Prevence rakoviny

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
3140
13.2.12 10:34

prevence rakoviny

Ahoj, chtěla bych se zeptat, třeba budete některá vědět. Ohledně rakoviny se pořád mluví o prevenci…ale co konkrétně to je? Co všechno si člověk může nechávat pravidelně kontrolovat, kde a za kolik? Vím o vyšetření prsou, které stojí pár stovek, prevence rakoviny kůže je občasná kontrola pih…ale jinak? Co čípek, ten by měla kontrolovat gynekoložka při pravidelných prohlídkách? Jakým vyšetřením? A ostatní orgány? Když přijdu k obvoďákovi na kontrolu, pozná něco z krve a z moči? Nebo je ještě nějaké další vyšetření, které by si člověk mohl vyžádat? (třeba i placené) Díky za reakce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14535
13.2.12 10:44

Tak třeba si můžeš koupit „psaníčka“ neboli hemokult na vyšetření přítomnosti krve ve stolici. Stojí to asi 200Kč a po 50 roce věku se dává zdrama. Zachytit se tím dá třeba rakovina v tlustém střevě. Čípek by měla kontrolovat gynekoložka.
Hlasvně nepodceňovat pravidelné bolesti či potíže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
833
13.2.12 10:51

A za vyšetření prsou se nemusí platit, jako mladá máš nárok každý 2 roky na ultrazvuk prsou zdarma. Mě na to normálně doktorka posílá, ale vím, že někteří doktoři na to dlabou! :pocitac: … Čípek se kontroluje při cytologii a pak ty obálky jak píše Terrad.. Jinak z běžného odběru se toho moc asi nezjistí, ale třeba leukémie by se dala poznat z krevního obrazu :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
13.2.12 11:26

Ahoj. Jakou máš ZP? Já mám OZP a na stránkách to mají vypsáno .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8814
13.2.12 11:28

Nektere rakoviny jsou treba zvysenou sedimentaci atd, ale to je silene hledani, protoze to taky muze byt neco uplne jineho.
Kontroluj si prsa, hlidej kontroli na gynde a potom je to spis prevence jako nekur, nepij moc alkoholu, jez zdrave, pouzivej krem na opalovani, nejez moc grilovanych jidel atd.
A hlidej si svoje telo, kdyz se ti bude zdat neco jinak tak jdi k Dr.
A hlavne nad tim moc nepremyslej nebo se zblaznis:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
833
13.2.12 11:40
hkac píše:
Ahoj. Jakou máš ZP? Já mám OZP a na stránkách to mají vypsáno .

Já mam vzp a ta to hradí, nikdy jsem nic neplatila! Je mi 31 a chodím na to už asi od 23 let…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
13.2.12 11:44
PitbulLenka píše:
hkac píše:
Ahoj. Jakou máš ZP? Já mám OZP a na stránkách to mají vypsáno .
Já mam vzp a ta to hradí, nikdy jsem nic neplatila! Je mi 31 a chodím na to už asi od 23 let…

Já chodím na kontrolu na mamologii a taky jsem nic neplatila (krom 30Kč v poslední době) ;) . Ale ten odkaz jsem dala proto, že jsou tam vypsané možnosti, co všechno lze vyšetřit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4880
13.2.12 16:37
me2dova píše:
Ahoj, chtěla bych se zeptat, třeba budete některá vědět. Ohledně rakoviny se pořád mluví o prevenci…ale co konkrétně to je? Co všechno si člověk může nechávat pravidelně kontrolovat, kde a za kolik? Vím o vyšetření prsou, které stojí pár stovek, prevence rakoviny kůže je občasná kontrola pih…ale jinak? Co čípek, ten by měla kontrolovat gynekoložka při pravidelných prohlídkách? Jakým vyšetřením? A ostatní orgány? Když přijdu k obvoďákovi na kontrolu, pozná něco z krve a z moči? Nebo je ještě nějaké další vyšetření, které by si člověk mohl vyžádat? (třeba i placené) Díky za reakce

U obvoďáka máš nárok na preventivku jednou za rok (neplatí se poplatek 30 kč)…tzn. moč + odběr krve, kde se zaškrtne, co z té krve chcete nechat vyšetřit..cholesterol, cukr, štítnou žlázu, krvinky, srážlivost..atd atd.

Vyšetření prsou se může dělat i na gynekologii, ale to nevím, zda něco stojí, a jak psaly holky, tak na gyndě se kontroluje čípek jednou nebo 2kát za rok a posílá se na cytologii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270
29.5.14 17:52

Tak jako prevenci vidím vyvarovat se karcenogenům, tj, na sluníčko s ochranným faktorem a pak bych se zaměřila hodně na stravu, používala bych ochranné pomůcky při práci s chemikáliemi, nekouřila bych…
A co se týká vnitřních orgánů - pravidelné preventivní prohlídky.
Preventivně se krev na onkomarkery nenabírá, ale pokud se bude v těle něco dít, tak nebude třeba krevní obraz v normě a začne se pátrat, čím to je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.5.19 00:34

Ahoj, dovolím si obnovit diskuzi. Teta zemřela na rakovinu prsu, jeden děda na rakovinu prostaty, druhý děda má po prodělané rakovine tlustého streva vývod, máma čerstvě po operaci, kde ji brali nador z vaječníku. Naštěstí,,jen" pt1a a bude ok. V naší po generace nezdravě žijící rodině je cholesterol, cukrovka, vysoký krevní tlak a nadváha smutný standard.

Pokud jde o mě,,,černou ovci" rodiny - hlídám si složení a původ potravin, ovoce a zeleninu si vypestuji sama na políčku, neopaluji se a celkově se nerada slunim, jsem abstinent, nekouřím, hlídám si váhu, prcek je kojeny pres rok a antikoncepci neberu.

Sice rakovina dědičná jako taková asi není, ale věřím, že dědím jisté dispozice. Mám pocit, ze u mě není otázka jestli rakovinu dostanu, ale kdy.

Na pravidelné preventivní kontroly chodím, zvažujeme s mámou návštěvu genetického centra. Popř. bych si ráda nechala po druhém dítěti odstranit spodek.

Jaké jiné vyšetření bych si mohla nechat udělat? Kam zajít? Treba někdo víte o nejaké nové možnosti :)

Asi zním paranoidně, ale mám doma svůj přes rok starý malinkatý uzlíček lásky a nerada bych, aby mě viděla v takových stavech, jako videla já umírat mnoho členů své rodiny. Je to šílené

• Citovat
  • Upravit
53518
6.5.19 05:05
@Anonymní píše:
Ahoj, dovolím si obnovit diskuzi. Teta zemřela na rakovinu prsu, jeden děda na rakovinu prostaty, druhý děda má po prodělané rakovine tlustého streva vývod, máma čerstvě po operaci, kde ji brali nador z vaječníku. Naštěstí,,jen" pt1a a bude ok. V naší po generace nezdravě žijící rodině je cholesterol, cukrovka, vysoký krevní tlak a nadváha smutný standard.

Pokud jde o mě,,,černou ovci" rodiny - hlídám si složení a původ potravin, ovoce a zeleninu si vypestuji sama na políčku, neopaluji se a celkově se nerada slunim, jsem abstinent, nekouřím, hlídám si váhu, prcek je kojeny pres rok a antikoncepci neberu.

Sice rakovina dědičná jako taková asi není, ale věřím, že dědím jisté dispozice. Mám pocit, ze u mě není otázka jestli rakovinu dostanu, ale kdy.

Na pravidelné preventivní kontroly chodím, zvažujeme s mámou návštěvu genetického centra. Popř. bych si ráda nechala po druhém dítěti odstranit spodek.

Jaké jiné vyšetření bych si mohla nechat udělat? Kam zajít? Treba někdo víte o nejaké nové možnosti :)

Asi zním paranoidně, ale mám doma svůj přes rok starý malinkatý uzlíček lásky a nerada bych, aby mě viděla v takových stavech, jako videla já umírat mnoho členů své rodiny. Je to šílené

Na prevenci chodíš, stravuješ se snad zdravě, držíš si váhu. Máš dobrý základ. Na čem bych zapracovala, je tvůj strach z této nemoci. Bát se dopředu nemá moc cenu. Máš určitě větší naděje na vyléčení, než měli tví předkové. Lékařská věda pokročila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
339
6.5.19 05:43

Mám kolem sebe lidi co žili zdravě (sportovali, spekačky na ohni pro ně bylo sproste slovo, na prevenci chodili, nepili a nekourili ) a stejně tu mrchu dostali. To neovlivnis buď a nebo. Dle doktorů tam hraje velkou roli psychika a dědičnost. Ale u dědičnosti se spíš dává pozor v tom případě kdy lidi onemocněli jako mladší ročníky. Nemyslím si že se to nějak zvlášť stahuje na babičky a dědy. Příklad můj kamarád umřel v 25 letech sportovec jak hrom, žil zdravě bohužel to měl v sobě po své mamince která mu umřela ve 45 na rakovinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48
6.5.19 07:47

Zdrave stravovani, sport a dusevni pohoda jsou urcite dobre, ale u rakoviny bych rekla ze je dulezite vcasne odhaleni (alespon v nekterych pripadech se pak da neco delat). Napr. u rakoviny tl. streva muzes pozadat praktickeho lekare o vysetreni (dostanes sadu, do ktere lapis kousek stolice a doneses to na rozbor, od urciteho veku hrazeno). Rakovina prsu zase mamograf a samovysetreni… mozna v tomhle by mel nekdo tipy na dalsi moznosti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76182
6.5.19 08:13

Nevím, kde bydlíš, v Brně v onkologickém centru na Žlutém kopci se dá objednat nějaké komplexní vyšetření, před lety to stálo Kč 6000,–- a myslím, že to trvá 2 dny
ale nevím, jestli to pořád nabízí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3594
6.5.19 17:03

Dle mne nepotřebuješ vyšetření. Potřebuješ se zbavit strachu a stresu z toho, kdy „to“ přijde ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová