Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
tumpach píše:Anielkha píše:ano tak to mělo být,ale bohužel se to nějako poruchalo
To zadani je 3(a-c)²/ 9a²-9c²?pak ano… 9a²-9c²= (3a-3c)x(3a+3c) vytknes pred trojku… takze to bude
3(a-c)²/3(a-c)x(a+c) trojky se zkrati… (a-c) taky.. a zbyde ti (a-c)/(a+c)
No ale takhle se mocnina na tu trojku před závorkou přece nevztahuje?
Ále nejsem, jen to mám kapku čerstvější.
A šíleně mě prudí, jak všichni nadávají na mizerné české školství, jak děti nic neuměj a jsou líné myslet, ale když dostanou úkol, nad kterým mají zapřemýšlet, tak milující matka sedne k internetu a nechá dítko opsat (potenciálně blbé) řešení - bez snahy pochopení.
Přitom speciálně na matematiku je 3 zadky webů, povětšinou dobře zpracovaných, páč ti, co je matika baví, to jsou většinou schopní zpracovat nějak systémově a přehledně (to je asi dané typem myšlení).
Knihomyš píše:
Taky si myslím, že by tam Anielce zůstala 3. Ony závorky v zadání dělají hodně
Rozhodně doporučuji udělat kontrolu dosazením nějakých čísel za a, b.
jako ze z jednoho zadani jsou dva ruzne vysledky? ![]()
vytknu z toho trojku a ty pak zkratim… nebo vam nerozumim ![]()
Anielkha píše:Amabilis77 píše:neee mas to (3a-3b)(3a-3b)= 9a2+9ab-9ab+9b2Knihomyš píše:To jsem právě myslela, jinak nechápu, kde by se tam devítka vzala. Pokud by zadání bylo tak, jak tu psala Anielka, tak to nevychází, ne? Zůstala by tam trojka… Ale nevím, tohle už jsem neřešila asi sto let
aha, pokud by to bylo (3a-3c)²/(9a²-9c²)
tak si čitatel(mocninu závorky) rozepiš jako násobek dvou závorek a jmenovatel podle vzorce (a²-b²) = (a+b)(a-b); musíš si uvědomit, že 9=3²; pak ve jm. už jen vytkneš 3 a vykrátíš.
kdyby byl čitatel: 3(a-c)²= 3 (a-c)(a-c)
jmenovatel: 9a²-9c²= (3a-3c)x(3a+3c) = 3(a-c)x 3(a+c)
tak po vykrácení výrazu 3(a-c) je výsledný zlomek (a-c)/3(a+c)
kurnik, neměla by sem dát adminka nějaký nástroj na matematické vzorce? ![]()
Edit: Doplňuji, že imho je zadání (3a-3c)²/(9a²-9c²), a čitatel (3a-3c)² nerovná se 3(a-c)², takže tu jsou ve hře dvě různá zadání
Prostě se zakladatelce vloudila do přepisu zadání chybka a my jen uhadujem, kde.
Příspěvek upraven 25.01.12 v 15:33
Knihomyš píše:kdyby byl čitatel: 3(a-c)²= 3 (a-c)(a-c)
jmenovatel: 9a²-9c²= (3a-3c)x(3a+3c) = 3(a-c)x 3(a+c)tak po vykrácení výrazu 3(a-c) je výsledný zlomek (a-c)/3(a+c)
kurnik, neměla by sem dát adminka nějaký nástroj na matematické vzorce?
jj to mas pravdu… takze kde jsem udelala chybu?
ja uz jsem nad tim vahala kdyz jsem to pocitala. ![]()
Anielkha píše:Knihomyš píše:jj to mas pravdu… takze kde jsem udelala chybu?kdyby byl čitatel: 3(a-c)²= 3 (a-c)(a-c)
jmenovatel: 9a²-9c²= (3a-3c)x(3a+3c) = 3(a-c)x 3(a+c)tak po vykrácení výrazu 3(a-c) je výsledný zlomek (a-c)/3(a+c)
kurnik, neměla by sem dát adminka nějaký nástroj na matematické vzorce?ja uz jsem nad tim vahala kdyz jsem to pocitala.
uz to vidim, omlouvam se… editnu ten svuj prispevek ![]()
No, holky, hlavně že jsme se dobabraly k výsledku
Doufám, že se to holka aspoň snaží pochopit. A nástroj na matematické vzorce je dobrá věc, tak se taky přimlouvám ![]()
ona to chápe,ale tento příklad nějako nepobrala či co
a na tu trojku přišla sama,že by tam být neměla
,nevím jak,ale to už jsem neřešila