Příjmení po svatbě

6565
16.12.09 12:53

Příjmení po svatbě

Ahoj všem, nemáte někdo zkušenost jestli lze když má někdo cizí příjmení abych já se po svatbě jmenovala bez -ová. Teď mi bylo řečeno že je to problém…přesto naše Lucinka to příjmení dostala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3138
16.12.09 12:56

Určitě můžeš mít stejné jméno jako dcera - bylo by to přece nelogický, kdyby se dcera jmenovala např. Farrow a ty Farrowová..Podle mě když dcera tak i ty..
ale osobní zkušenost nemám.

J.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3138
16.12.09 12:58

aha,zajímavé..
tady písou že je to jinak..

http://portal.gov.cz/…6/_s.155/708?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6565
16.12.09 13:03

ale podle toho odkazu by teda i dcera měla mít příjmení s -ová. My jsme všichni češi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11359
16.12.09 13:21

Tuším, že pokud jste oba češi, tak bys měla mít -OVÁ, taktéž dcera. U cizích jmen, pokud je manžel cizinec se koncovka nepřidává, pokud je na konci jména samohláska. Nevím jak je to se změnou národnosti, ale pokud by ses vzdala české národnosti, tak pak můžeš být bez koncovky.

Já mám manžela cizince a jelikož je na konci jeho příjmení souhláska, tak koncovku -OVÁ mít musim. Muj muž si ze mně dělá dost často srandu, že nejsem jeho žena, protože se jmenuju jinak.
Někdy je to vyloženě na obtíž neb ve státě odkud pochází, nás nechtěj ani ubytovat na stejnym pokoji v hotelu, protože nejsem jeho manželka, musí vždycky sáhodlouze vysvětlovat, že u nás to je tak a tak.
Ale, když sme tady, tak sem zase ráda, že jí mám, už vysvětlování, že se píšu jinak a jinak čtu mi leze na nervy. V našem státě, když se něčim lišíš, tak seš divná. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33315
16.12.09 13:39

Já mám příjmení bez -ová a na konci opravdu souhlásku nemám. Akorát jsem musela podepsat jakési prohlášení, že plánuju vycestovat či co a bylo to. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6565
16.12.09 13:40

Nastávající manžel je čech a má příjmení německé končící na E, taktéž dcera, tak jsem myslela že s tím nebude problém. A ejhle. No jsem zvědavá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6565
16.12.09 13:40

Tinuvien: a manžel je cizinec?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
926
16.12.09 13:46

Já mám manžela cizince, příjmení končí na souhlásku, -ová na konci nemám, stačilo jen do žádosti o sňatek napsat, jaké chci příjmení a bylo.
Ale na oddacím listě je napsáno, že dítě ženského pohlaví by bylo -ová … naštěstí máme kluka, takže jsem to nemusela řešit. Ale slyšela jsem, že u těch holek se pak musí o změnu žádat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
IMI
2766
16.12.09 13:49

ahoj, ja teda zkusenost osobni nemam, ale co si tak vybavuju, tak pokud je to cizi prijmeni ova se pridavat nemusi, musis o to teda pozadat a to nevim kde a jak. Ale tezko treba nechaji pani Novak :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
891
16.12.09 13:53

Mám to čerstvě, před 2 měsíci se vdávala moje sestra. Je Češka, její manžel taky, ale má méně obvyklé příjmení končící na souhlásku a chtěli se jmenovat stejně. Jediné, co bylo zapotřebí, bylo, že sestra podepsala prohlášení, že je jiné národnosti (vymyslela si jaké - třeba španělské). K národnosti se můžeš přihlásit, k jaké chceš. Jiná věc je občanství, ale to do akce příjmení nevstupuje vůbec. Klidně můžeš mít občanství ČR, ale hlásit se ke španělské národnosti. Občanství ti určuje stát, k národnosti se hlásiš sama. A postup je to určo správný, tohle sestře poradila samotná matrikářka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6565
16.12.09 13:54

No jo ale třeba ta moderátorka Voláková se taky jmenuje Eliáš, nebo Průšová má jméno po manželovi taky české a bez -ová teď si honem nemůžu vzpomenout jaké…já nechápu proč se každý nemůže jmenovat jak chce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6565
16.12.09 13:55

Gama díky za tip. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
891
16.12.09 13:58

Jo a ještě kopíruju ze stránek, na které odkazuje janac. Zvýrazňuji, co se holek tady může týkat.

Při zápisu uzavření manželství lze na základě žádosti ženy, jíž se uzavření manželství týká, uvést příjmení, které bude po uzavření manželství užívat, v mužském tvaru, jde-li o cizinku, státní občanku České republiky, která má nebo bude mít trvalý pobyt v cizině, státní občanku České republiky, jejíž manžel je cizinec, nebo občanku České republiky, která je jiné než české národnosti.

Při zápisu narození dítěte lze na základě žádosti rodičů uvést příjmení dítěte ženského pohlaví v mužském tvaru, je-li dítě cizincem, občanem České republiky, který má nebo bude mít trvalý pobyt v cizině, občanem České republiky, jehož jeden z rodičů je cizincem, občanem České republiky, který je jiné než české národnosti.

Žádost lze podat i zpětně, tj. v případech, kdy žena nebo dítě ženského pohlaví užívá dosud příjmení v souladu s pravidly české mluvnice a splňuje některou ze shora uvedených podmínek pro užívání příjmení v mužském tvaru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2964
16.12.09 14:04

Moje znama se vdala a nechala si prijmeni bez -ova. Jmenuje se ted Petra Alexander. Souhlaska… Tak nevim. Rekla bych, ze to jen vyplnili do te svatebni zadosti, ale mozna opravdu neco podepisovala, to se musim zeptat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí