Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, anketní otázka ![]()
Čím přikrýváte vaše děti (dceři je skoro rok a půl).
Doteď jsme vystačily s velkou španělskou dekou, vloni v zimě byla v zatepleném spacím pytli a přikrytá španělkou, to letos nehrozí, uvěznění v pytli by nepřežila ![]()
Včera jsem se byla ptát na deky pro děti .. paní mi nabídla klasickou
u deka + polštář v dětské velikosti (tuším 90 * 130 cm, ale sama uznala, že je to docela malé a za chvíli bychom kupovali větší. Prý nějaká mezivelikost není, takže asi koupím slabší dospěláckou deku, na zimu ji přehnu napůl, nechám si ušít povlečení …a bude vymalováno.
Jak máte přikrytá robátka Vy?
Baghira a Eliška
Ahoj Baghiro,
nase mala je prikryta stale asi tou stejnou? spanelskou dekou a zatim je spokojena (doslova ji miluje a mazli se s ni) ![]()
Simona&Kristy(14 mesicu)
Ahoj Baghiro,
dokud Míša spala v dětské postýlce, byla přikrytá larisou přeloženou napůl na tu dětskou velikost. Bydlíme v paneláku a máme tu i v zimě dost vedro tak to bylo teplé až až. Když se přestěhovala do velké postele tak dostala velkou dospěláckou deku.
Jenom si zvaž, jestli ta přeložená velká deka nebude moc tlustá a těžká na Elišku. Jestli doteď spala jen pod tou španělskou dekou, možná se jí nebude líbit těžká přikrývka. Míša měla problém třeba u babiček, které by jí nejradši zachumlaly do duchny, aby náááhodou nenastydla. Výsledek byl, že spala na peřině a přikrytá nebyla vůbec
Takže deku má co možná nejtenčí a spíše teplejší pyžámko.
Katka
Ahoj, starsi dcera (6l) spi pod poradnou perovou duchnou, mladsi dcera (7m) v pytli+leto deka, zima perina. My totiz mame doma vecne zimu nebo aspon chladek. Sany.
Holky, dík moc za názory a rady. Eliška je studenej odchov, my s manželem spíme pod péřovou duchnou a ona vedle nás kolikrát úplně odkopaná a doteď neměla ani rýmu. Ale v zimě máme v ložnici 14 stupňů:((
No, nějak to promyslím ..ale stejně jednou budu muset větší deku koupit a oni mají u nás nějakou v akci, tak do toho půjdu a uvidím, jestli ji přehnu (taky spíš myslím, že ne. Aspoň se do ní líp zachruje a udělá si samam teploučkej pelíšek ![]()
Díky a pá,
Baghira a Eliška
Od narození byla Bára pod larisou. Nejdřív jsem jí dávala do deky - přeložila na půl a dala jí mezi ty „půlky“. V krátkém body…V slabé dece byla od narození (konec září) do cca konce listopadu. Pak jsem dala klasickou peřinku, už měla i body s dlouhym. Protože přikrytá bejvala jen do půl těla, když byla zima, dala jsem jen krátký rukáv a slabej kabátek bavlněnej. Někdy kolem února jsem zas dala larisu a krátkej rukáv, postupně přes léto nic nebo jen samotné povlečení bez deky. Teď zas spíme pod larisou a na zimu zas dám peřinku (takovej ten dětskej rozměr). Prej vydrží dětem do 5-ti let, nevim, pochybuju.
Když jí to bude malé a bude zima větší než na larisu, dám deku z ovce (dostala od prababičky).
Taky bych nedávala duchnu. Jinak se daj koupit i slabé velké deky. A s dekou to dělam tak, že jí na malou dávám na šířku. Stejně se odkopává a rozhodně ji nesnese víc jak do půl těla.
Když je výjimečně větší zima, přes deku přehodim nějakou slaboulinkou ještě, ale to je výjimečně.
Gabča a Barča, téměř rok
Určitě zastávám názor, že méně je více
Ahoj Baghiro,
my jsme koupili dětskou deku ještě před narozením mrňouse a pak jsme zjistili, že je do dětské postýlky obrovská. Tak jsme ji ze začátku používali na utěsnění (zmenšení prostoru v postýlce) a teď je schovaná v šuplíku. Malého přikrývám buď španělskou dekou nebo takovou menší larisou. Zkoušeli jsme spacák, protože je samozřejmě pořád odkopaný a je v něm teď nespokojený. Když byl malý a neuměl se točit, tak mu to bylo fuk, ale teď se v něm mele a stoupá si a zamotává se do něj, takže spacák je nám bohužel na nic. Takže malého přikreju jednou dekou a když se nějak přetočí a leží na dece místo pod dekou, tak na něj šoupnu druhou… Snad se jednou přestane tak hrozně mlít a bude moct mít jednu deku ![]()
Tak páček!
Ulrika
Nas Danino spi v tenkom spacom vaku (pytli) a ked je kosa, tak ho prikryvam fleecovou dekou. Je to tato z IKEA , zlozena dvakrat.
Po prvom kojo v noci ale putuje ku mne pod perinu
Takze som ti asi moc neporadila.
Pa! A nech vam vsetkym decka dobre spinkaju! ![]()
Ahoj Baghiro,
taky záleží jestli spinká v postýlce a nebo už na posteli.
My jsme měli dětskou deku pro holky od začátku a teď, když jsme přestěhovali starší do velké postele, tak deka byla pořád mimo ní a museli jsme jí dát velkou-dospěláckou (prošívanou - typ, co prodávají ve SCANu) . A to si pěkně rochní....... ![]()
Myslím, že to s tou přehnutou velkou dekou to není špatný nápad - stejně ji dříve či později budete potřebovat… ![]()
Pavla
My koupili detskou deku a polstarek v Ikea. Jsou z duteho vlakna, pratelne a akorat rozmer. Pouzivali jsem od miminka deku, mala byla prikryta a zbytek byl prelozen v postylce. Ted pouzivame uz i polstarek. Deka ma takovou idealni velikost a urcite ji do takovych 4 let nez prejde na klasicky dospelacky rozmer vydrzi. Navic nestala ani moc korun.