Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ženský, je pravda, že do porodu musí mít maminka potvrzené preventivky od zubaře a obvoďáka v těhu průkazce? Já jřem totiž slyšela, že je to povinnost mít ty razítka.
@crazymisha a copak se asi stane, když je mít nebudeš? Zastaví ti porod do doby, než si doktory oběhneš? ![]()
Dřív ti mohli bez těch prohlídek přišít zanedbání péče v těhotenství a nepřiznat mateřskou, ale to už se dnes nepraktikuje.
nicméně myslím že by to maminka měla dodržet. k zubaři se stejně má chodit 1× za půl roku, což na to těhotenství vyjde 2×. já byla v začátku a pak ke konci abych hned nemusela s miminem a obvoďák by ti měl natočit ekg, což si taky myslím, že není od věci vědět, že hercna porod vydrží ![]()
Povinného není nic. Pravda, u prvního mě gynekolog žádal, abych si pro ty razítka došla, že v porodnici pak někdy prudí. Realita byla taková, že razítka v porodnici nikoho nezajímala. Teď u druhého mám jinou gyndařku a o nějakém razítku od zubaře nebo obvoďáka a natočení EKG nepadlo ani slovo. Zubaře už mám za sebou - stříhali mi dáseň kvůli rostoucí osmičce někdy kolem 12tt. a podruhé mám prevenci v červnu, ale k obvoďákovi tentokrát nejdu.
No nevím, jak moc dřív, ale za demokracie určitě ne. Dokud je dítě v těle matky, tak jde o plod, který nemá nějaká práva. Tudíž ani nejde říct, že je zanedbáván.
U prvního syna byla „prohlídka“ u obvoďačky fakt fraška, naopak nazubní jsem docházela na hygienu a razítko neměla ani jedno, přitom mi o zuby pečoval doktor i zubní hygienistka. Ještě je tam tusím kolonka na plicní. A za mojí maminky byla kolonka i na psychologickou profylaxi ![]()
U obvoďáka jsem byla, u zubaře ne, trochu měli kecy, ale ty jsem odbyla a hotovo ( z důvodu stěhování jsem prostě zubaře neměla)
Správně bys tam měla zajít. nárok na zubaře je dokonce 3×, v každém trimestru. ale popravdě - nikdo Tě nemůže nutit chodit ani na gyndu
Je to takové to „povinně nepovinné“, donutit tě k tomu nemůžou, ale zároveň může gyndař nebo případně v porodnici někdo prudit (v extrémním případě ti to můžou třeba napsat do zprávy z porodu pro pediatra a může se to s tebou táhnout, jakože jsi „alternativní“ a/nebo nezodpovědná).
Já třeba měla razítko z plicního, interny a zubaře.
Plicní, páč jsem slabý astmatik, internu, páč sem měla vyšší tlak a zubař krom jiného páč mi léčila několik kazů…u obvoďáka sem si pro razítko ani nebyla, doktorka to nevyžadovala.
@Gladys když mě čekala moje máma. takže už to nějaký pátek je
ale jen že ten mýtus občas někde zaslechnu
Obvoďáka už mám sfouknutýho, ale chybí mi ještě ten zubař a tam se strašně bojím, páč už teď vím že mi tam zapggp něco najde. Ne že by mě něco bolelo, ale o kazech vím. A jsem děsná posera…
Moje gyndr. po mně nechtěla vůbec nic, k zubaři chodím pravidelně, tak jsem jim tam průkazku podstrčila při preventivce, ale nikoho to nezajímalo. Na plicním jsem už vůbec nebyla, to snad už se ani nedělá. A neměla jsem ani jednou ani interní vyšetření, u prvního jsem se cíleně gyndr. ptala a ona mi řekla, že už se posílají jen ženy s nějakou zavedenou diagnozou (např. astmatičky na plicní, cukrářky na diabetologii apod.). U prvního porodu nikdo neřekl ani ň, druhý byla plánovaná sekce a to se mě dr. na příjmu ptala, zda mám interní vyš. a divila se, že ne (a řekla, že mi ho doplní na oddělení po přijetí, ale do večera za mnou nikdo nepřišel
). Takže ve výsledku mám za sebou 2 operační porody a v životě jsem neměla ekg.
@tamata tak to je zajímavé. mě to připomněli v porodnice na kontrole někdy kolem 36tt, ale že mi to ekg klidně natočí tam…
já byla u doktorky v 6. měsíci, protože jsem měla angínu a měla jsem tam cestu. teď půjdu tak nějak až bude cesta kolem
ale pro svůj klid se nechám vyšetřit
@crazymisha píše:
Obvoďáka už mám sfouknutýho, ale chybí mi ještě ten zubař a tam se strašně bojím, páč už teď vím že mi tam zapggp něco najde. Ne že by mě něco bolelo, ale o kazech vím. A jsem děsná posera…
tak to bych ty kazy asi pořešila. je to zánět a může tebe i miminko negativně ovlivňovat ![]()