Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím všechny..Tak dnes jsem byla poprvé u doktora a jsem 6+3, srdíčko nám ještě nepulzuje..Ale příští týden se jdeme podívat za pány doktory opět a už se dozvíme více(snad bude i ). Však dnes jsem se dozvěděla, že mám uterus bicornis (dvojitou dělohu).Popravdě mě to docela znepokojilo. Ihned jsem si něco vyhledala a zjistila jsem, že nás je mnoho..Však těhotenství u takových to žen je prý rizikovější. Tak jsem se chtěla zeptat, jestli s tím také nemáte někdo zkušenosti? Prý je větší pravděpodobnost nedonošení a nebo porod císařem..?
@LenaFa gratuluji k tehotenstvi, ja mam taky uterus bicornis ale u mne to pry znamena ze mam tu dělohu dvourohou, jakoby srdcovitého tvaru, v lednu se nam narodila holcicka, sla ven cisarem ale k nemu bylo vic duvodu, mam za sebou 4 tehotenstvi a vsechny skoncili potratem v rozmezi 6-12tt. jedno tehotenstvi se ukončovalo az ve 26tt. pro VVV plodu a ted při 5 tehotenstvi mi doktor sam řekl ze to vidi na cisare aby se pry děloha nejak netrhla když ma na sobe tolik zasahu po revizích, ale neboj u tebe to tak byt nemusi a srdicko nam naskočilo v 7+1tt
Děkuji za komentář..A k narození holčičky veliká gratulace! ![]()
A pan doktor taky mluvil něco o srdcovém tvaru, ale že je děloha přepažena, takže jakoby dvě..Moc tomu nerozumím.
Teda lituji, že jsi musela podstoupit tolik těhotenství a bez úspěchu, asi to bylo těžké období. Ale taky jsem právě četla, že to nedonošení se stává díky tomuto typu dělohy..Hlavní je, že už máte doma tu malinkou a zdravou holčičku…však osobně si popravdě přeji porod přirozenou cestou. Ale když je po všem, drží toho drobečka, tak to asi člověk neřeší..Ještě jednou děkuji
@LenaFa u mne u toho prvního tehotenstvi taky měli podezreni ze mam dělohu prepazenou a pak me poslali na laparoskopii a hysteroskopii a zjistilo se ze tam zadna přepážka není, z ultrazvuku se to spatne poznava, tobe delali jen utz.?jinak Terezka byla donosena rodila jsem ve 40+1tt. nechtělo se ji ven kdyby se to nechavalo na prirozeny porod asi by tam vydržela dyl
Jejda, ta si dala na čas
..byla jsem jen na utz, úplně poprvé a to včera. Dnes jsem byla u své doktorky a ta mě dodala trošku jistoty. Prý je to opravdu individuální a může to přinést problémy a nemusí, jako u jiných těhu. Právě včera na té ambulanci mi povídali, že teď to řešit nebudeme, až po porodu. Že by mě museli hnát na rentgen, což je momentálně blbost..Ale chtějí mě opět vidět příští týden, což má doktorka nechápala. To co napsali z vyšetření by mělo být bez problémů a další kontrolu bych mohla podstoupit u své..Takže během 14 dní 4× u doktorů, pač po příští kotrole musím ke své, ať má přehled.
Doufám, že to tak nebude nadále a bude vše ok..
@LenaFa Ahojky, já mám něco podobného, mám uterus septus (ale nevím jaký je v tom rozdíl), dělohu mám přepážkou rozdělenou na dvě půlky. V těhu jsem se hrozně bála, ale až na neustálé tvrdnutí bříška nebyl vůbec žádný problém, rodila jsem až vyvolávaně. Mimčo se vyvýjelo v pravé půlce dělohy, ta druhá půlka byla úplně přetlačená na bok a až na to že v ní prý byla plodová voda tak se mého těhotenství vůbec nezůčastňovala
Na kontroly jsem chodila co 14 dní, jedla tuny magnézka ale jak říkám, kdybych nešla na vyvolání, tak asi neporodím
Tak moc držím pěstičky a hlavně klid, neboj se, těhu určitě proběhne v pořádku ![]()
@posibilities, tak to jsi mě potěšila. Opravdu, na to jaké negativní zprávy včera chodili, tak dne se to obrátilo k úplnému opaku. Jsem velmi ráda za tvůj příspěvek. Už jsem myslela, že to jen probrečím. Teď to nakonec vypadá, že ťehu si opravdu užiji, jak jsem měla v plánu.
Nakonec, co se má stát, stane se..Však to zvládla i @berustik, sice si něco vytrpěla a musela být silná, ale zdravého dítka se dočkala. To je v tomto případě nejdůležitější. Děvčata, mockrát děkuji, zase mám ten svůj optimismus
![]()
@LenaFa jsem moc ráda že jsem ti takto pomohla. Optimismus a kladný přístup je podle mě jedna z nejdůležitějších věcí, takže opravdu žádný stres a uvidíš, že těhotenství proběhne bez problémů ![]()
Ahoj děvčata, tak i já se přidávám se zdvojenou dělohou
po sedmi letech se mi uplnou náhodou povedlo otěhotnět, bohužel radost nebyla dlouhá a v šestem týdnu proběhl potrat a musela sem na kyretáž. Je to deset dní, dnes sem byla na kontrole a doktorka se mě zeptala, jestli budeme zkoušt dál, nebo jestli chi podstoupit operaci na odstranění přepážky. A já vůbec nevím, nechci se zase trápit potratem.
Před dvěma lety jsme adoptovali naší holčičku, takže ta mě hodně drží
![]()
Ahoj holky, ohledně těchto vývojových vad dělohy je strašně málo napsáno, tak zkouším štěstí zde. Mám po jednom ZT a jednom SP (vše během 4 měsíců tento rok). Minulý týden na kyretáži měli podezření na myom. V týdnu jsem byla na vyšetření lepším ultrazvukem a s největší pravděpodobností mám uterus bicornis, ale s nějakou přepážkou
Teď se bude čekat na první porevizní ms a hned po ní půjdu na to vyšetření sondou přes čípek do dělohy a uvidí se víc. Doktorka včera nebyla moc optimistická a říkala, že to sto pro musí na operaci. Protože se může stát, že jinak miminko bude mít málo místa, ať už v prvních týdnech či nedejbože později. Já jsem z toho naprosto špatná. Jak je všude tak málo informací, tak vůbec nevím, jak se k tomu postavit. A hlavně mám obrovský strach, že třeba po té operaci nebudu moct mít děti už vůbec.
Je tu některá z vás s podobným problémem?
Jak se to řešilo?