Příkrmy - 6m

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
40
10.3.11 20:36

Příkrm

Ahoj maminy,
potřebuji rozšířit fantazii pro svého 6m syna. Už jsme začali s přikrmy, tak jestli máte nějaké své recepty? Mě dochází nápady :-(
Už jsme měli mrkvičku, brokoličku, kuřecí masíčko i zeleninovou polévku…moc nám chutná, tak potřebuji nápady. Předem moc děkuji za vaše odpovědi :wink:

Ještě malý dotaz: Jak vám vaše dítko pije (např. čajíky…)?

Díky Petra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1172
10.3.11 20:42

Tak na začátek je dobrá cuketa, petržel, květák (jenom růžičky, košťál nadýmá),červená řepa, fenykl, dýně..... k tomu brambůrek, kuřecí, krůtí nebo králičí masíčko, já to i různě kombinuju a nejvíc mu chutnají směsy (všechno dohromady:-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1172
10.3.11 20:43

Jo a pil mi vždycky hodně, v 6.měs vypil lahvičku (260ml) čajíku, ale my jsme ho zvykali už od začátku, aby pak neměl problém s bumbáním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4513
10.3.11 20:43

Tak my baštíme ještě květák,cuketu (tu miluje :mrgreen: ) no a pak kupuju skleničky.
Prosím jak děláš tu zeleninovou polévku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4336
10.3.11 20:44

Ahojky!
S příkrmy si zadej na netu třeba „recepty od 6.měsíce“ a najdeš spostu inspirací. Anebo Ti určitě další maminy napíšou konkrétní adresy.
Jinak se začátkem příkrmů mi malej čaj skoro vůbec nechtěl pít, vypil třeba jen 50 ml denně - tedy jiné tekutiny než mlíčka, ale zrovna dnes vypil čajíku 400ml. Buď se tedy konečně rozpil (přikrmujeme už skoro 2 měsíce), anebo je to tím, že mu lezou zoubky, tak je nějak žíznivější.
S pitím to chce čas a trpělivost a hlavně nenutit, ale nabízet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4513
10.3.11 20:46

Jo a stim pitím, nevim jestli je to vhodný,ale dávám jí čaj,aby si zvykala,ale moc toho nevypije,někdy víc někdy míň,zhruba 100 ml.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1172
10.3.11 21:10

Ono to chvilku trvá než si na pití zvyknou, zvlášť pokud do té doby vůbec nedostávali, některé děti to sabotují úplně, ale pokud alespoň trochu pije, tak to zatím stačí, určitě si časem zvykne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2803
10.3.11 21:28

Já mám vyzkoušené tohle: :palec: :-D

Kaše z mrkve, brambor a prosa.

Na 1 porci potřebujeme 100 g mrkve, 50 g brambor, 2 PL prosných vloček, 1 PL oleje z kukuřičných klíčků.

Mrkev jemně očistíme škrabkou, opláchneme, a nakrájíme na kolečka. Oloupeme brambory, opláchneme a nakrájíme na tenké plátky. Oboje vložíme do hrnce s cca 1,5 dcl vody, přivedeme k varu, teplotu snížíme a pomalu vaříme pod pokličkou ještě asi 20 minut. Necháme trochu prochladnout, potom přimícháme prosné vločky. Mixérem rozmixujeme na kaši, použijeme vodu z vaření. Přidáme olej, necháme prochladnout.

Kaše z kedlubny, brambor a kuřecího masa.

Na 1 porci potřebujeme 100 g kedlubny, 50 g brambor, 20 g kuřecích prsíček, 1 čajovou lžičku másla.

Kedlubnu opláchneme, oloupeme, vykrájíme dřevnatá místa a nakrájíme na drobno. Brambory oloupeme, opláchneme a nakrájíme na kostičky. Kuřecí maso nakrájíme na malé kousky. Vše vložíme do hrnce s 1,5 dcl vody, přivedeme k varu. Snížíme teplotu a pod pokličkou necháme dusit asi 20 minut. Pak mixérem rozmíxujeme na řídší kaši, použijeme vodu z vaření. Přidáme máslo, a necháme trochu prochladnout.

Kaše z mrkve, brambor a hovězího masa.

Na 1 porci potřebujeme 100 g mrkve, 50 g brambor, 20 libového hovězího (např. tatarský biftek), 1 čajovou lžičku másla.

Mrkev a brambory oloupeme, opláchneme a nakrájíme na kolečka. Dáme do hrnce s 1,25 dcl vody, přidáme maso, a přivedeme k varu. Snížíme teplotu, a pod pokličkou vaříme ještě asi 20 minut. Rozmixujeme na kaši, použijeme vodu z vaření. Přidáme máslo, necháme trochu prochladnout.

