatěžovala, doma jsem se nemusela vůbec učit, tak jsem měla dost času na všechno, co mě zrovna zajímalo a časem se to samo s věkem zredukovalo na koníčky a zájmy, které mi zůstaly do dospělosti. Taky jsem měla každodenní povinnosti doma a přetížená jsem si opravdu nepřipadala. Prostě je to o dítěti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
15.4.14 11:44

@terinka4444 A musíš rovnou zaplatit celý kurz, nedají se koupit třeba první dvě hodiny zvlášť?
Do konce školního roku zbývají dva měsíce a kousek..Jako když ji tam přihlášíš a ona chce, tak to není o tom, že nenávratně poškodíš její vývoj přetížením..Třeba to vyzkoušet a zredukovat aktivity příští rok podle jejího přání a úspěšnosti.

My bydlíme ve městě a kamarádů má kolem sebe dost..Máme ale jiný problém - jsem na RD a syn nemůže do družiny..Většina matek tak starých dětí už je v práci, takže děti jsou do 3 nebo 4 v družině a potom teprve kroužky..Takže máme taky problém sesbírat kamarády jeho věku a jen tak volně si hrát..Ale když se to podaří, je to super, hrají vybiku, skáčou panáka, gumu, jako kdysi my..

Ten klavír - učí ji brácha nebo chodí do ZUŠ? Což je vlastně jediná oficiální forma vzdělávání..Jako mě to taky bylo svým způsobem líto, protože díky babičce máme přístup ke klavíru, sami bychom si koupit klavír asi nemohli dovolit..Jenže syna to nebavilo, úplně hudebně hluchý není, ale bylo to pro něj náročnější - udržet rytmus..Do toho chodil ještě do flétnového kroužku, který učila babička..Tam mu to šlo a i ho to bavilo, jen toho měl moc..Po té flétně trénink zápasu a byl večer totálně vyšťavený, měl psat úlohy a bylo mu líto, že si ani nestihl pohrát..Mluvila jsem s jeho učitelkou klavíru, chodil do ZUŠ, říkala, že by to z něj dostala, ale za jakou cenu, když ho to nebaví.

Nakonec jsme se trochu v rodině dohádali, ale už je to za námi..Navíc se razantně změnila situace, babička už kroužek neučí. Já jsem ho přihlásila na flétnu do ZUŠ, protože flétna je jednoduchá(sama jsem hrála na flétnu a kytaru, takže nějakou představu mám) a taky proto, že je to ta jediná oficiální forma..Ale nepředpokládám, že se to bude dát zvládnout dlouhodobě se sportem - protože zrovna flétnový soubor se kryje s tréningem zápasu..A on zápasem žije, protože je v něm dobrý..Sám od sebe posiluje doma na žíněnkách a na hrazdě na dětském hřišti - jako doplněk k tréningu..Ta výuka ZUŠ není zdarma, ale máme litovat peněz, když s tím za dva nebo tři roky skončí, jak bude mít vše náročnější, možná přejde na osmileté gymnázium nebo se dostane do výběrové sportovní třídy ve škole..Těžko předvídat, z tohoto hlediska to neberu..

Já Ti rozumím, máš šikovnou holčičku, má talent, chceš, aby ho využila, máte možnost jí dopřát různé aktivity, ale zároveň ji nechceš přetížit..To hledání „správné míry“ je opravdu těžké..Navíc na to neexistuje žádné objektivní měřítko platné pro všechny.

Ke koním chodíme taky, krmit a platím dětem nárazově vyhlídkové jízdy..Taky mi při té příležitosti říkají, že by se chtěli naučit jezdit a ve volném čase se třeba starat o koně..Ale KDY? Ten den není nafukovací..Ono je rozdíl mít volné odpoledne, jít na hřiště a vzít si tam to, na co má dítko momentálně chuť - kolo, brusle, lupu a krabičku na hmyz, létající talíř, bumerank..Něco jiného je ale mít cokoliv z toho zaplacené jako kurz, jako povinnost v určitém intervalu..To je už strukturovaný čas, to první se počítá do nestrukturovaného..Když nic nemáme, tak jsme taky většinu času venku, když počasí dovolí..Syn rád čte, někdy si s sebou bere i knížku..

Pokud chce, asi bych ji tam přihlásila, ale od září zredukovala. Držím pěsti, ať se rozhodneš správně :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
15.4.14 11:45
@terinka4444 píše:
teď jsem trošku nalomená s tím klavírem, ten by asi vypustila s přehledem :think: ale říkala jsem si, že teď dostane základy, ve třetí třídě může přejít na kytaru, to by si přála, umět takové to brnkání u ohně jako strejda. A fakt jí to jde, já jsem notaa nepolíbená, s ničím jí nemůžu pomoct, řeknu, že musí sama, že netuším, co to nota je a ona za dvě minuty hraje z not bez problémů :nevim: nevím, jestli to není škoda toho nechat. Mamka říká, že žádné dítě nehraje z počátku dobrovolně z lásky k hudbě :think:

můj kluk taky škemrá kytaru, ale zatím odolávám, nejsem přesvědčená, že to myslí vážně. Když jsem ho učila na klavír, tak nechtěl :cert: :mrgreen: já mu radši dopřeju ty sporty - v dnešní době je spíš zázrak, že se dítě chce hýbat, nejen sedět u pc..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10975
15.4.14 11:46

Já bych jí to dopřála. Je vlastně ještě malá a zkusit se toho má co nejvíc. Ono nikde není napsáno, že ji všechno bude bavit následující roky. Ať to zkusí a třeba zjistí, že je to velká dřina a zůstane u toho, co už zná a umí. Navíc to „natěšení“ tatínka jistě taky dělá své :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9950
15.4.14 11:47

Spíš bych se zaměřila na to co jí baví, v čem je dobrá a čeho by do budoucna mohla „využít“ :)
malou od tří taky dávám na x kroužků a s nástupem do školy to zredukujeme ctěla bych) na to co ji opravdu baví..pokud samo neprosadí svou :D
jinak pro dítě samo to nej, no, ale díky naší pracovní zatížení musíme zaúkolovat babičku..tak možná proto bych to i zredukovala, ať to zvládáme sami.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1283
15.4.14 11:49

8o 8o 8o to si teda rikam, kde na to bere tolik energie. Tenis bych zkusila, protoze kdyz se jedna o tak vychvalovanou trenerku, mohla by objevit talent a pak jej rozvinout- nasledne by se stejne par aktivit urcite muselo upozadit. A kdyz tolik zadoni, tak za vyzkouseni by to stat mohlo. Obecne si myslim, ze ji tohle nasazeni dlouho nevydrzi a casem si necha jenom par krouzku.
Sama mam male dite, takze zatim jen teoretickou predstavu o moznych akvititach, ale takhle bych ji nepretezovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová