Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
3a-3c² _____________________
9a²-9c²
prosím prosím je to lomený výra a má to vyjít a-c _____
a+c
tak je psáno řešení v učebnici,jenže jak ten postu že ??když to nevycházi
Příspěvek upraven 25.01.12 v 15:06
Ja z tohohle nic nevyctu… jak je to zadani?
(3a-3c2) / 9a2-9c2?
To zadani je 3(a-c)²/ 9a²-9c²?
Příspěvek upraven 25.01.12 v 15:36
nemohla bys sem hodit zadání třeba vyfocené? tak, jak jsem to pochopila, je řešení nesmysl (dosaď si třeba a=2, b=3 a uvidíš, že se to nerovná)
pokud to tedy je (3a-3c²)/(9a²-9c²)
Taky si myslím, že zadání je jinak. Není to třeba
((3a-3c)^2)/(9a2-9c2)
Příspěvek upraven 25.01.12 v 15:07
Anielkha píše:
To zadani je 3(a-c)²/ 9a²-9c²?pak ano… 9a²-9c²= (3a-3c)x(3a+3c) vytknes pred trojku… takze to bude
3(a-c)²/3(a-c)x(a+c) trojky se zkrati… (a-c) taky.. a zbyde ti (a-c)/(a+c)
ano tak to mělo být,ale bohužel se to nějako poruchalo ![]()
aha, pokud by to bylo (3a-3c)²/(9a²-9c²)
tak si čitatel(mocninu závorky) rozepiš jako násobek dvou závorek a jmenovatel podle vzorce (a²-b²) = (a+b)(a-b); musíš si uvědomit, že 9=3²; pak ve jm. už jen vytkneš 3 a vykrátíš.
edit: a vyjde to jako v řešení v knížce.
Ovšem proč se namáhat myslet, když si to lze opsat, že…
Příspěvek upraven 25.01.12 v 15:11
Řekla bych, že je to takhle:
(3a-3c)2 / (9a2-9c2) = (3a-3c)(3a-3c) / (3a+3c)(3a-3c) = (3a-3c) / (3a+3c) = 3(a-c)/3(a+c) = (a-c)/(a+c)
Knihomyš píše:
tak si čitatel(mocninu závorky) rozepiš jako násobek dvou závorek a jmenovatel podle vzorce (a²-b²) = (a+b)(a-b); musíš si uvědomit, že 9=3²; pak ve jm. už jen vytkneš 3 a vykrátíš.
To jsem právě myslela, jinak nechápu, kde by se tam devítka vzala. Pokud by zadání bylo tak, jak tu psala Anielka, tak to nevychází, ne? Zůstala by tam trojka… Ale nevím, tohle už jsem neřešila asi sto let ![]()
To jsem ráda, že je vás tu tolik, co umí matiku.
Já z ní budu maturovat, tak aspoň budu vědět, kam jít pro radu. ![]()
Hele tohle mi nikdy nešlo, to bylo na mě prostě moc.
Knihomyško, ty jsi nějaká matematička?
Taky si myslím, že by tam Anielce zůstala 3. Ony závorky v zadání dělají hodně ![]()
Rozhodně doporučuji udělat kontrolu dosazením nějakých čísel za a, b.
Amabilis77 píše:Knihomyš píše:To jsem právě myslela, jinak nechápu, kde by se tam devítka vzala. Pokud by zadání bylo tak, jak tu psala Anielka, tak to nevychází, ne? Zůstala by tam trojka… Ale nevím, tohle už jsem neřešila asi sto let
neee mas to (3a-3b)(3a-3b)= 9a2+9ab-9ab+9b2
tumpach píše:Anielkha píše:ano tak to mělo být,ale bohužel se to nějako poruchalo
To zadani je 3(a-c)²/ 9a²-9c²?pak ano… 9a²-9c²= (3a-3c)x(3a+3c) vytknes pred trojku… takze to bude
3(a-c)²/3(a-c)x(a+c) trojky se zkrati… (a-c) taky.. a zbyde ti (a-c)/(a+c)
No ale takhle se mocnina na tu trojku před závorkou přece nevztahuje?