Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Hezký den, přeji.
Tak si sem jdu opět pro radu…
Mám půlroční dcerku a poslední dobou (cca 14 dní), když se vzbudí, tak vydrží tak hodinu až hodinu a půl vzhůru a už si mžourá očka a pláče, protože chce zase spát. Takže v praxi to vypadá tak, že spí celkem až 18 hodin. Vím, že hodně maminek namítne, co by za to daly, ale já musím ležet s ní, protože jinak neusne a pak chytá hysteráky. Má otázka tedy zní: jak vám spí (či spalo) půlroční miminko a zda je takto časté spaní normální? Může to souviset s růstovým spurtem, který zřejmě malá prodělává (jí každou hodinu, ve dne, v noci)?
Další věc, kterou mám na srdci je, že začala být hrozně ufňukaná. Pořád a neustále se jí musím věnovat, jinak pláče. Dřív si vydržela hrát sama alespoň půl hodiny, teď ani ránu. Takže se od ní fakt nehnu 24 hodin a už je to malinko na hlavu. Měla vaše dítka taky takové období?
No, a konečně poslední otázka. Dcerce se udělaly na obličeji takové tři suché pravidelné flíčky a ne a ne zmizet. Alergii jsem vyloučila, páč nic nového neměla. Máte nějakou osvědčenou mastičku na takovéto neduhy?
Vřele děkuji za případné odpovědi.
Náš malej od narození spal jak medvěd, v půlroce stále ještě okolo 17ti hodin… ![]()
a na ty flíčky můžeš zkusit modrou indulonu, případně Excipial U Lipolotio. Bude to nějaký „exémek“, nic dramatického, nejspíš to za pár dní zmizí samo, ale mastit tomu neuškodí.
Moje malá takto spala od narození, prakticky jako mimčo jen spala, byl problém jí udržet hodinu bez spaní, drželo jí to dlouho i teď má skoro 3 roky spí oproti jiným děckám nadprůměrně, přes noc těch 12-13 hod a přes den čtyři hodinky. a nikdy to nebyl problém, a taky se to měnilo podle období, malá mi třeba takto podobně spala přes léto, jak bylo teplomalá pořád chtěla spát drhla si očička, přes zimu mi spala hůř, ale byli i dny že je prospala celý a taky to bylo kolem toho půl roka. dej tomu čas, za rok si budeš říkat „to byli časy“ a rozhodně neposlouchej kecy kolem že je nemocný když tak spí, spokojené děcka totiž spí ![]()
A flíčky souhlas zkus excipital, a k tomu pláči no tyhle období občas jsou my to měli kolem 8. měs., roka a pak rok a půl, bylo to k zbláááznění
Malá je víc spací při růstu zoubků. Na suché flíčky bych zkusila excipial.
Na flíčky zkus Sudokrém, dostala jsem vzoreček a na tohle nám funguje
Jinak Aničce je 10měsíců a ještě nedávno udržovala denní rytmus 1,5h spánek, 1,5h vzhůru a pořád dokola. Teď si prodloužila interval vzhůru na hod 2
To mrčení a dožadování se pozornosti může klidně souviset se spurtem, ale ten by mohli vyřešit příkrmy, jestli teda už nedáváte ![]()
@monalka, příkrmy jsme zatím odložili, malá zatím prospívá a já musím nejdřív řešit odstav, poněvadž už jsem měla dávno kvůli svému zdraví přestat kojit, takže dle pediatra jí nemám ještě zatěžovat příkrmy. A Sudokrém nepomáhá, jinak ho taktéž používám ne všechno.
Flíčky fakt nevím, popis mi nic nepřipomíná
spaní v 6m u nás podobně, i když o něco míň, v noci 11 hodin, 2× denně po 1,5-2 a večer ještě dáchnout na hodinku, ona to sama postupně omezí, jak psáno výše, ještě ráda si vzpomeneš
u nás teď ve 13m spaní 1× 1,5-2 hodiny, výjimečně 2× ![]()
fňukací období u nás bylo v souvislosti se zubama, najednou 14 dní, jak když nám vymění dítě
v noci blbě spal, přes den fňukavec a lup ho - 2 zuby, tak třeba se něco chystá ![]()
@anahry píše:
@monalka, příkrmy jsme zatím odložili, malá zatím prospívá a já musím nejdřív řešit odstav, poněvadž už jsem měla dávno kvůli svému zdraví přestat kojit, takže dle pediatra jí nemám ještě zatěžovat příkrmy. A Sudokrém nepomáhá, jinak ho taktéž používám ne všechno.
To je nějaký divný-pokud řešíš odstav, tak ho řeš příkrmem
Přece při tom nahrazuješ kojení normálním jídlem. A taky ti to jídlo bude lépe tolerovat, když ho budeš zavádět teď kdy ještě kojíš. Snad nechceš dceru z plného kojení v 6ti měsících převést na UM a nevyužít možnost zavádění příkrmů
Tvůj pediatr je nějakej divnej ![]()
@anahry naše Kačka taky tak spala a taky jsem z toho byla nervózní. ale od 7 měsíců si postupně prodlužovala dobu, kdy byla vzhůru. teď má skoro 8 a vydrží někdy i 3 až 4 hodiny a podle toho spí 2× až 3× denně tak 1 až 2 hodiny. v tom půlroce jsem to nakonec přičítala tomu, že v podstatě najednou začala sedět, lézt i vstávat, takže ji to asi hodně vyčerpávalo, protože v podstatě nedělala nic jiného. ptala jsem se na to i naší doktorky a prý, pokud dítě prospívá, tak se nic neděje, některé děti jsou prostě spáči.
Tak my spíme cca 14 a půl hodiny denně a tchýně nás ještě pomlouvá že prej nic jinýho neděláme a máme prej jim koupit chodítko
na co bych dávala ospalý dítě do chodítka nevim, aby tam plakalo, navíc se vyblbneme dost, máme hrací deku, houpačku s hrazdou a spoustu hraček a chrastítek, asi by jsme měli být v 6. měsících vzhůru celý den nebo co
ach jo vždycky si najde něco na kritizování a když už nemá co tak takovouhle kravinu.