Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ja prave nechapu proc mi kazdy dr rekne neco jineho, nekdo rika ze at na mamigraf nelezu do 45 a nejdo ze uz od 40 je cas nikoho v anamneze nemam nevim co si o tom myslet
Ahoj, jsem o čtyři roky mladší než Ty. Na sonu jsem byla jednou před cca deseti lety. Zrovna teď se chystám podruhé. O mamografu do budoucna neuvažuji vůbec.
@vjerunqa no ale co je vlastne lepsi? Moc tam nechodit? Clovek se tam boji jit i nejit, nekde pisi ze mamograf je skodlivy a nekdy muze i neco vyvolat
Je mi 26 a na sono chodim cca 10 let, kazdej rok. Mam bulky v prsu, tukovy. Pry je to v mladych prsou bezny, nijak se to neresi, jen hlida. Doktorka mi rikala, ze neni uplne nutny tam kazdy rok byt, nezvetsuje se to, nijak nemeni, ale ze v ramci prevence to budeme hlidat takhle. Tak chodim.
Já chodím na sono od 24let. Což je rok a půl. Mám tam taky nalez. Takže teď jdu po půl roce. Popravdě ho při samovyšetření nenajdu kvůli bohaté prsní žláze. A to mi v jednom místě ta bulka narostla. Zatím jsem teda pouze sledována na UZ. Po 45roce se chodí na MMG. Já bych na něj šla. Jednou za dva roky to není žádná hrůza to záření a je fakt schopen objevit jiné věci než UZ. Takže za mě určitě je prevence důležitá. Hlavně CA prsu se dá většinou dobře a úspěšně léčit. Je škoda na ni umřít.
@Lili Je to na každém. Jak jsem psala, já chodit nebudu. Důvodů je víc. Třeba ten, že ionizující záření může vyvolat rakovinu. Nebo, že je více než vysoké procento falešně pozitivních výsledků.
@vjerunqa promiň, ale z práce vím, že pokuď už na UZ nebo MMg posílají na biopsii spíš ten výsledek není pozitivní. Ale je fakt, že oni už dle UZ a MMg jsou schopni říct skoro jistě jaký bude výsledek biopsie (ale je jaký to je typ nádoru, takže biopsie je děsně moc důležitá). Takže fakt ta prevence u prsou má smysl. Bohužel je toho fakt dnes moc a u mladých ročníků. Jo to, že mě třeba hlídají tu nejspíš rostoucí cystu je něco jiného. Dr. už dle vzhledu na UZ je v klidu. Sama tvrdí, že to není zhoubné, ale jelikož se zvětšila je třeba to hlídat.
@anavi13 pokud posilaji na biopsii tak vysledek nikdy neni pozitivni? A co bys radila me? Chodim spoustu let na sono a od 40 mi mluvi nektery doktor o mamografu nekdo nedoporucuje az pry mam jit v 45
@anavi13 Já zas četla, že „riziko, že při deseti vyšetřeních na mamografu budete mít nepravdivý pozitivní výsledek, je neuvěřitelných 58 až 77 procent“ ![]()
Souhlasím, že prevence je důležitá. Mamografické vyšetření má však pro mne více negativ než pozitiv.
@Lili Když už mamograf, tak nejdříve v těch 45 letech. Dříve by Tě tam lékař vůbec posílat neměl ![]()
@vjerunqa píše:
@Lili Když už mamograf, tak nejdříve v těch 45 letech. Dříve by Tě tam lékař vůbec posílat neměl
A proč až po 45? To jako že jsou prsa již dostatečně povadlá, aby se dala skřípnout do toho „lisu“? Nebo jaký to má důvod?
@mgdln
Řekla bych, že čím dříve s mamo začneš, tím je vyšší riziko, že si zářením nádor vypěstuješ.
@Lili záleží proč chtějí MMg dříve. Jestli tam máš nějaké cysty? Jinak to fakt stačí od 45 let. Ale pokuď ti ho doporučuji kvůli nálezu v prsu tak bych šla. Ono se tam fakt ukáže i něco jiného než na Uz. @vjerunqa jj jestli to myslíš takto tak to jo. Je to prevence. Ale ten záchyt je fakt velký a fakt objeví i pidi nádory… jasně chápu strach z záření. ale zase pokuď jdeš na rentgen ať už jakýkoliv jednou za dva roky tak bych se nebála. Spíš to má ty pozitiva v tomto případě. V přírodě toho přirozeného stejného záření je mnohem víc. Je to prostě trochu panika kolem rentgenu. Jo třeba kdybych měla třikrát nějaký rengen během roku třeba ruky, nohy. Tak si ten MMG o rok odložím.
Vzhledem k anamnéze (opakovaná IVF) chodím na sono ročně, teď je situace stabilní, takže říkají, že stačí co dva roky. Mám jeden docela velký fibroadenom a samovyšetřením ho nenahmatám, jak je uložený, takže samovyšetření beru jako dobrou a důležitou věc, ale bohužel ne všespásnou. Teď mi doporučili jednorázově mamograf, že to zas ukáže jinak, pak se vrátit k ultrazvukům. Je mi 38.