Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj, chtěla bych se zeptat - na krabici od UM Nenatalu píšou, že pro přípravu se má použít převařená kojenecká voda, ale smí se převařit jen jednou. Dávku máme pouze z 60 ml 8× denně a do naší konvice musím dávat minimálně půl litru vody, aby se nespálila. Jediné, co mi napadlo převařit a nalít do termosky. Je to možné? Jak dlouho vodu z termosky můžu používat pro přípravu UM?
A co převařit, nalít zpět do PET a pak jen ohřívat ve vodní lázni?
Jinak já kojeneckou vodu nepřevařuji, i to na ní píšou, že se nemusí…
Já si ze začátku nalejvala kojo vodu po troškách do malýho kastrůlku, kterej jsem používala jen na to. Takže jsem převařila fakt třeba jen dvě deci nebo ani to ne… ale já teda začala s UM až ve čtyřech měsících a jen večer, protože už nestačilo moje mlíko. Ale tak převařit tu trošku vody fakt zabere chviličku, je to hned. Ale přiznám se, že jsem to dělala jen krátkou dobu, pak už jsem nepřevařovala, jen ohřívala v mikrovlnce ve flašce a od cca sedmi měsíců už nedávám ani kojo vodu a převařuju kohoutkovou pražskou. A to už teda stylem večer převařit, udělat kaši a pak na noc přihrát na 60 stupňů (máme konvici, co to umí, jinak bych to těžko odhadla) a následně nalejt do termosky a ráno z toho udělat mlíčko. Přes den už UM nepijem, jogurtujem, mladej mlíko odmítá.
Jenom píšu víc možností z vlastní zkušenosti, snad ti to k něčemu bude a něco vybereš ![]()
Kajiszek, teda já jsem ale idiot
… díky za radu s kastrůlkem
Nevím, proč všecno cpu do konvice, když v hrnci to jde taky a v malém množství ![]()
jí si dala převařenou do skleněný zavařoivačky do ledničky a ohřívala v MV. Převařovala jsem do 6 měsíce.
Já jsem převařila normálně na celý den a nechala stát venku
![]()
Kojo vodu jsem používala donedávna (asi jsem na to blázen) a nebo možná jen tak ze zvyku. Teď už jsem to zrušila. Ale na pití převařuju dál. ![]()
Panuška píše:
Já jsem převařila normálně na celý den a nechala stát venku![]()
Kojo vodu jsem používala donedávna (asi jsem na to blázen) a nebo možná jen tak ze zvyku. Teď už jsem to zrušila. Ale na pití převařuju dál.
Já taky převařila větší množství a pak jen v malém plecháčku ohřála potřebné množství na dávku.
Tak já ohřeju v konvici vodu asi na půl dne, nechám schládnout, naleju do termosky. Pak už jenom každé pití ohřeju v ohřívačce na láhve.
Tak já konvici neřešila, dala jsem do ní jen opravdu maloučko a normálně převařila, nikdy se jí nic nestalo. Co zbylo z převaření jsem dala do ledničky a použila na ředění s horkou převařenou vodou na požadovanou teplotu. Nemusela jsem schlazovat, prostě jsem to dala asi 2:1 studená:horký a hned podávala.
tak nevím jestli to nedělám blbě, ale já si vždycky převařím vodu v konvici, tak na dvě dávky a pak si to v tý koncici zase ohřeju, jako že tam tu vodu nechám stát?