Ovesná kaše s jablkem

2 dcl mléka, 2 lžíce jemných ovesných vloček, 1 jablko.

Mléko zahřejeme, metličkou vmícháme ovesné vločky, přivedeme do varu a na slabém plameni necháme asi 3 minuty houstnout. Jablko opláchneme, oloupeme, na struhadle strouháme dokola, až zůstane jen jadřinec. Pro menší děti můžeme jablko rozvařit a rozmixovat, a použít pyré. Jablko vmícháme do prochladlé kaše.

Hrušková kaše s prosnými vločkami

Na 1 porci: 1 dcl vody, 20 g instantních prosných vloček, 1 hrušku, lžičku másla.

Vařící vodu nalijeme do misky, vmícháme vločky a necháme odstát. Hrušku omyjeme, oloupeme a nastrouhám na skleněném struhadle či namixujeme. Můžeme předem podusit a namixovat. Vmícháme ovoce s máslem do kaše, promícháme a podáváme.

Jablečná rýže

2 dcl vody, 20 g kulaté rýže, 1 jalbko, lžičku másla.

Rýži propláchneme, nechám okapat, ve 2 dcl vody přivedeme k varu, potom na slabém plameni vaříme asi 25 minut. Můžeme také po 10 minutách nechat dojít na vypnuté el. plotýnce. Příležitostně zamícháme. Jablko omyjeme, oloupeme a nastrouháme, můžeme také podusit a pak rozmixovat. Vmícháme jablko s máslem do rýže, důkladně promícháme.

Meruňková svačinka

1,5 dcl vody, 20g instantních prosných vloček, 2 meruňky, 1 malý kousíček banánu (cca 5 cm), 1 lžičku másla.

Vařící vodu nalijeme do hlubokého talířku či misky. Zamícháme vločky a necháme odstát. Meruňky nařízneme, přelijeme vařící vodou, po 2 minutách stáhneme lehce slupku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2139
10.3.11 22:05

Už je to nějakej pátek, ale vzpomínám, že malýmu tehdy strašně jela kojenecká svíčková. Mrkev, petržel, bramboru jsem nechala povařit, ke konci jsem tam dala kousek jablíčka, pak rozmixovat, přidat máslo, a po schládnutí jsem do toho rozmíchala pár odměrek UM. Jo a přidala jsem maso, to jsem mívala vařený zvlášť.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40
10.3.11 22:44

Zeleninovou polévku dělám: mrkvička, několik růžiček brokolice a květáku, brambor, petržel a petrželovou nať a vše rozmixuji. Našemu malému hrozně chutnala :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40
10.3.11 22:54

To já mu zkouším čajík dávat, ale moc nepije :think: , když vypije 10ml, tak je to úspěch. On moc nechce :-( dnes jsem mu dala čajík od Hippu (přijdou mi malinko sladší než ty od Lerosu Heřmánkové) a to vypil asi 30ml, ale na několikrát :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1172
10.3.11 23:02

To chce čas, on se to brzy naučí. Někdo říká Hipp nedávat, protože je sladký a to není zdravý, hlavně potom na zoubky. Ale já Hipp dávala, vypil ho vždycky víc, protože mu prostě víc chutnal a pitný režim je rozhodně důležitější. Navíc teď je nám rok, začala jsem postupně dávat Hippu míň a míň a už pije i samotnou vodu. Hlavně to chce zkoušet dávat pít často.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40
10.3.11 23:26
peta h píše:
To chce čas, on se to brzy naučí. Někdo říká Hipp nedávat, protože je sladký a to není zdravý, hlavně potom na zoubky. Ale já Hipp dávala, vypil ho vždycky víc, protože mu prostě víc chutnal a pitný režim je rozhodně důležitější. Navíc teď je nám rok, začala jsem postupně dávat Hippu míň a míň a už pije i samotnou vodu. Hlavně to chce zkoušet dávat pít často.

Já mu ho taky nechci moc dávat, že je sladší, ale zase ať do něj dostanu trochu tekutin po obědě. Ale zkouším mu dávat v průběhu dne. Můžu mu třeba taky už udělat mrkev, maso a rýži?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4513
11.3.11 06:24

Holky Hipp dělá i sypaný čaj,je to taková menší sklenička a tam píšou že je bez přídavku cukru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4513
11.3.11 06:27
Petromilla píše:
Zeleninovou polévku dělám: mrkvička, několik růžiček brokolice a květáku, brambor, petržel a petrželovou nať a vše rozmixuji. Našemu malému hrozně chutnala :palec:

A tu polívečku dáváš z flašky nebo po lžičce? :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko