Jak na příkrmy?
- Fotoalbum (1)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
Ahoj, malý v noci taky papa, ale ne pokaždé má hlad, to tak 2×- jinak dudlá
Marie
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky děkuju všem za odpovědi, teď máme Sinlac, tak ho ještě koupím, pak zkusím tu jabl. Humanu, musím se kouknout,kde ji mají. A začnu mu dávat do kaše ovoce, protože to je jediný způsob,jak ho zbaští
Sylšela jsem, že ta HA mléka jsou bléééé …
U nás je buzení-kojení taky tak 2× /někdy 3×/ za noc ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
HA mléka- nahořklá chuť
Tak jsem ráda, že jsem se dočetla, že ta HA mléka mají nahořklou chuť, já se bála, že jsem koupila nějaké špatné mléko. Koupila jsem ho v německu, kde vychází levněji než tady a malýmu z něj dělám kaši spolus Hami - jablečnou, kde ta nahořklá chuť není cítit- je moc dobrá. Jinak když udělám rýžovou, nebo odvar z vloček, nebo krupice spolu s jen HA mlíkem, nechutná mu to, stejně jako mě. Takže zkusím taky ten Sinlac a jiné s příchutěma. Díky za rady
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, mám 3 měsíční miminko a zatím jsme jen na Nutrilonu. Od ukončeného 4. měsíce bych chtěla začít dávat i něco víc, nějaké příkrmy, vařenou zeleninu nebo popřípadě i něco koupit, prodává se to v těch skleničkách, různé příchutě, atd. Vůbec nevím, jak začít? Vynechat třeba jednou denně Nutrilon a dát nějaký příkrm? Nebo jak se začínají zavádět příkrmy? Nebo prvně začít s kaší od ukončeného 4. měsíce? Nerada bych něco udělala špatně, aby z toho měl malý nějaké zdravotní problémy, to bych opravdu nerada ![]()
- Citovat
- Upravit
Anonymní píše:
Ahoj, mám 3 měsíční miminko a zatím jsme jen na Nutrilonu. Od ukončeného 4. měsíce bych chtěla začít dávat i něco víc, nějaké příkrmy, vařenou zeleninu nebo popřípadě i něco koupit, prodává se to v těch skleničkách, různé příchutě, atd. Vůbec nevím, jak začít? Vynechat třeba jednou denně Nutrilon a dát nějaký příkrm? Nebo jak se začínají zavádět příkrmy? Nebo prvně začít s kaší od ukončeného 4. měsíce? Nerada bych něco udělala špatně, aby z toho měl malý nějaké zdravotní problémy, to bych opravdu nerada
ja bych se poradila urcite s doktorkou..zna prirustky vahy a zdravotni stav tvyho drobka nejlip…ted uz se upousti od prikrmu tak brzo..pokud prospiva tak se zacina az od ukonceneho 5 nebo 6 mesice.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Takže na to nespěchat asi. No raději se zeptám doktorky, máš pravdu, ta bude vědět nejlíp, kdy začít
Děkuju za radu ![]()
- Citovat
- Upravit
Taky bych nezačínala tak brzo… Pokud k tomu není důvod, trávicí soustava ještě není tak zralá, myslím, že nic nezkazíš pokud 1-2 měsíce počkáš.
Jinak se začne tak, že pořídíš příkrm (buď skleničku nebo vařené domácí, ale lepší je biozelenina) a místo jednoho krmení nabídneš dítěti pár lžiček. Zprvu to nejspíš bude všechno plivat, je potřeba přivyknout na novou chuť a způsob přijímání. Takže třeba za chvíli dokrmíš zase UM. No a takhle každý den, až dítě sní takové množství, že nebude mít hlad a nebude chtít UM.
