Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím, myslíte si, že by za vznikem akné mohla byt intolerance mléka nebo jiná potravinová alergie? Přestala jsem jíst potraviny obsashující lepek a pomalu vyřazuju i mléční výrobky. Začala jsem brát kapky na očistu jater ostropestřec mariánský.
Díky za rady.
@Embý píše:
Zdravím, myslíte si, že by za vznikem akné mohla byt intolerance mléka nebo jiná potravinová alergie? Přestala jsem jíst potraviny obsashující lepek a pomalu vyřazuju i mléční výrobky. Začala jsem brát kapky na očistu jater ostropestřec mariánský.Díky za rady.
Jestli je to tou intolerancí nevím, ale z mé zkušenosti se mi akné dělá bud před ms nebo když mám rozhozené hormony celkově kvůli šž a taky, když mám stresové období.
@Jančakecalka Štítnou mám bohužel taky. Nedá se s tím něco dělat? Je mi ze sebe na ![]()
@Embý Podle mě akné není nemoc, je to prostě nějaký symptom a příčin může být fakt hodně. U někoho určitě i ta strava - alergie, nesnášenlivost na lepek (nejen laktóza, lepek, ale třeba i určité druhy ovoce, zeleniny, ořechy apod.) U spousty lidí je to bakteriální zánět, který se musí přeléčit antibiotiky. U někoho je to zase hormonální nerovnováha.
@Imamother Chystám se objednat na alergologii. Už jsem fakt zoufalá, vyzkoušela jsem snad všechno. U kožní to byly jen mastičky, které pomohly jen dočasně. Někdy to jsou podkožní, takové tvrdší bouličky, které svědí.
@Embý Nech si udělat pořádné vyšetření, krev, moč, hormony. Jestli se nic nenajde, zkus antibiotika. Jestli nezaberou ani antibiotika, zkus roaccutane. Mastičky jsou na prd.
@Embý píše:
@Jančakecalka Štítnou mám bohužel taky. Nedá se s tím něco dělat? Je mi ze sebe na
No, chodím pravidelně na sono a odběry, tak se to jakštakš drží, ale když jsem třeba ve stresu, tak se to hned celé podělá a doktorka muže začít od nuly, taky jsem z toho už na palici ![]()
Je to takovej začarovanej kruh no. Taky už je mi z toho na nic. Nejhorší na tom je, že když se podívám na lidi okolo sebe, jak maj pěknou pleť, tak mám z toho ještě větší depky, proč tohleto mám zrovna já.
Mohla, znám několik lidí, kterým vyřazení mléka z jídelníčku od akné pomohlo.
Ja kdyz presla na nizkosacharidovku, tak mi prakticky vymizely bolesti pri ms a s Tim zmizelo I akne.
Jestli máte autoimunitní poruchu štítné žlázy a takové to hluboké akné, tak by tam ta souvislsot s laktozou a lepkem mohla být.
Chce to vydržet alespoň tři měsíce a zároveň jíst orpavdu alespoň 500g ovoce a zeleniny denně a dostatek zdravých tuků a možná zvážit i nějaký „autoimunitní protokol“ typu Whole 30/low FODMAP a podobně.
Já mívala akné vždycky po sportu - jak jsem se zpotila, tak se mi vždycky udělalo a nevadilo, že jsem se hnedka šla vždycky umýt