Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Asi vás nepotěším, ale vyluxovala jsem si koleno (vyskočila mi čéška),přetrhlo mi to křížový vaz a rekonvalescence byla opravdu dlouhá. Bolesti úplně šílené, ortéza od třísla po kotník snad dva měsíce. Otoky taky obří. Následná rehabilitace také nebyla žádný med, protože jsem se bála recidivy a o tom, jak bolelo rozhýbávání, ani nemluvím. Je to už 10 let a koleno při změnách počasí bolí pořád. Tenkrát jsem chodila do školy, takže jsem byla doma po dobu nezbytně nutnou, ale teď, když dělám fyzicky náročnou práci, si neumím návrat představit dřív, než za dva tři měsíce.. ![]()
Měla jsem dvakrát. Úplná rekonvalescence a pevnost vazu se udává kolem 9-12 měsíce od operace. Doktor mi léčbu ukončil po cca 6-7 měsících, ale je to individuální.
Rehabilitace by ti měl napsat doktor, pooperační fyzio a RHB jsou v tomto případě mnohem důležitější, než samotná plastika.
Otok a bolest je hodně individuální, hodně tekutiny odvede po operaci drén. Já měla otok poměrně malý po každé operaci mi dělal punkci jen jednou. Koleno kompletně splasklo asi po 3 měsících.
Návrat je individuální podle toho, jaké děláš zaměstnání. Po první operaci jsem byla 4 týdny o berlích po druhé 8 týdnů, záleží i na přidružených poraněních, typu operace, který ti budou dělat atd. Nejlepší je se na vše zeptat a konzultovat s operatérem.
Ahoj holky,
Obnovuji téma.. přetrhla jsem si přední zkřížený vaz v koleni..lékař v Rakousku doporučuje operovat, upřímně, nechce se mi do toho.. vracíme se do ČR v pondělí takže půjdu určitě ještě na ortopedii k nám ale zajímá mě Váš názor - poprosím spíš holky kterym se to stalo nebo co mají zkušenost okolí - pokud jste do toho šly, učinily by jste tak znova nebo ne?
Byla jsem aktivní člověk který se sportu nikdy nebál, najednou mám strach i jít na kolo..ten pocit nestabilního kolene už nechci zažít ale hnít doma nemůžu..
Děkuji všem za odpovědi..
Skai
@Skaiqy ahoj, záleží asi na tobě a času na rozmyšlenou máš v podstatě kolik chceš, navíc čekačky na ortopedii v ČR tj kapitola sama o sobě… s přetrženým vazem se dá běžně fungovat, ale jestli máš velkou nestabilitu, tak se jí z mé zkušenosti jen tak nezbavíš a koleno vyskočí při první příležitosti. Taky záleží jaká jsou tvá očekávání, jestli jsi velký sportovec, jaké typy sportu atd.
Pokud by ses chystala na operaci, tak doporučuji koleno před ní co nejvíc posílit, vycvičit a mít plný rozsah pohybu bez otoků, návrat do normálního života bude potom mnohem snazší.
Hodně štěstí ![]()
Určitě bych šla na operaci. Já přední křížový vaz vůbec neměla. Po dvacítce jsem začala mít pocit nestabilního kolene, pocit jeho selhání. Tím se přišlo na to, že vaz nemám. Byla mi ihned doporučená operace, abych si neničila meniskus a další části v koleni. Ten vaz tam není pro srandue králíkům, ale má dost významnou úlohu.
Ze sportu můžu dělat všechno, jen squash mám důrazně nedoporučený a respektuju to.
Určitě operovat, zvláště pokud chceš žít aktivně. Nestabilita v koleně by ti pak mohla v tom koleně poškodit vše ostatní s docela velkou pravděpidobností. Samotný svaly to neudrží.
Já měla operaci tak 15 let zpátky. Rehabilitace dlouhá, ale hlavně proto, že jsem nohu později šetřila. Když jsem pak měla úraz na druhé noze, vše se vycvičilo extresně. Teď ani nevím, že jsem operaci měla. Hlavně si vyber dobrého a zlušeného lékaře. Já měla štěstí, že jsem měla operaci na soukromé klinice ve švýcarsku. Znám i holku, co je jí nechtělo čekat na termín u někoho zkušeného, ta pak problémy měla.
A jak píší holky výš - mě rehabilitaci naordinovali hned. Chodila jsem s tím cvičit 3× týdně před operací. Ať nestratíš svaly.
@Lucka Svobodová @Snorlaxik @Capelucia holky, moc děkuji za názory.. zvážim samozrejme všechny možnosti, kotník po baletu mám zanedbaný a nechci aby se stejná situace opakovala u kolene..rodina ale radi neoperovat tak má v tom člověk zmatek..
