Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky víte co je konec ? Byla jsem zvědavá kolik toho Nikča sní a on sní v pohode 250 skleničku a jedl by furt.Za dvě hodky jsem mu dala jahody s jogurtem a snědl 250tku.Je to vůbec možný ? Můj starší má oči navrch hlavy když prcek papá. Prý to by nesnědl ani on.
Evi,
já si myslím, že prostě víc jí. Kdybych dala Ondrovi, taky by to všechno snědl. Bude mu 10 měsíců, má přes 10 kg a 78 cm.
Kojíš a přikrmuješ nebo jen kojíš?
Plně jsme kojili do 3 mésíců,pak jsme dostali od Mudr, že málo přibírá:)tak jsem začala i dokrmovat.
Ted už má i zeleninku a ovoce
Jáj to koukám, pěkný obřík…
![]()
Káťa měla porodní váhu 3340g a v 7 měsících má 6580g. Do 4 m kojená, pak Beba, od 5 m příkrmy. Percentil má 8, čili 8% dětí váží míň než ona. Výškový perc. má 28.
Pandor, Káťa zbaští klasický bílý jogurt s živou kulturou - celý. Nedávno mi snědla půlku 500 g jogurtu a 150 g sklenička doma dělaného ovoce jí taky obvykle nestačí. Na oběd jak kdy. Někdy je 150 g málo, jindy jako snědla sní tak půl 120 g - ale to je nachlazená. A dopila to 140 UM.
Podle mě je to dost, ale ono se říká, že v roce se to včechno upraví. Vím, že u kojených dětí to není problém, ale nevím jak u dětí na UM. Pokud doktor potvrdil, že mimi prospívá…neřešila bych to. prostě má klučina apetit ![]()
@CokeLady nemusí to znamenat vůbec nic. Třeba jen roste do délky a tak nepřibírá ![]()
@CokeLady proč ho pořád vážíš? Vždyť se tím jenom stresuješ. Mimča přibírají skokově. Když rostou, tak přibírají míň. Takže když už toužíš po vážení, tak bys ho měla i měřit. Navíc na každý kojení si vezme jiné množství mléka.
Pokud ti vydrží přes noc 10 hodin, tak bych klidně přes den kojila dřív (když si řekne) a nečekala na ty 3 hodiny.
Jejej, ja bych ti doporucila vyhodit vahu, protoze pak z toho budes jenom na nervy, jako treba tedka. Zhruba pred tydnem tady nekdo resil to samy.
Ja myslim, ze hlad nema, i za 8 minut toho deti dokazou vycucnout dost, malej mi taky dyl nepije, pak uz jenom u toho prsa pocucava a spi. Ony ty deti nepribiraj porad stejne, nektery tyden vic, nektery tyden min. Cim je starsi, tim ti taky bude pribirat min. @Billi to rekla pekne, treba se zrovna vytahuje do delky.
Treba uz je to rustovy spurtik, rika se, ze je okolo 3 mesicu, treba ho mate driv. Rikas, ze mleka mas dost, malej je po jidle spokojenej, kdyz je pekne baculatej, tak bych to neresila. ![]()
@CokeLady tak teda ve svým příspěvku jízlivost fakt nevidím. Sry že jsem ti chtěla poradit ať se vykašleš na vážení, tak jako ti to radí i někdo jiný.
@CokeLady jestli máš někde zaznamenanou i délku v těch jednotlivých dnech, kdy jsi vážila, tak obojí zadej do růstového grafu (link je na první stránce téhle diskuse). Ale spíš se na to vážení fakt vykašli, stačí vážení u doktorky.
Jinak, k tomu vztekání - kolem 2. měsíce se mění trochu složení mléka, je hustší a děti se obvykle hrozně vztekají, že jim to netečně tak snadno. Trvá to obvykle týden nebo dva. Tou dobou přibývají míň. Stejně tak kolem spurtíků v 6 týdnech a ve 3 měsících. Ale na to přibývání má vliv strašně moc věcí, i počasí, co jíš Ty… Takže je lepší hodnotit přibývání po měsících.
U nás kolem těch dvou měsíců to byl hrozný boj. Pomohlo jedině trochu ho ukolébat na ruce do polospánku a až pak přiložit. Jak byl úplně vzhůru, tak se se mnou rval, jako bych ho mučila.
Neřeš, kolik vypije, nenervuj se, maximálně dělej všechna opatření, aby mlíka bylo dost a dobře teklo
![]()
@CokeLady naše dítě to mělo podobně. Přibíral málo (cca 0,5 kg za měsíc), ale během prvních 4 měsíců vyrostl o 18 cm (z 53 cm na 71 cm). Pak se zakulatil a teď se zastavil úplně. ![]()
Mně pravidelně někdo vystresoval, pak jsem to přestala řešit s tím, že doktorka by mi určitě řekla, kdyby se jí něco nezdálo (případně bych se zeptala, kdyby se něco nezdálo mně).
Jinak není pravda, že se hlady musí nutně vzbudit. Já kluka budila prakticky první 3 měsíce pořád. V noci jsem ho nechala, ale přes den jsem ho musela korigovat, jinak by jedl snad 3× za den (s buzením 5× denně).
Jak psala Jitu2, řeš přibírání za měsíc. Já taky vážila (2 měsíce plné stresu) a byly týdny, kdy nepřibral nic a pak najednou během 2 dní 15 deka nahoře.