Dobrý návod je na www.kojeni.net ![]()
Začíná se třeba mrkví, dýní - ty jsou sladké, dětem chutnají.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
AnastazieB píše:
Taky bych nezačínala tak brzo… Pokud k tomu není důvod, trávicí soustava ještě není tak zralá, myslím, že nic nezkazíš pokud 1-2 měsíce počkáš.Jinak se začne tak, že pořídíš příkrm (buď skleničku nebo vařené domácí, ale lepší je biozelenina) a místo jednoho krmení nabídneš dítěti pár lžiček. Zprvu to nejspíš bude všechno plivat, je potřeba přivyknout na novou chuť a způsob přijímání. Takže třeba za chvíli dokrmíš zase UM. No a takhle každý den, až dítě sní takové množství, že nebude mít hlad a nebude chtít UM.
Dobrý návod je na www.kojeni.net
Začíná se třeba mrkví, dýní - ty jsou sladké, dětem chutnají.
ono kazdy decko to ma zase jinak…treba me jako prvni snedla terka celou sklenicku svestek od hippu uplne bez problemu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojky, prosim poradte mi. Predem se omlouvam za chybejici diakritiku.
Zacinam byt tak trochu ve stresu z prikrmu.
Mozna to vidim zbytecne cerne…
Mam 6,5 mesice starou holcicku. Uz mesic davam prikrmy. Dopracovaly jsme se k masozelenine k obedu (obcas s ryzi, bulgurem, zkusila jsem i testoviny 1×), dale ovoce na svacinu (to davam zatim jen tyden) a mlecna kase (ryzova, obilna) na veceri. Stale kojim vetsinu dne i v noci, zatim jsem nahradila pouze poledni kojeni. Prvni problem vidim v porcich… K obedu do ni sem tam dostanu malou sklenicku a to je velky uspech. Ovoce moc nechce, sni par lzicek. Kasi mi sni tak max 100ml. Piti odmita uplne, takze musim proste kojit uz jen kvuli zizni. Ale mam pocit, ze mozna prave proto mi nesni vetsi porci niceho.
A dostavam se k „memu“ problemu, ktery me stresuje. Vsude ctu, jak deti krasne papaji, uz pomalu v 8. mesici ji kousky, chleba s maslem, rohlik atd. Jak uz maminky koji jen 2× denne… Mne to prijde jako sci-fi, ze uz pomalu za mesic bych po ni mela chtit, aby mi jedla kousky, kdyz to zatim vypada, ze nebude snad jist vubec. Jakym zpusobem ji mam „rozjist“ a „rozpit“, cim motivovat, kdy ji zacit nabizet hutnejsi nez rozmixovanou stravu? Ja uz jsem z toho na nervy… Jak to mam proboha vsechno stihnout, kdyz vidim, ze za mesic ten pokrok je takovy nevalny? Nevim, mozna zbytecne stresuju a casem se to podda samo, ale ja mam vazne strach, ze v roce budeme na mixu… a vedle nas bude stejne stare ditko jist normalni stravu. Jsou tu nejake maminky, ktere jeste v 9 mesicich mely deticky nejedliky? Kdy se to zlomilo? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ono se to samo podda. Moje dcera do skoro 11 mesicu chtěla jen prso. Nezajimaly ji žádné jidla, natoz pak nejake kousky. Snědla par lziček (tak dve tri) od každeho vzdy namixovane, ale pak same mliko. V 11 mesicich se sama odstavila. Asi jeji telo reklo mliko uz ne, ted budes jist normalni stravu. Jeste mesic jsme bojovali. Jedla hlavne jogurt, ale postupne se naučila jist i ostatni veci. Ted už ji vse tak, jak ma. Nekdy stavkuje, že nechce. Druhy den sni dvjnasobek. Neresim to, zblaznila bych se. Ale chapu, taky jsem to tehdy strasne resila a stresovala se, ze neji kousky, neji ovoce, neji sama lzickou, neji tak a tak. Zpetne vidim, ze jsem si vyrobila vrasky uplne zbytečně. Dítě bude proste jist tak, jak chce ono a ne jak chci ja.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Moje dcera se rozejdla cca po roce, když se naučila jíst samostatně lžičkou.
Byla schopná sníst k obědu pouze pár kusů hrášků… jsem ji to ze zoufalství i počítala. Když jich snědla 10 ks, tak jsem měla radost, kolik jich zvládla sníst
a to jsem ji pak ani nedokojovala. Když jsem to kdysi řešila, tak mi řekla laktační poradkyně, že dítě je schopné do 1 roku být živo pouze z MM.