@Skaiqy určitě bych se poradila hlavně s nějakým zkušeným ortopedem, který ty křižáky dělá pravidelně a má s nimi zkušenost, na základě toho bych se rozhodovala (klidně s vícero). Rodinu bych z toho vynechala, měla jsem to doma podobně.
@Skaiqy píše: Více
Zalezi jak na tom jsi.
Ja mela totalni rupturu ACL + poniceny meniskus, otok jako blazen, dva měsíce doma (v koleni jsem mela i po 6ti týdnech krev). Pak me nutili to rozcvicit, tkaze jsem vse naposilovala, doktor nezájem.
Po pul roce jsem se na to vykašlala, nasla jinyho mudr, který me konecne poslal na magnetickou rezonanci a pak jsme se nechala operovat. Mela jsem tak velky problemy, ze mi koleno mi vypadavalo i kdyz brzdil autobus a ja stala. Naplanovani operace uz slo uz rychle (objednani za 14 dni, soukroma klinika). Diky tomu, ze jsem relativně mlada a a sportovec se vse hojilo dobre.
Nejaky mensi omezeni mam, ale uplne minimalni. Jako jasne, nebude to jako driv, ale vzhledem. k tomu, ze jsem schopna behat i se za to koleno veset celou vahou (delam aerial hoop a pole dance), tak v celku dobry.
Příspěvek upraven 31.03.24 v 18:43
Docitam ze jsi aktivní yportovec. To bych do toho urcite sla, pokud nrmas nejakou zacinajici artrozu.
Ja po tom rozcviceni (pred operací) mela peoblem i s kolem. Proste jsme si neverila, ze kdyz treba prodce zastavim a sesednu, tak nespadnu.
Dobry ortoped s tebou probere i průběh operace. Ja mam nahradu ze smotane slachy, ze zadni casti stehna. Zenam se to doporučuje vic nez nahrada pomoci vazu zpod cesky. Pry je ale min pevna, urpimne, za me dobry, dezi to, lepsi nez riskovat luxaci cesky a nemoznost si kleknout.
Mela jsem nějakou dobu svalovou disbalanci, to telo to citi (napriklad udelam na jednu stranu v pohode provaz 😜), ale vse v pořádku. Navic ty sdouby ktere pouzivaji, ndjsou z titanu, ale. premeni se v kost, takze taky super.
@Lucka Svobodová píše: Více
Děkuji za odpověď, u nás v rodině tím že je prevažná většina sportovců tak každý radi „neoperovat“.. ja sama jsem zmatená jak lesni včela protože jsem neřešila kotník a dopadlo to tak že jsem kvůli tomu musela skončit z baletem což pro mě bylo extrémně zdrcující protože to byla jediná věc co mě v životě těšila..
Říkala jsem si že klidně pojedu až na druhý konec republiky za nějakým dobrým ortopedem..je mi to fuk, stačí když mi to dají do pořádku a já se přestanu bát vůbec chodit..
@andrasteia píše: Více
No, aktivní..jak se to vezme.. vrcholově sport nedělám, ale ráda chodím do fitka, se psem na túru, se synem venkovní aktivity (kopat, házet atd).. nesnáším sedět na zadku protože pak mám přetlak energie a jsem naprosto otřesný člověk na život..
Syn má teď tři roky, poznávat svět atd je pro něj stěžejní ale samozřejmě k čemu mu bude matka která by nebyla schopna s ním nic dělat..
Wau, poole dance - obdivuji! To je úžasná věc..já právě dělala balet a urvala jsem si vše v kotníku co šlo, plus zánártní kůstky a MUDr se na to vyflakl.. doteď si to vyčítam..a stejnou chybu nechci udělat u kolene..jasně, na balet jsem už stará a „tlustá“ ale..
Taky jsem uvažovala o tom co píšeš.. prostě to celé komplet „zrekonstruovat“ a pak bych bad už měla klid..
@Skaiqy pokud jsi na tom tak, že se bojíš chodit, tak najdi ortopeda, fyzio, rehabky a běž do toho, spousta profi sportovců má dělaný křižák od lyžářů přes fotbalisty až po bojový sporty a rozhodně to pro ně neznamenalo konec kariéry. Je to chvilku opruz, ale nic co by se nedalo zvládnout a v dnešní době to není nějaký raritní zákrok.
@Skaiqy ta operace je v pohodě. Fakt se není čeho bát
. Vem jenom, kolik fotbalistů zá ACLy zoperované a po pár měsících trénují dál.
Ahoj měl tu někdo pretrzeny/natržený zkřížený vaz?
Jaká je rekonvalescence?
Délka léčby?
Jsou pak i rehabilitace?
Otok a bolest je jak dlouho??
Za jak dlouho je možný návrat do práce?
Děkuji mooc