Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jdu si pro názor, nějak se doma neshodneme. Mám dcera je prvňák, školu zvládá s přehledem levou zadní, včera na schůzkách jen pochvalné ódy, nemá sebemenší problém, zabere jí 15minut denně, k tomu 15minut klavír, její celodenní příprava. Takový úvod, abyste věděli, jak to chodí, žijeme krapet z města, nejsou tu děti jejího věku, jen jeden spolužák. Děti dokážu zajisti sem tam o víkendu. Naše dítě tančí v taneční skupině, tréninky pondělí a pátek, sem tam sobota soustředění nebo závody, tak jednou měsíčně, hudebka a plavání, rekreačně, bojí se vody, tak jen hodina týdně, dělá pokrok, už skočí šipku, význam to má, což si nemyslí můj muž. středa a neděle jsou zabukované pro koně, tréninky, jezdí od malinka. Takže v podstatě volno má jen ve čtvretek, má ráda družinu, zůstává tam do tří, chodí ven se spolužáky. A teď ten problém, škola otevírá miniklub tenisu. Mají bezvadnou trenérku, co sama hodně dobře hrála, trénovaná v USA, naučí, je vychvalovaná. A naše dítě a manžel vyšilují, že tenis jo, jo, jo. Výhodou je, že su jí vezme z družiny, hned po obědě, odtrénuje a vrátí do družiny. Takže ve dvě by byla hotová na další aktivity, současné by jí to nijak nenarušilo. Ale je to zase 2×týdně hodina, už nebude mít klid ani do těch dvou v družině, protože má 2×týdně hudebku z družiny, teď dvakrát-třikrát týdně tenis. Pak vyzvedávám a další aktivity. Mám obavu, že je toho moc. Jenže ona chce, prosí, škemrá, manžel chce, že až se naučí základy, budou spolu hrávat. A já jsem bezradná klidně jí to dopřeju, ale mám strach abych ji už fakt nepřetížila. Co vy, dali byste ještě i tenis?
Pokud by ji to bavilo a mela z toho pozitek, skolu zvladala, tak bych problem nevidela, ![]()
Proc nedala? Vzdyt skoncit s tim muze vzdycky..Nez aby dite bylo z toho smutne, ze to nemuze ani vyzkouset, vsechno se da skloubit…
Ty jo, ma toho docela dost.. Ale myslim si, ze uz je rozumna, dat ji tam, kdyz chce a ona sama by mela zjistit, jestli zvlada nebo ne.. Kdyz bude zvladat a chtit pokracovat, proc ne ![]()
Na jednu stranu se mi zdá, že toho má dost, ale když ji to baví. Co se zkusit dohodnout jen třeba na nějaké době několika měsíců na vyzkoušení a pak uvidíte, jestli je šťastná a zvládá a nebo s něčím přestanete?
Možná bych ubrala plavání a přidala tenis. Myslím, že na svůj věk toho má opravdu hodně.
Pokud sama tolik chce, dala bych ji aspoň na zkoušku. Vždyť to může zkusit na pololetí a v nejhorším nebude chodit dál.
Jinak tedy závidím akční dítě, moje dcery OBĚ nechtějí chodit NIKAM. Ve 4 letech měla mažoretky (jen takovu přípravku), po půl roce toho nechala. V 5 letech gymnastiku (opět jen taková přípravka 1 hodinka týdně), letos už nechtěla, že chce být po škole už jenom doma. Druhá dcera kroužek ještě neměla nikdy (má 4 roky). Peciválky jedny.
No mně se zda hodně už to co má teď… Ale musím podotknout že zatím mám malé děti a obecně jsem proti tomu, aby dítě mělo mnoho aktivit.
Nicméně bych to zkusila, když ona sama o to stojí, pokud bys viděla, že ji to uz příliš unavuje, tak zrušit.
Myslím, že kdyby byla přetížená, tak se to určitě někde odrazí. Pokud se to neodráží, tak bych jí tenis dopřála, a pokud toho na ní bude moc, sama si vybere, co chce vynechat.
Trochu bych to zredukovala, jestli ji nijak nebere plavání, tak bych ho vypustila a místo toho třeba ten tenis
Děti by se měly naučit i zabavit se samy, ne jen organizovanou zábavou. Umět i odpočívat, mít čas samy pro sebe… Mně osobně přijde pro prvňáka akorát tak ty dva koníčky…a i to může být pro nějaké dítě moc. Samozřejmě je to dítě od dítěte, ale jestli dobře počítám, bylo by to pět kroužků?? Uf ![]()
@Karleon píše:
Možná bych ubrala plavání a přidala tenis. Myslím, že na svůj věk toho má opravdu hodně.
plavání bych já nechtěla ubírat
to jí skutečně nezatíží, má ho jedno odpoledne, hodinu plavou a zbytek si hrajou na tobogánu a blbnou. A od září je obrovský pokrok, ona byla šílená, hysterka, jak jí cákla kapka na obličej, hysterie jak hrom, teď se potopí, vyloví puk, skočí šipku, splývá, prostě na naše dítě neuvěřitelný. A má ho ráda na plavání já bych si trvala. Koně jsou jasný, má svého, kdyby mohla žít ve stáji, žije ve stáji. A to tančení je bzvadná věc, co jí baví, jsou dobří, malá prťata a mají úspěch. Toho se nevzdá. No a teď ten tenis, manželovo sen a teď tou miniškolou by to šlo skloubit, tak jsou oba dost umanutí. Ale přesně, jako máma si říkám, že toho má dost.
@terinka4444 v klidu bych jí tam dala. POkud ji to baví, stíhá normální život, tak porč ne. Můj má každý den kroužek - prostě by se bez toho nudil. Já ho nenutím, když řekne, že někam jít nechce, nemusí. Ale on se vyloženě těší - teď je naštvaný, že mu odpadne zumba
takže za mě - klidně dej, když ji to nebude bavit nebo těšit, tak ji můžeš zase odhlásit, no ni
Ještě edit - můj kluk to samé v bleděmodrém - ve škole samé, je chytrý, prostě ho takové věci baví, domácí příprava 15 minut - nejdýl mu zabere chystání na další den
jeden kroužek má i o víkendech - turistický oddíl - chodí na výlety. A je šťastnej jak blecha, má moře zážitků atd..
@terinka4444 já bych ji dala, když chce a bude jí to bavit, proč ne. Jak bude starší, podle mě začne něco vynechávat a bude třídit, co ji baví.