Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky holky, potřebovala bych poradit ohledně převedení rodičovské přispěvku na manžela. Pobírám rodičovská přispěvek na dceru neměla jsem nárok na mateřskou jelikož jsem byla studentka a něměla jsem odpracovaný rok. Snažíme se o druhé mimi a tak jsem chtěla poradit jestli nějaká z vás nemá skušenosti stím jak se to děla a hlavně mě zajíma jestli manžel bude muset ukončit pracovní poměr i když hned převede mateřskou kterou mu uznají na mě. Moc děkuju za rady
Ahoj, tak takovýchto diskuzí je tu spoustu, nedávno tady jedna mamina přímo popisovala jak se to dělá, tak zkus pohledat. Jinak pracovní poměr fakt ukončovat nemusí, je to blbost.
taky už jsem po tom pídila, nemám sice takové praktiky ráda, ale co provedli s tou 4-ketou variantou se mi fakt už vůbec nelíbí a jednak si nemůžu dovolit být tak dluho na takové almužně a jednak ani tak dlouho být doma nechci.Pokud si tedy najdu práci, to už je věc jiná.
Ale taky jsem našla v nějaké starší diskuzi holčinu, která mi to pěkně vysvětlila a pak jsem se ptala i na sociálce, je tam příjemná paní a ta mi akorát říkala, že ti po Novém roce bude nějak zpřísněné, že teĎ stačilo tam toho tatínak opravdu jen fiktivně napsat, ale teď asi opravdu nějakou dobu bude muset být doma a když jsem se jí ptala, jak dlouho dobu, tak pokrčila rameny, že to asi bude záležet, jak se domluví v práci s účetní. Oni sami ještě totiž pořádně nic neví.
Ale rozhodně nemusí manžel ukončovat pracovní poměr, jak tě to napadlo? Ty přece (pokud teda pracuješ) taky neukončuješ pracovní poměr, protože jdeš na mateřskou.
Mně bylo řečeno, že po porodu normálně já nastoupím na šest neděl na rodičovskou, pak nastoupí manžel na mateřskou a hned si ji i převede na rodičovskou s výběrem varianty (to teda akorát nevím, o jaké časy se tam bude jednat) no a pak to zase převede na tebe. A dá se to prý udělat všechno najednou, že nemusíte na tu sociálku jezdit pořád. Teda asi určitě bude záležet na ochotě úřednice.Jo a akorát při tom přebírání mateřské manželem podepíšete, že souhlasíš s tím, aby o dítě pečoval tatínek.Prý to není tak strašně složité, jak to vypadá.
moc děkuji s tím ukončením pracovního poměru jsem to špatně napsala, myslela jsem to tak jestli po převedení rodičovského příspěvku na kterém by byl 1 den jak je všude psane že to jde a potom se mu to změní na meteřskou na které musí být jeden měsíc tak jestli ten měsíc co bude na mateřské může normálně pracovat protože pokud ne to by znamenalo že ten jeden měsíc bude jakoby bez platu.
nebude bez platu, bude mít tu rodičovskou. NApřed jde na mateřskou, pak na rodičovskou. Napsala jsi to opačně, tak jen upřesňuju, ať máš jasno
Pokud chce při tom pracovat, to už je vlastně „načerno“ a záleží, jak se domluví se zaměstnavatelem, ale už to samozřejmě nesmíte nikde říkat
u nás se s tím taky počítá a myslím, že s ním zaměstnavatel velmi rád domluví, aby pracoval normálně dál. Ale já bych se na něj nejradši vyprdla, když jim neplatí a mně by rozhodně víc pomohlo, kdyby byl s náma nějakou dobu doma, páč prvorozený je hodně náročné dítko a někdy jsem z něj unavená, jako bych už ty dvě měla. Ale to už je vedlejší.
NA co jsi se ptala-mělo by to jít, ale nikde neříkat a záleží na domluvě ![]()
aha tak už to chápu, no ale to jen na prd protože přece jen s mateřské se vyžít nedá. tak moc děkuju
no nevím, kolik tvůj chlap vydělává, mateřská se počítá nějak z platu, ale já jsem plat vysoký neměla a mateřskou jsem měla slušnou. vyšlo mi to líp, než když jsem chodila do práce, páč to jsem ještě skoro dva tisíce projela a takhle už jsem byla doma a měla jen asi o tisícovku míň, než byl plat. Tak měsíc se to přežít dá. NAvíc tu mateřskou může asi fakt jen jen nějaký ten den a hned si píše ten rodičák, ale na tom asi bude po novu muset nějakou tu dobu být, co se teda domluví s tou účetní. Třeba ten měsíc.Zas to musíš brát tak, že vám to zachrání ty peníze, o které byste přišli při té 4-leté variantě.
no to jo jenže manžel vydělává 28tis. takže by jsme přišli o moc peněz
můj vydělává taky něco přes dvacet-tal to si musíš spočítat,co chceš-buď jeden měsíc přijít o část jeho výplaty nebo od deseti měsíců do čtyř let dítěte být s 3800,–. A nebude moct chodit přitom do té práce?
no to já totiž nevím, ale zítra se pujde zeptat on dělá na šachtě vís takže vůbec netuším. A jaktože o část vypláty o celou né když bude jeden den mít mateřskou a potom musí aspon měsíc zůstat na rodičovské Nnebo stačí jen pár dnů?
toš já myslela jako že nějaká část bude ten rodičák, příp. mateřská. Takže jako nebudete uplně bez peněz, jen to bude nižší částka. No to si taky neumím představit, jestli to na šachtě pujde, záleží na majiteli…můj jezdí s bagrem u soukromé firmy a je oblíbeným pracovníkem, páč on je takový punťa pečlivý, takže si svou práci dělá pořádně. TAkže šéf bude jedině rád, když mu tam zůstane, tak u nás to snad nebude problém. Hodně štěstí teda. Já jsem zatím poprosila svou kamarádku-účetní, aby mi pak zjistila, jak to teda po tom Novém roce bude zpřísněné nebo nebude nebo co teda…tak uvidím, co mi pak dá vědět.
tak včera se manžel na to ptal v práci a učetní mu sdělila že už tam jeden chlap takhle byl a vyřizoval si to samé stačí když tam nastoupi sobotu a něděli na ten rodičák. Takže zítra jdeme na socilku a dozvíme se co a jak a můžu se zeptat ty už to máš udělané nebo teprve to budete dělat???
no vidíš ![]()
já mám termín až v únoru, takže nás to teprve čeká. Proto jsem psala, že jsem zatím pověřila tu kamošku-účetní, aby mi to zjistila, páč na sociálce mi řekla, že to bude trochu zpřísněné po tom Novém roce, že teď to stačilo jen fiktivně tam toho chlapa napsat na nějaký ten den, ale pak že opravdu nějakou tu dobu doma bude muset být. A manža mají v práci takovou účetní, že ta furt nic neví, proto jsem pověřila tu mou kamošku.