Nestresuj, podle toho co píšeš, tak tvá dcera jí dost. Uvědom si, že je malinká. Já jsem taky stresovala, že moje malá musí mít hlad a neměla… teď mi příjde (bude mít 2,5 roku), že toho sní pořád méně než by podle doporučení měla, ale tak to má spoustu dětí, které nejsou takoví jedlíci jak po nich tabulky chtějí.
Jinak na kousky mi u malé pomohlo toto: oloupala jsem ji celé jablko a zbavila jsem ho štopky a bubáka a dala jsem jí ho na kousání. Ohlodávala si ho pomalu zobukama a neulamovaly se ji větší kousky, s kterými si neuměla poradit.
Každopádně mě příkrmy teď za cca 14 dnů čekají se synem a vůbec se na to netěším ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@monikek @fia80 holky, dekuji, tak to jste me uklidnily. Ja chapu, ze po mesici po ni nemuzu chtit zazraky. Navic minuly tyden prodelala jak na potvoru sestou nemoc, takze se to vsechno zase zabrzdilo. Spis me udivuje, ze nechce jist to ovoce. Schvalne jsem nabizela nejprve zeleninu, jak vsude doporucuji a ona me ted „vypekla“, ze to ovoce nechce.
A to delam domaci, aby to nemela kysele, tak uz jsem sklouzla i k tomu, ze ji do toho davam piskot nebo glukopur.
Jinak jeste se chci zeptat, za jak dlouho vam deti obstojne polykaly? Ja nemam problem s tim, ze by nechtela otevrit pusu, ona ji otevre, zastrcim lzicku, ona neco z toho polkne, ale vetsina ji z pusy vypadne. Takze krmim tak, ze zastrcim lzicku a uz s tou lzickou zaroven „cekam“ pod pusou a zachytavam. Tak to soupnu zase zpatky a tak furt dokola. Po mesici mi to prijde ubijejici. Uz by to teda umet mohla, ne? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@alcar Julie měla spíše problém otevřít pusu, takže neporadím. Jinak se mi teda osvědčily kukuřičné/jáhlové apod. křupky - namočila jsem ji tam ten příkrm a ona to slízla a kousek křupky si kousla. Možná ji dávej toho příkrmu méně a ať není moc tekutý - jsou takové ploché jakoby gumové lžičky.
Oni se s novými chutěmi potřebují seznámit… to je podle mě důležitější než do nich cpát velké množství.
Ohledně toho ovoce ji zkus dát něco syrového - dobře přijímají banán nebo jablíčko. Malá měla taky ráda ovocné kelímky od Hami. http://www.zbozi.cz/?… - teď je mají v Rosmannu za 39,90 Kč - http://www.zbozi.cz/?….
Nebo ji udělat nějakou kaši a do ní ji to ovoce přidej. Já jsem kupovala ve zdravé výživě nemléčné kaše Nominal, jelikož Julie ty mléčné nechtěla jíst (http://www.nominal.cz/…s-detmi.html). Buď jsem ji odstříkala moje mléko nebo jsem to ředila vodou a k tomu jsem ji dala banán. U nás hodně pomáhalo, že jsem to udělala sobě a ona koukala, co to mám a tak jsem ji to nabídla… tak to pak zkusila i ona. Taky hodně pomáhá tu potravinu, kterou nechce zředit MM a pak měnit poměr, až tam MM není.
Obecně a platí to nejenom u jídla - čím více něco chceš, aby dítě dělalo, tak tím méně to dělá. Jakoby cítily tu urputnou snahu a sabotovaly to
Když se nad to povzneseš, tak to najednou dítě začne dělat samo od sebe.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
maly se budi tak 3-4× za noc, nejdriv to vzdycky na nej zkousim cajem, nekdy to zabere, ale jednou za noc musim dat mliko, to na nej nezabere nic jinyho. u neho to asi bude o hladu, ale byla bych radeji, kdyby to zvladnul jen temi cajiky.